Cancerul la vezica urinară, detectat printr-un test simplu

• publicat la: 11 iulie 2013
Cancerul la vezica urinară, detectat printr-un test simplu

Cancerul la vezica urinara poate fi descoperit prin mirosul urinei, arata o ultima cercetare in domeniu. Exista chiar si o metoda de diagnosticare in care sunt folositi caini special antrenati pentru a gasi acest tip de cancer prin intermediul urinei pacientului, insa specialistii au creat acum un dispozitiv special.

Niciun om nu poate detecta cu ajutorul simturilor sale cancerul la prostata, dar cercetatorii au elaborat un test special care foloseste mirosul urinei, scrie inquisitr.com. Cei care au creat testul sunt profesorii Chris Probert, de la universitatea din Liverpool, si Norman Ratcliffe, de la universitatea West of England.

Dispozitivul creat de ei se numeste Odoreader, el avand incorporat un senzor capabil sa detecteze substantele chimice gazoase care sunt emise atunci cand in mostrele incalzite se gasesc celule canceroase. Pentru a testa noua inventie, specialistii au folosit 98 de mostre de urina prelevate de la 24 de barbati cu cancer la vezica urinara si de la 74 de barbati cu probleme la vezica urinara, insa fara a avea cancer.

Cauzele cancerului vezicii urinare

Testul este eficient in 9 din 10 cazuri, insa este nevoie de mai multe teste care sa arate ca el poate fi folosit in scop diagnostic, inclusiv la femei. La nivel global, 380.000 de oameni au fost diagnosticati cu cancer la vezica urinara, aceasta afectiune avand sanse mari de vindecare daca este descoperita din timp.

Printre cauzele acestui tip de cancer se numara batranetea, fumatul, infectiile cronice ale vezicii urinare si expunerea la substante chimice. Printre simptome se numara urinarea cu sange si durerea in zona respectiva. Acest test a fost creat deoarece sansele de supravietuire ale oamenilor sunt mai mari atunci cand aceasta afectiune este diagnosticata intr-o etapa de inceput.

Lasati un comentariu