Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor

• publicat la: 28 aprilie 2021
Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor

Miercurea Mare este a treia zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, cea care precede Paștele.

Miercurea Mare este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. In această zi, în biserici continuă Deniile, slujbe speciale prin care credinciosii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Invierii.

Evangheliile povestesc că Iisus a petrecut ziua de miercuri în Betania, în familia prietenilor săi, Lazăr, cel înviat din morți, Marta si Maria, si în casa lui Simon Leprosul.

In Miercurea Mare din Saptamana Patimilor s-a făcut pomenirea femeii celei păcătoase, care, cu mare căință, smerenie si cu multe lacrimi, aducând mir de mare pret pentru a-L unge pe Hristos, devine mironosiță.

Tot în Miercurea Mare a avut loc vânzarea lui Iisus Hristos, de către Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii săi, pentru 30 de arginti. Iuda l-a vândut pe Hristos fariseilor si cărturarilor ce voiau să-L ucidă.

Vânzarea făcută de Iuda a făcut ca Biserica să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele două zile ale saptamanii în care crestinii trebuie să postească de-a lungul întregului an.

Lasati un comentariu