Peste 58 de mii de absolvenţi înscrişi la ANOFM

• publicat la: 28 august 2013
Peste 58 de mii de  absolvenţi înscrişi la ANOFM

 

In continuarea campaniei de informare “Mai informat, mai multe sanse!” derulata de ANOFM in cadrul proiectului FII INFORMAT! vă punem la dispozitie pliantul” Absolventi” , cu modificarile aduse de Legea 250 din 19 iulie 2013  pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale.

Astfel, de la data de 27.07.2013 a intrat in vigoare prevederea conform careia nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legi.

 Totodata, angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile legii si care beneficiaza de subventii, sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data angajarii.
          De la inceputul anului si pana la 27 august 2013, in baza de date a ANOFM s-au înregistrat 58.099 absolvenţi dintre care 1776  sunt someri indemnizati.

Cei mai multi absolventi s-au inscris in luna iulie 2013, respectiv 39.038 persoane.

             Pentru luna august 2013, s-au inscris pana la data prezentului comunicat, 11.738 absolventi, situatia acestora după forma de învăţământ fiind   următoarea:

161 absolventi     – primar, gimnazial si professional

7.344 absolventi –  liceal si post-liceal

4.233 absolventi   – universitar.

După ce s-au inscris  la agentiile de ocupare  a fortei de munca sau la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea  ocuparii fortei de munca, acreditati, absolventii pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori, precum şi de serviciile de informare şi consiliere profesională, pot participa la cursuri gratuite de formare profesională.

Bursa generala a locurilor de munca pentru absolventi se va desfasura pe data de 27.09.2013, la nivelul tuturor agentiilor de ocupare. Datele locatiilor vor fi anuntate in timp util la sediile agentiilor de ocupare si pe site-urile oficiale ale institutiilor.

Absolvenţii  care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu reuşesc sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale, beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinta[1], pe o perioadă de 6 luni.[1]Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei

Lasati un comentariu