Săptămâna Patimilor, miercuri: pomenirea femeii păcătoase, trădarea lui Iuda

• publicat la: 1 mai 2013
Săptămâna Patimilor, miercuri: pomenirea femeii păcătoase, trădarea lui Iuda

Femeia desfrânată Il unge pe Iisus cu mir. Iisus pomeneşte de moartea sa apropiată. Arhiereii, speriati de popularitatea crescândă a Celui care se intitula Fiul lui Dumnezeu, pun la cale indepărtarea lui Iisus.

Unul dintre cei 12 ucenici, Iuda, se oferă să-L trădeze pe Isus pentru bani. Ziua de miercuri devine zi de post.

O femeie desfrânată se apropie de Iisus si-I toarna pe cap mir de mare pret, spălându-I picioarele cu părul ei. Ucenicii se supără pentru risipă, spunând că, vânzând mirul, ar fi obtinut bani cu care să-i ajute pe săraci.

Mântuitorul le răspunde că ei vor rămâne cu săracii si vor putea avea grija lor chiar si după moartea Sa. Gestul femeii inseamnă pocăinţă, smerenie, revenire la Dumnezeu.

Arhiereul Caiafa planuieste, impreună cu semenii sai, să pună mâna pe Iisus, care considerau că le submina autoritatea. Prima ocazie de a-L prinde ar fi fost de Paste, care urma peste doua zile, dar arhiereii se temeau de tulburari populare. Atunci a venit la ei Iuda, unul dintre cei 12 ucenici, si s-a oferit sa-si vanda Invatatorul. I s-au oferit 30 de monede de argint.

In amintirea caintei femeii desfranate si a tradarii lui Iuda, Biserica crestina a randuit ca miercurea – ziua vanzarii Mantuitorului – si vinerea – ziua crucificarii – sa fie zile de post peste an.

Lasati un comentariu