Distribuire de tablete de substanţe dezinfectante pentru fântânile afectate de furtună

• publicat la: 11 iunie 2013
Distribuire de tablete de substanţe dezinfectante pentru fântânile afectate de furtună

În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare urmarea furtunii din 10 iunie, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a fost solicitată să demareze controale privind calitatea apei în localităţile din judeţ în care s-au înregistrat situaţii deosebite ca urmare a de ploile torenţiale.

În urma controalelor igienico- sanitare efectuate de reprezentanţii DSP Satu Mare au fost constatate următoarele: în satul Gerăuşa, oraş Ardud, au fost inundate 9 fântâni, 9 curţi, 36 grădini; în satul Răteşti, comuna Beltiug- 20 grădini; în satul Unimăt, comuna Acâş- 4 fântâni, 7 curţi şi grădini; în satul Mihăieni, comuna Acâş- 4 curţi, 10 grădini.

În scopul prevenirii apariţiei unor îmbolnăviri în rândul populaţiei s-au luat următoarele măsuri de prevenire: igienizarea- asanarea fântânilor afectate, dezinfecţia tuturor fântânilor cu risc, avertizarea populaţiei în privinţa consumului de apă din surse afectate sau nesigure. Au fost distribuite substanţe dezinfectante clorigene, 200 de tablete de clorom,  în localităţile Ardud  şi Acâş. De asemenea au fost efectuate instruiri cu personalul specializat din localităţile afectate pentru efectuarea corectă a procedurii de dezinfecţie a tuturor surselor de apă afectate sau ce prezintă risc de contaminare. Totodată au fost prelevate probe de apă pentru analize fizico- chimice şi microbiologice din fântâna arteziană localitatea Gerăuşa şi din sistemul de alimentare cu apă a localităţii Unimăt.

Specialiştii DSP au transmis recomandarea privind supravegherea epidemiologică a populaţiei din localităţile inundate de către medicul de familie cu raportarea tuturor cazurilor de îmbolnăvire ce pot avea legătură cu efectele furtunii.

Lasati un comentariu