Cum se calculează de fapt vârsta reală a câinilor

• publicat la: 11 May 2013
Cum se calculează de fapt vârsta reală a câinilor

Regula potrivit căreia un an din viaţa unui câine reprezintă şapte ani din viaţa unui om este un mit, afirmă specialiştii americani, care au alcătuit un algoritm complex pentru a calcula vârsta reală a acestor patrupede, în funcţie de mărime şi de rasă, potrivit Mediafax.
Ca regulă generală, rasele canine de talie mică trăiesc mai mult decât rasele de talie mare. De exemplu, terrierii Yorkshire trăiesc mai mult decât ciobăneştii alsacieni, informează dailymail.co.uk.

Câinii de talie mare au nevoie de doi ani pentru a ajunge la mărimea lor maximă, însă, după acest moment, ei mai trăiesc în medie aproximativ 7-8 ani.

Aşadar, deşi un câine de talie mică este mai “bătrân” decât un câine mare la vârsta de doi ani, atunci când animalul de talie mică are vârsta de cinci ani el este de fapt mai “tânăr” decât exemplarele din rasele mari.

“Câinii mici ajung la maturitatea osoasă şi sexuală mai devreme decât rasele mari. Odată ce ajung la mărimea lor maximă corespunzătoare vârstei de adult, ei tind să trăiască mai mult”, a explicat Kate Creevy, profesor de medicină internă de la Universitatea Georgia din Statele Unite.

“Acest lucru nu se întâmplă la nici un alt animal. Nu există nici o altă specie care să includă o astfel de diversitate în privinţa taliei aşa cum o au câinii. Este posibil ca prin crearea acestor câini de mărimi atât de diferite să fi descifrat misterele procesului de îmbătrânire”, a adăugat Kate Creevy.

Mărimea nu este însă singurul factor care determină longevitatea unui câine, întrucât, începând de la vârsta de trei ani, rasa joacă la rândul ei un rol determinant.

Buldogul, un câine de mărime medie, are cea mai mică speranţă de viaţă, aceasta fiind de doar şase ani, în comparaţie cu pudelul, a cărui speranţă de viaţă este de 12-15 ani.

Potrivit anumitor specialişti,cancerul este parţial responsabil de aceste diferenţe de longevitate, întrucât boala apare mult mai frecvent la câinii mari decât la cei de talie mică.

Calcularea vârstei reale a unui câine reprezintă o ecuaţie complexă care include variabile precum vârsta animalului, mărimea şi rasa, în funcţie de anumite etape din viaţa animalului.

Pentru primii doi ani de viaţă, vârsta unui câine este determinată de mărime: pentru câinii mici, vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea unui an calendaristic cu 12,5. Pentru câinii de talie medie, vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea unui an calendaristic cu 10,5, iar pentru câinii mari, vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea unui an calendaristic cu 9.

Apoi, pentru câinii în vârstă de cel puţin trei ani, rasa devine un factor determinant.

Vârsta lor reală se obţine prin înmulţirea vârstei lor efective cu 13,42 pentru un buldog, cu 7,84 pentru un ciobănesc german şi cu 4,32 pentru un teckel.

Cercetătorii de la Universitatea Georgia au remarcat totodată faptul că patrupedele care sunt sterilizate trăiesc mai mult.

sursa ziare.ro

comentarii

de Didina la 15 May 2013 - 06:16

Felicitari ptr articol
Demult nam vazut o asemenea expunere
Despre cestiunile arzatoare ale orasului
Inca o data felicitari pentru ar
O tempora
O mores

de ghizi la 15 May 2013 - 06:41

E un subiect de actualitate
Varsta de fapt a unui caine
Interesant
Felicitari

de puffy la 15 May 2013 - 09:02

Multumiri
un articol de valoare

o rugaminte:un articol
despre cum se calculeaza
virsta reala la cretini

multumim
o zi excelenta!

de Iepurilă la 15 May 2013 - 09:27

:-) de puffy la 15 May 2013 – 09:02 :-)

de pentrupuffy la 15 May 2013 - 09:41

poate o sa ne spuna curtea de conturi daca se accepta ca unitate de masura procentcomisionlucrari[]

de consilierScoler la 15 May 2013 - 09:48

Si eu as avea mare nevoie!
puffy daca afli ceva trimite
metodologia la scoli
si o clasificare ca in articol
da cu referire la…………

Lasati un comentariu