Peste 20 de mii de pui înecaţi în urma furtunii de luni

• publicat la: 11 iunie 2013
Peste 20 de mii de pui înecaţi în urma furtunii de luni

În data de 11 iunie, prefectul Eugeniu Avram şi subprefectul Cristian Sasu au convocat şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare pentru a analiza modul în care s-a intervenit în locurile din judeţ unde furtuna din 10 iunie a generat situaţii deosebite, pentru a inventaria principalele probleme care mai sunt la nivelul judeţului şi de a stabili acţiunile ce vor fi întreprinse în vederea evaluării în teren a pagubelor şi soluţiile pentru revenirea situaţiei la normal.

În privinţa celor zece locuinţe inundate în cartierul de romi din oraşul Tăşnad de apele din şanţurile de colectare a apelor pluviale, situaţie care a fost evaluată cu ocazia deplasării la faţa locului de către prefectul Eugeniu Avram şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, în cursul serii de 10 iunie, s-a precizat că situaţia nu permite deocamdată mutarea înapoi în imobile a celor 33 de persoane, acestea vor mai rămâne cazate într-o grădiniţă din apropiere cel puţin încă o zi.

Creşterea bruscă a nivelului apelor pe Valea Rea ca urmare a precipitaţiilor abundente pe raza comunei Certeze a dus la afectarea structurii de rezistenţă a podului de beton peste respectivul curs de apă, care se află în pericol de prăbuşire. Pentru evitarea producerii unor accidente au fost instituie măsurile necesare privind restricţionarea circulaţiei in zona respectivă.

În cadrul şedinţei comandamentului s-a decis constituirea de comisii mixte care să se deplaseze în principal la Tăşnad şi Certeze pentru evaluarea pagubelor şi întocmirea unui raport în baza căruia să se poate solicita fondurile necesare refacerii imobilelor şi podului afectate de ape.

Datorită cantităţilor foarte mari de precipitaţii înregistrate în 10 iunie pe raza comunei Supur, 21 de l/mp in 2 ore, apele unui pârâu au provocat  inundarea a doua din cele trei hale cu pui apartinind unei societati comerciale din Supuru de Jos, murind un numar de 23.000 de pui din totalul de  109.000 capete.

În urma intervenţiei echipelor de la ELECTRICA SA pentru remedierea întreruperilor în alimentarea cu energie electrică cauzate de furtună, la nivelul judeţului Satu Mare, la orele dimineţii de 11 iunie, mai existau 3 localităţi în care nu exista deloc alimentare şi 3 localităţi în care alimentarea cu energie electrică era parţial afectată, acţionându-se încontinuare pentru reluarea distribuţiei în cele 6 localităţile care mai erau afectate.

Având în vedere menţinerea avertizării hidrologice de cod galben pentru judeţul Satu Mare până în data de 12 iunie, prefectul Eugeniu Avram şi subprefectul Cristian Sasu cer autorităţilor locale şi instituţiile implicate să continue monitorizarea zonelor cu potenţial de risc, să fie pregătite să intervină de urgenţă şi în mod eficient pentru prevenirea situaţiilor deosebite astfel încât să nu fie puse în pericol vieţile cetăţenilor şi bunurile acestora. Primarilor li s-a transmis să acţioneze de urgenţă pentru decolmatarea şanţurilor şi rigolelor de pe raza localităţilor respectiv tăieri de crengi la copacii aflaţi pe traseul liniilor electrice, două din principalele cauze care au dus la inundarea curţilor cetăţenilor respectiv ruperea firelor de energie electrică în urma furtunii din 10 iunie.

În acţiunile desfăşurate până în prezent la nivelul judeţului sunt angrenate efective de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi precum şi personalul de la primării şi cetăţeni din localităţile unde au fost probleme deosebite.

Lasati un comentariu