Ponta s-a răzgândit din nou: Kovesi propusă şef la DNA, Niţu – procuror general

• publicat la: 3 aprilie 2013
Ponta s-a răzgândit din nou: Kovesi propusă şef la DNA, Niţu – procuror general

Premierul Victor Ponta a adresat miercuri o scrisoare presedintelui CSM prin care anunta ca a decis sa faca propuneri pentru sefia Parchetelor. Laura Codruta Kovesi este propunerea sa pentru sefia DNA, iar Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general.

Scrisoarea adresata de Victor Ponta presedintelui CSM a fost semnata marti si inregistrata miercuri la Ministerul Justitiei.
In adresa respectiva, ministrul interimar al Justitiei isi motiveaza decizia argumentand ca in data de 3 aprilie expira mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar „legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de catre CSM, situatie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum inainte de catre Ministerul Public”.

Premierul Ponta mai precizeaza ca face nominalizarile „In baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, avand ca obiectiv rezolvarea situatiei de instabilitate a Ministerului Public si identificarea unor solutii de asigurare a stabilitatii si predictibilitatii Ministerului Public, precum si de a asigura respectarea angajamentelor externe ale Romaniei si de a intari independenta Justitiei”.

Prin urmare, premierul a decis sa il propuna pe Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei, pe Bogdan Licu pentru functia de prim adjunct al procurorului general, Codrut Olaru pentru functia de adjunct al procurorului general, Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al DNA, Alina Bica pentru functia de procuror sef al DIICOT, iar Elena Georgiana Hosu pentru functia de adjunct al procurorului sef al DIICOT.

Purtatorul de cuvant al CSM a anuntat ca scrisoarea pr emierului a fost inregistrata si sectia de procurori va stabili calendarul interviurilor cu cei nominalizati de Victor Ponta.

Conform legii, dupa ce candidatii se vor prezenta un fata CSM, va fi dat un aviz pentru fiecare in parte, pozitiv sau negativ. Cel care va decide la final va fi presedintele Traian Basescu, acesta avand posibilitatea sa refuze semnarea decretelor de numire a unora dintre cei propusi.

Tiberiu Nitu, propus acum de Victor Ponta pentru functia de procuror general, a mai fost nominalizat si de Mona Pivniceru la inceputul acestui an, dar a primit aviz negativ din partea sectiei de procurori a CSM (in unanimitate) si a fost apoi respins de presedinte.

Victor Ponta a oferit cateva scurte explicatii la inceputul sedintei de guvern, spunand ca a luat aceasta decizie surprinzatoare dupa iesirea publica a lui Daniel Morar de marti seara, acuzandu-l pe fostul sef al DNA ca „a monopolizat parchetele”. „Cred ca am facut un lucru bun pentru a evita monopolul absolut si discretionar al lui Morar”, a spus Ponta.

Rasturnari de situatie in doar 24 de ore

Numirea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA a fost vehiculata de presa in ultimele zile, dar nu a fost niciodata confirmata explicit de Victor Ponta. Liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, au reactionat vehement, spunand ca nu sunt de acord cu o asemenea numire, acuzand-o pe Kovesi ca este o apropiata a lui Traian Basescu si ca, in calitate de fost procuror general, este responsabila pentru dosarele de la referendumul pentru suspendare.

Marti dimineata, raspunzand unei intrebari adresate de un jurnalist inainte de participarea la sedinta CSM la care urma sa se discute numirea procurorilor, Victor Ponta a confirmat ca o va propune pe Kovesi sef la DNA, dar purtatorul de cuvant al
Guvernului a dezmintit categoric informatia, desi fusese surprinsa de televiziunile de stiri.

Dupa doua ore de discutii cu sectia de procurori a CSM, Victor Ponta a declarat public ca a decis sa respecte solicitarea acestora de organizare a unei noi proceduri de selectie a procurorilor sefi, asa ca renunta sa mai faca nominalizari, urmand ca PNL sa desemneze un nou ministru al Justitiei, care va prelua responsabilitatea numirii sefilor de parchete.

In aceste conditii, Crin Antonescu a convocat o sedinta a Biroului Politic al PNL pentru miercuri la ora 17.00, anuntand ca la aceasta se va decide numele viitorului ministru al Justitiei.

De altfel, liberalii au rasuflat usurati la aflarea vestii ca Ponta s-a razgandit cu privire la numirea Codrutei Kovesi la DNA, un senator PNL declarand chiar ca USL s-ar fi putut rupe in caz contrar.

Marti seara, Daniel Morar a declarat intr-o emisiune de televiziune ca i se pare „inadmisibil” ca nu este luat in considerare pentru sefia DNA nici macar unul dintre procurorii care au performat in ultimii ani in aceasta directie. Daniel Morar a mai subliniat faptul ca sectia de procurori a CSM a adoptat marti un set de criterii in baza carora ar trebui sa se faca selectia procurorilor sefi.

Decizia lui Victor Ponta, de a desemna procurorii in ciuda propriilor declaratii facute cu doar cateva ore inainte, a fost anuntata public miercuri dimineata, in timp ce Traian Basescu si Crin Antonescu participau la ceremonia de aniversare a 100 de ani de la infiintare a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Niciunul dintre cei doi nu a comentat public pana la aceasta ora anuntul surprinzator facut de Victor Ponta prin intermediul biroului de presa al Guvernului.

In schimb, mai multi parlamentari liberali au facut declaratii publice pe posturile de stiri, aratandu-se bulversati de „cascada de razgandiri” a lui Victor Ponta si amenintand cu ruperea USL.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu