Poliţiştii în acţiune pentru Sărbători în siguranţă

• publicat la: 30 April 2013
Poliţiştii  în acţiune pentru Sărbători în siguranţă

În perioada vacanţei de 1 Mai şi a Sfintelor Sărbători de Paşte poliţiştii sătmăreni vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru liniştea şi siguranţa sătmărenilor vor acţiona zilnic în perioada vacanţei de   1 Mai şi a Sfintelor Sărbători de Paşte, 170 de poliţişti, care vor urmări îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică.

Poliţişti de ordine publică, rutieri şi din alte structuri vor fi la datorie, în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zonele lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice circumscrise acestor sărbători.

În trafic se va acţiona cu aparatură radar pentru supravegherea respectării regimului legal de viteză şi prevenirea accidentelor cu urmări tragice.

La Satu Mare au debutat acţiunile de control în pieţe, ce vizează combaterea evaziunii fiscale în domeniul comercializării produselor alimentare de sezon, în special produse din miel, ouă şi vin. Echipe mixte formate din poliţişti de investigare a fraudelor, de siguranţă publică şi reprezentanţi ai Gărzii Financiare, A.N.S.V.S.A. şi A.N.P.C, după caz, verifică documentele de provenienţă, modul de înregistrare a operaţiunilor comerciale, dar şi condiţiile de depozitare a produselor.

Atât în pieţe, cât şi în toate târgurile din judeţ, se verifică modul de respectare a legislaţiei privind sacrificarea şi comercializarea animalelor, valorificarea cărnii putând fi făcută numai în conformitate cu nomele sanitar-veterinare în vigoare. Se va urmări de asemenea, identificarea şi sancţionarea persoanelor ce sacrifică şi comercializează ilegal animale.

Poliţiştii din cadrul formaţiunilor de poliţie rutieră şi ordine publică vor acţiona pe drumurile publice pentru a supraveghea şi modul în care se asigură transportul  animalelor şi a produsele din carne, însoţite de documente justificative, de către abatoare cu autovehicule autorizate. 

Poliţia Română vă recomandă :

Apropierea sărbătoririi Sfintelor Paşte constituie un prilej de bucurii şi emoţii. Cu această ocazie, cetăţenii îşi programează atât cumpărături, cât şi deplasări de la domiciliu, în minivacanţe sau vizite la prieteni ori rude.

Pentru ca petrecerea sărbătorilor să fie liniştită şi fericită, Poliţia Română vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie.

La cumpărături:

Manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă!

Nu luaţi asupra dvs. sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi!

Când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături!

Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor!

Când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!

Când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi tot teancul de bani ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora!

Obiectele tentante (telefoane mobile, lap-top-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi!

În cazul în care plecaţi de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:

Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa! Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile!

Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie!

Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.

În noaptea de Înviere:

Evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, străzile cu baruri şi terase unde se consumă alcool şi sunt adunate persoanele gălăgioase!

Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool!

Evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră!

Alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice!

Deplasaţi-vă în grup şi nu răspundeţi la provocările altor persoane;

nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute.

Dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane, care, vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii (deratizare, colectarea gunoiului menajer), nu daţi curs unor astfel de solicitări.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare urează tuturor sătmărenilor Sărbători Fericite, petrecute cu bucurie şi tihnă alături de cei dragi !  Pentru liniştea Dumneavoastră vom fi la datorie, pregătiţi să acţionăm atunci când vreun incident riscă să perturbe ordinea publică.

Lasati un comentariu