Păgubiţii Dacia-BRD au şanse mari să-şi primească banii în 2014

• publicat la: 4 iulie 2013
Păgubiţii Dacia-BRD au şanse mari să-şi primească banii în 2014

Românii care au depus bani la CEC înainte de 1989 pentru a cumpăra autoturisme Dacia, iar apoi au transferat sumele respective la BRD, cu acelaşi scop, ar putea primi despăgubiri în bani anul viitor. Guvernul şi-a dat deja acordul în acest sens, mai lipseşte votul în Parlament.

Liviu Voinea, ministrul pentru buget, a declarat miercuri pentru cotidianul.ro că Guvernul este de acord ca statul să acorde despăgubiri în bani persoanelor care, după decembrie 1989, şi-au transferat de la CEC la BRD depozitele făcute în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia.

„Efortul bugetar este estimat la 18 milioane de lei, însă nu intră pe deficitul din acest an. În funcţie de decizia luată în Parlament, Ministerul de Finanţe va emite titluri de stat cu scadenţa la trei luni”, a explicat Liviu Voinea. Plata despăgubirilor nu va fi calculată la fel ca în cazul deponenţilor CEC despăgubiţi în 2008. Indexarea se va aplica de la momentul transferului depozitului la BRD, până la data de 31 iulie 2013. Suma efectivă va fi calculată pentru fiecare persoană în parte, în funcţie de data la care şi-a transferat banii de la CEC la BRD.

Titlurile de stat emise pentru acoperirea financiară determină majorarea datoriei publice guvernamentale.

Comisia pentru buget ar putea fi convocată în luna august

Ministerul de Finanţe a trimis la Parlament o informare pe acest subiect, în care precizează că în total sunt 2.147 de deponenţi care ar urma să primească despăgubiri. Sunt luate în calcul „doar conturile active care îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial”.

Gheorghe Dragomir, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, a declarat pentru cotidianul.ro că proiectul de lege ar putea fi aprobat la începutul sesiunii din toamnă, urmând ca plata efectivă să fie făcută în anul 2014. Guvernul va avea timp să găsească banii necesari şi să-i includă în bugetul pe anul viitor.

„Măsura este reparatorie, este corectă. Persoanele respective au depus banii în ideea de a-şi achiziţiona autoturisme Dacia, la fel ca şi cei care au fost despăgubiţi deja în 2008”, a spus deputatul liberal.

De altfel, Dragomir ne-a declarat că intenţionează să convoace Comisia pentru buget în luna august, pentru a lua o decizie pe acest subiect. Raportul întocmit de comisie va ajunge apoi în şedinţa de plen, pentru votul final. Camera Deputaţilor este camera decizională, astfel că legea va fi transmisă spre promulgare în forma pe care o vor propune deputaţii.

Un proiect de lege pe acest subiect se află în dezbatere la Camera Deputaţilor din anul 2010, după ce a fost respins de Senat./cotidianul.ro

Lasati un comentariu