Apa curată la robinetele careienilor curge din …2015

• publicat la: 25 august 2013
Apa curată la robinetele careienilor  curge din …2015

Vineri, 23 august, în Sala mică a prefecturii a avut loc ședința a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Satu Mare.Una dintre problemele abordate a fost calitatea apei potabile din Carei,problema ridicata de directorul  SNIF Satu Mare, Adrian Bucureştean, consilier in CLM  Carei.

Ședința a fost condusă de  prefectul dr. Eugeniu Avram si a avut pe ordinea de zi   următoarele puncte:

1. Prezentarea de către Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare şi Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a unei informări privind efectele secundare ale secetei hidrologice din ultima perioadă.

2. Informare din partea operatorului regional Apaserv Satu Mare SA privind asigurarea serviciului de alimentare cu apă a populaţiei:

3. Prezentarea de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” (ISU) Satu Mare a acţiunilor preventive şi de verificare  întreprinse, inclusiv de către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru limitarea arderilor necontrolate ale miriştilor şi prevenirea producerii de incendii pe raza judeţului Satu Mare.

Potrivit directorului Sistemului de Gospodarire a Apelor,Vasile Andries,debitele de apă ale râurilor din judet au atins un minim istoric,datorită secetei,însă nu la cote de pericol.Astfel,debitul pe Someş este de 18,8 m/sec,pe Tur este de 0,069 m/sec iar pe Crasna,la Domănesti este de 0,667 m/sec.

Din cauza debitelor scăzute ,a lipsei precipitaţiilor,alimentarea cu apă din subteran se face cu dificultate,iar  la Negresti Oas se alimentează de la conducta din Certeze.

Prefectul face apel la locuitorii din  Certeze să constientizeze situatia in care se află datorită secetei si  să renunte pentru o scurtă perioadă la udarea excesiva a grădinilor,la spălarea frecventă a maşinilor sau la schimbarea  apei din piscine mai mult decât e nevoie pentru ca negrestenii să poata beneficia şi ei de apă.

Situatia este mai dificilă  in cazul culturilor agricole si a animalelor scoase la păşunat.

Prezent la şedinţă,Adrian Bucureştean,director SNIF,atrage atentia asupra calităţii apei potabile din municipiul Carei.“Trebuie să apreciem rabdarea careienilor in ce priveste apa livrată la robinete.De doi ani tot trebuie să spun că după implementarea masterplanului ,calitatea apei se va imbunătăţi dar situatia persistă de prea mult timp,de ani de zile”

Reprezentantul Apaserv,directorul tehnic Leitner Iosif,recunoaste că au fost probleme in ce priveste calitatea apei în zona Careiului:In momentul in care debitul apei scade,se pot ivi situatii in care apar  tot felul de impurităţi.APASERV atenţionează populatia,pentru ca să stie din ce cauză apa nu este de calitatea dorită.

Ca o curiozitate,reprezentantul APASERV a afirmat   nu au  primit reclamatii in legătură cu calitatea apei.Cei nemultumiti o pot face insă la  numărul  de telefon   0261 769 110     unde pot depune reclamatii privind apa potabilă din Carei ,precizând  că speră ca până in 2015 să se rezolve prooblemele legate de acest subiect.

Tot vineri a  avut loc si prezentarea de către Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenţă Satu Mare a actiunilor prreventive si de verificare intreprinse pentru limitarea arderilor necontrolate a miristilor si prevenirea producerii de incendii.

Col.Dan Gheorghe a afirmat că pe teritoriul judetului  Satu Mare s-au inregistrat,de la inceputul anului, 31 de incendii de vegetatie uscată dintre care 14 au avut loc numai in luna  august .A fost initiată si o campanie de informare a populatiei,prin mass-media.privind  prevenirea incendiilor de pe raza judetului nostru iar prin colaborarea cu Garda de Mediu  se speră in reducerea acestora.

Tot din informarea conducătorului  ISU Satu Mare am aflat că incendiul de la Luna Ses  ce a durat 2 zile s-a datorat lipsei de civilizatie a celor ce ies la iarbă verde in timpul liber si lasă jarul de la grătarele folosite,nestins,la plecare.

Prefectul Eugeniu Avram  a solicitat  organelor de control abilitate să nu ezite in aplicare amenzilor mai ales unde  este relevantă incălcarea cu rea credinţă a normelor si legislatiei in vigoare.

In cazul persoanelor fizice amenzile ajung până la 6.000 lei iar  pentru persoanele jurisdice aceste se pot ridica la 20 de mii lei.

Lavinia Lukacs

comentarii

de careian la 26 august 2013 - 10:24

….pana in 2015 platim pierderile de pe traseu si facturile umflate s-au punem contoare si plantam tevi.

de dorel la 26 august 2013 - 10:29

Daca calitatea apei este proasta atunci de ce se umfla consumul pe factura lunara? Consumatorul plateste oalele sparte, aparatura electrocasnica distrusa si apa plata cumparata de la magazin.

de mucalit la 26 august 2013 - 13:50

..ca sa aiba salarii
Cei care toata ziua..
Taie frunza la sediul..
Apaserv…
Si sint o gramada…

de careian la 26 august 2013 - 20:47

MINCINOSILORRRRRR

de emil la 27 august 2013 - 16:36

Dupa ce ca platim si apa care e imposibil de folosit, sa mai si dam telefoane la cretinii aia care, daca reclami, iti raspund cu seninatate ca se mira, ca „de ce numai tu reclami, ca doar nu a mai reclamat nimeni”. Adica insinueaza ca ti se pare, ca ai tu chef sa-ti versi nervii pe cineva etc. Si mai platesti si tarif de alta retea daca ai alt telefon decat de romtelecom. Deci, sa-i f….. aca si dreaga pe nesimtitii de la apaserv!

de emil la 27 august 2013 - 16:38

Iar cu apa din 2015 ei numai „spera” ca vom avea apa curata! Nici de 2015 nu sunt siguri!

de Bula la 27 august 2013 - 17:21

…de zeci de ani..
f…muste (cei de la apaserv carei_)
nimeni nu vede…
nimeni nu aude…
toata lumea plateste…

Lasati un comentariu