Aurul şi argintul antic al României

• publicat la: 25 iulie 2013
Aurul şi argintul antic al României

      Muzeul Naţional de Istorie a României  îşi propune să reunească unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice de aur şi de argint descoperite pe teritoriul României, obiecte datate din neolitic până în secolele VI-VII p. Chr.,  într-o expoziţie cu titlul  “Aurul şi argintul antic al României”. 

      Dintre piesele expuse unele se află în expoziţia “Tezaur Istoric a Muzeului Naţional de Istorie a României”  şi pot fi văzute permanent doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferite muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce altele, deşi cunoscute prin publicaţii de specialitate,  sunt încă păstrate în depozite.  

      Avem plăcerea de a vă informa că demersurile privind colaborarea instituţiei noastre cu Muzeul Naţional de Istorie al României privind organizarea expoziţiei  „Aurul şi argintul antic al României” a intrat în faza de execuţie. În cursul zilelor următoare obiecte importante din colecţia muzeului nostru vor lua calea Bucureştiului pentru a contribui  prin valoarea lor istorică deosebită la creşterea calităţii expoziţiei.

      Aceste obiecte sunt din metale preţioase. Menţionăm bijuteriile din aur din cimitirul eneolitic de la Urziceni, podoaba din aur din epoca bronzului de la Medieşu Aurit, tezaurul de monede celto-dacice de la Turulung şi podoabe din argint din mormântul de prinţesă germanică de la Dindeşti.

            Eforturile nostre vor fi onorate prin poposirea acestei expoziţii senzaţionale şi la Muzeul Judeţean  Satu Mare unde va putea fi vizitată de sătmăreni în cursul lunilor mai – iunie din anul 2014.

Lasati un comentariu