Tulnicele au sunat la comemorarea celor 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu

• publicat la: 16 septembrie 2013
Tulnicele au sunat la comemorarea celor 141 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Duminică, 14 septembrie, peste 500  sute de careieni, cărora li s-au adăugat reprezentanți ai moților de câmpie din Ianculești, Marna, Horea, Gelu și Scărișoara, au comemorat 141 de ani de la trecerea în eternitatea istoriei a lui Avram Iancu, Crăișorul moților din munitii Apuseni.

Manifestările au fost organizate de  Asociația „Colonia Moților” Ianculești, Centrul Cultural Carei, Asociația Refugiaților Carei, Direcția de Cultură și Sport Carei, Asociația „Unirea – 2009” și redacția Buletin de Carei.

Numeroase oficialitati judetene si locale au luat parte la eveniment  dintre care amintim  pe Prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare Adrian Ștef, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Felician Pop, directorul Muzeului Judetean Liviu Marta, directorul Casei de Pensii Eugenia Sabou, președintele de onoare al Asociației Culturale „Avram Iancu” Ioan Bâtea, liderii partidelor politice USL si PDL.

Deşi i-a fost înmânată  personal o invitatie la eveniment, primarul Kovacs Eugen  nu a fost prezent dar a fost de faţă fostul primar al Careiului, prof.dr.Ioan Corneanu, cel care a plantat în timpul mandatului său din anii ’70 peste 30 de mii de tufe de trandafiri, după cum afirma atunci, câte unul pentru fiecare locuitor al Careiului.

Tinere fete îmbrăcate în costume traditionale au împărtit invitatilor si participantilor stegulete care aveau înscrise pe una din părţi versurile Imnului Motilor. Pentru prima dată au luat parte la comemorarea lui Avram Iancu de la Carei si reprezentanti ai satelor de moti din jurul Careiului, Horia, Scărişoara, Ianculeşti, Gelu dar si din Lucăceni unde sunt urmați ai lui Vasile Lucaciu din Sişeşti.

Semnalul începerii evenimentului a fost dat de  tulnicăresele din  Ianculesti  Elena Schiop Ana Oneţ, după care a urmat  intonarea  Imnul Național si a Imnului moților.

Un parastas de pomenire a eroului ardelean Avram Iancu a fost oficiat de un sobor de preoți pe platoul din fața bustului Crăișorului .

Prof. Mihai Bertiean si Daniela Ciută  au multumit  prof.dr.doc Ioan Condor, fost absolvent al Liceului Vasile Lucaciu din Carei si presedinte al filialei Avram Iancu din Bucuresti precum si conf.dr.Gh.Iscru si lector univ.Ioan Cârja pentru materialele puse la dispozitie pentru o evocare istorică de mare acurateţe a  lui Avram Iancu.

Prof.Elena Coşarcă, în calitate de prim vicepreşedinte al Asociaţiei refugiaţilor zona Carei a dat citire  unei scurte  biografii a Crăișorului, rolul pe care acesta l-a avut în Revoluția Română de la 1848.

Sau punem pumnul în pieptul furtunii, sau pierim „, spunea Crăişorul Munţilor, când iobăgia impusă de aristocraţia maghiară provoca suferinţe şi drame de nesuportat în acestă parte a ţării. Luptele dintre armatele de ocupaţie şi moţii ce îşi apărau glia străbună pe meterezele acestor înălţimi s-au soldat cu o mare biruinţă mai ales  la Fîntînele,a doua Posada românească.

 Au fost apoi depuse coroane de flori din partea Institutiei Prefectului, a Consiliului Judetean, a  Directiei de Cultură si Centrului Cultural, a Asociatiei refugiatilor, a  Societăţii Cultural-patriotice  Avram Iancu, a Asociatiei Unirea 2009, a Asociatiei Motilor din Scărisoara, a Asociatiei Colonia Motilor Ianculesti, a Asociatiei Urmasii lui Lucaciu din Lucăceni, din partea  USL( organizatiile  sătmărene si careiene) si din partea PDL( Petre Mureşan, Sorin Ghilea şi Adrian Cozma,Racolta I. şi alţii).

Prefectul Eugeniu Avram a mulțumit organizatorilor pentru privilegiul de a se afla la această mare sărbătoare adăugând: „Craiul Munților a făcut parte din intelectualitatea care a luptat pentru dreptatea și libertățile românilor. Cred cu tărie că spiritul lui Avram Iancu trebuie să fie mereu viu în societatea de azi.” 

La rândul său, Adrian Stef, președintele Consiliul Județean Satu Mare a spus celor prezenți:

Ca toate marile momente de răscruce ale istoriei, care din sânul maselor populare, făuritoare ale istoriei propulsează eroi, oameni geniali, tot astfel, momentul 1848-1849 a născut, a lansat în istorie personalităţi de seamă pentru trecutul şi istoria românilor, printre care Avram Iancu este, fără îndoială, cel mai adânc înrădăcinat în conştiinţa poporului. Numele şi persoana lui Avram Iancu au devenit legendă, s-au transformat într-un mit pe care conştiinţa poporului român îl păstrează cu sfinţenie. A fost ridicat de popor pe piedestalul de „Crai al Moţilor”, al „moţilor” în virtutea calităţilor sale incontestabile de conducător, pentru simţul său de departe, prompt şi veşnic manifestat, pentru curajul său nedisimulat, pentru umanismul de care era pătruns şi de care dădea dovadă cu multă luciditate în momente din cele mai grele, mai dramatice.

Nu avem decât de învătat de la omul şi conducătorul Avram Iancu, iar aceste manifestării, şi doresc să îi felicit pe organizatorii pentru toată implicarea de care au dat dovadă, îi păstrează vie amintirea. Noi, ca urmaşi, cei care preţuim cultura naţională,  avem obligaţia să păstrăm vie personalitatea şi moştenirea lăsată de Avram Iancu.”

Din partea Asociației Culturale „Avram Iancu” a adresat câteva cuvinte asistenței președintele de onoare al acesteia, Ioan Bâtea: „Societatea Avram Iancu din România este prezentă la această sărbătoare prin filialele sale din Carei, Tășnad, Satu Mare, Maramureș și Oaș.  S-a organizat această manifestare ca un prinos de recunoștință eroilor care s-au jertfit în lupta pentru dreptate și libertate națională.”

Au adresat câteva cuvinte numeroasei asistente si reprezentantii moților de câmpie sosiți din satele amintite, etnologul Răzvan Roşu din Marna, urmaş al Pelaghiei Rosu, prof.Rodica Jurj din Scărişoara, Ciprian Chioran din Ianculesti  si Ioan Nistor din Gelu.

Asociația „Unirea 2009” a acordat premii pentru sefii de promotie din anul scolar 2012-2013: Claudia Mateș de la Școala Gimnazială Nr. 1, Larisa Latiș de la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu”, Paul Tărâță de la Școala Gimnazială Nr. 3, Claudia Zob, Ioan Blideran și Simona Cătană de la Liceul Teoretic , Alina Dobra de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” .

Sergiu Fogaș, detinatorul titlului de Cel mai bun actor in rol secundar de la  Festivalul de teatru pentru școlari Rotaract și al premiului I la concursul Recitatio, a deschis momentul artistic cu o poezie din lirica lui Adrian Păunescu, Poem pentru sufletul Iancului.

Au urmat apoi câteva melodii folk interpretate de George Negrea, un tânăr talent venit din Satu Mare.

Manifestarea s-a încheiat cu un scurt program artistic susținut de Taraful Moților de Câmpie din Ianculești ,solisti Dănuţ Mateş si Sabin Danciu

și a îndrăgitul interpret de muzică populară Petrică Mureșan acompaniat de Taraful Ceatăra din Carei.

Pe cântecele interpretate cu mult patos, cei prezenți au întins o horă românească în jurul statuii lui Avram Iancu.

Moţii din Scărişoara au venit cu cel mai în vârstă reprezentant al lor în persoana Valeriei Paşca,de 82 de ani ,vârsta nefiind o piedică pentru a-şi exprima bucuria de a fi părtaşă la astfel de evenimente.

Aflată  printre cei care au urmărit evenimentul dedicat comemorării lui Avram Iancu,prof.Aurelia Donca a specificat pentru Buletin de Carei:

,,In primul rând am remarcat organizarea deosebită din acest an si numărul mare de participanti.Tot ce s-a prezentat a fost de inaltă ţinută,ne-a făcut să simtim româneşte,să ne emotionăm până la lacrimi! Este foarte bine că se continuă traditia acestor comemorări,trezirea sentimentului patriotic trebuie să fie si pentru urmasi,că noi le-am trăit,iar ca si cadre didactice vrem să transmitem acest mesaj de patriotism,de mândrie nationala pentru memoria lui Avram Iancu si celor tineri!”

Prof.Maria Mărneanu ,,E un eveniment extraordinar,deosebit,prin care Avram Iancu este amintit in memoria colectiva a românilor!  Faptul că suntem aici,intr-un număr atât de mare,dovedeste că spiritul lui Avram Iancu trăieste si este alături de noi.Mă  bucur că s-au adunat urmasii lui Avram Iancu,că se intâlnesc cu urmasii lui Vasile Lucaciu,o altă mare personalitate românească,că toti suntem impreună aici! Ne bucurăm că s-a organizat aceasta manifestare,ca au venit oficialităţile din judet.Istoria e vie la Carei,il comemoram cu multa mândrie pe Avram Iancu,eroul nostru national!Este de o incarcatura emotionala extraordinara,toti plecam acasa mai bogati sufleteste si azi, pret de cateva ore,toti suntem Avram Iancu,vorba cântecului;Avram Iancu suntem toti!

Ilie Oneț a transmis cititorilor Buletinului de Carei și organizatorilor urări de bine, adăugând: „Manifestarea din acest an a fost mult  bine organizată iar  aceste evenimente sunt binevenite pentru că nu trebuie să ne uităm eroii și istoria.”

Organizatorii evenimentului multumesc în mod special  tuturor artistilor care au sustinut programul artistic duminică 15 septembrie 2013 deoarece au făcut deplasarea si au evoluat în mod voluntar, din spirit patriotic, știut fiind că evenimentul  nu a beneficiat de sustinere finaciară din partea administratiei locale.

Manifestarea s-a încheiat  cu o agapă  la care au fost servite produse traditionale oferite de SC Varga  Quattro Carei, SC Ianculesti SRL,Ambiente SRL, SC Abra-Com SRL, Asociatia Unirea 2009.

Redactia Buletin de Carei aduce multumiri  televiziunilor locale care au prezentat desfăşurarea evenimentului, de mare importanţă pentru comunitatea locală si regretă că presa scrisă a evitat mentionarea  noastră  ca făcând parte din comitetul de organizare.

comentarii

de cristi la 16 septembrie 2013 - 13:31

BROVOOOOOOOOOOOOOOOOO!!! NOTA 10!!!!!!!!!!!! organizatorilor!!!!!!!!

de romica la 16 septembrie 2013 - 14:24

Presa judeteana executa ordinele primarului kovacs care le plateste sute de milioane din bugetul csreienilor care isi gasesc de lucru prin alte parti si cei localnici platesc darile daca primarul inca nu si-a platit datoriile pentru care are salaru taiat si acum.
Cum sa vina si sa stea acolo langa oamenii cinstiti care iau un salar mic dar macar intreg fara retineri pentru datorii neplatite de ani de zile.Are si el onoarea lui ce naiba!

de Gelu la 16 septembrie 2013 - 16:13

Traiasca Duhul lui Iancu!
Traiasca motul intre moti!
sanatate la toata lumea

de Motzul clujean la 17 septembrie 2013 - 00:28

Felicitari organizatorilor pentru acest eveniment deosebit, de aleasa simtire romaneasca!

de cititor la 17 septembrie 2013 - 10:27

Domnul Prefect si Domnul Presedinte al CJ nu sunt persoane destul de importante pentru primarul Kovacs ca sa le dea buna ziua la intrarea in municipiul Carei?
Am auzit ca era ascuns la castel in ceva sala de expozitii cu persoanele cu adevarat importante pentru el.
Municipiul Carei isi pastreaza pe mai departe statutul de oras atipic cu un primar care are retinere pe salar de la inceputul mandatului din 2008 si nici pana acum achitate.Ceea ce nu il impiedica sa cumpere din banii orasului masini pentru folosul personal ca cele aliniate pe strada caplenilor unde sta in gazda ca doar inca nu are dreptrul sa fie proprieetar pana nu isi plateste toate datoriile.Si primar si presedinte UDMR la Carei si tot nu reuseste sa intre in randul oamenilor onesti.

de Horia Mărieș la 20 septembrie 2013 - 19:46

Recunosc smerit și cu o nețărmuită umilință, că nu mă pot abține să nu citez din N&V, săptămânalul sprijinit (támogtó) de RMDSZ (UDMR), nr. 29 (974 szám), 18 iulie 2013, la pagina 4, mai precis din finalul editorialui semnat de Boros Ernö, redactor-șef, consilierul personal al primarului Kovács Jenö, funcționar public, aflat la poziția nr. 111 în Statul de funcții – 2013 al U.A.T. Municipiul Carei, județul Satu Mare.

În traducere:

„Summa summarum: Lui Avram Iancu i-a fost ridicată (a primit) o statuie la Carei ca rezultatul direct al faptului că din satele moțești Albac, Arada și Horea au fost colonizați în jurul Careiului în anul 1924 cca. 500 de moți ai căror urmași mai trăiesc și acum aici și care se consideră a fi decendenți ai Crăișorului Munților.

Se pune întrebarea, dacă, în interesul unei analize corecte și imparțiale, precum și pentru rezolvarea corespunzătoare a situației, s-ar constitui o comisie internațională de istorici, oare la ce concluzii ar ajunge aceasta?

La aceea oare, că în legătură cu statuia lui Avram Iancu de la Carei toate sunt în cea mai mare regulă?

Sau, dimpotrivă, la aceea că această statuie „transmite” un mesaj similar maghiarimii locale, ca cel „transmis” evreilor de statuiele ridicate între anii 1989 si 2004 în onoarea mareșalului Antonescu?”

În original:

„Summa summarum: Avram Iancu annak egyenes következményeként kapott szobrot Nagykárolyban, hogy Albac, Arada és Horea móc falvakból 1924 szeptemberében Nagykároly mellé öszesen kb. 500 móc kolonistát telepitettek, akiknak az utódai ma is itt élnek, és a Havasok Királya leszármazottainak tekintik magukat.
Felmerül a kérdes, hogy ha mindezek pártatlan áttekintése és a helyzet méltányos rendezése érdekeben valóban alakulna nemzetközi történészbizottság, vajon az milyen következtetésekre jutna?
Arra-e, hogy a nagykárolyi Avram Iancu szoborral kapcsolatban minden a legnagyob rendben van?
Vagy éppen ellenkezöleg, arra hogy ez a szobor valami ahhoz hasonlót „üzen” az itteni magyaroknak, amit Ion Antonescu marsall 1989 és 2004 között állitot szobrai „üzentek” a zsidóknak?”

O primă constatare, stict personală, rezultată doar din lecturarea textului de mai sus și fără a avea de loc în vedere antecedentele „ziaristice” ale redactorului-șef. Individul ăsta numit Boros Ernö, plătit din bani publici, un funcționar public, consilierul personal al primarului Kovács Jenö, dispune de un grad nelimitat de obrăznicie, este total lipsit de cel mai elementar bun simț și pare bântuit atât de o ură profundă îndreptată împotriva românilor – și care ură se pare ca i-a intrat deja în sange, cât și de o paranoia incurabilă.

O a doua constatare. La evenimentul care a avut loc duminică, 14 septembrie 2013, când peste 500 sute de careieni, cărora li s-au adăugat reprezentanți ai moților de câmpie din Ianculești, Marna, Horea, Gelu și Scărișoara, au comemorat 141 de ani de la trecerea în eternitatea istoriei a lui Avram Iancu, primarul Eugen Kovács Jenö nu a fost prezent, deși i-a fost înmânată personal o invitație, și deși la eveniment au luat parte numeroase oficialități județene și locale dintre care amintim pe Prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, pe președintele Consiliului Județean Satu Mare Adrian Ștef, pe directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Felician Pop, pe directorul Muzeului Judetean Liviu Marta, pe directorul Casei de Pensii Eugenia Sabou, pe președintele de onoare al Asociației Culturale „Avram Iancu” Ioan Bâtea, pe liderii partidelor politice USL si PDL.

Oare lipsa primarului Eugen Kovács Jenö se datorează faptului că este îndoctrinat, îndobitocit, inseminat cu sentimente antiromânești de articolele de fond pe care consilierul lui personal Boros Ernö le publică săptămânal (indiscutabil, și cu girul primarului, care este liderul local al UDMR, fiindcă altfel nu se poate!) în săptămânalul partidului, cum ar fi de exemplu cele scrise la „Summa summarum” în nr. 29 (974 szám) din 18 iulie 2013?

A treia constatare. Nu pot să cred că în Instituția Prefectului Județului Satu Mare nimeni nu citește articolele publicate în Buletin de Carei, inclusiv comentariile postate la subsolul articolelor. Nu pot să cred, că dacă Prefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, nu are timpul necesar ca să citească Buletinul de Carei, chiar nimeni dintre colaboratorii dânsului nu-l informează despre cele ce apar în ziar. Idem, în ce privește săptămânalul de limbă maghiară, organul de propagandă al organizației locale UDMR din Carei, Nagy&Vid.

Si dacă Prefectul este informat, inclusiv de exemplu depre cele scrise de individul Boros Erno la „Summa summarum” în nr. 29 (974 szám) din 18 iulie 2013, oare cât timp va mai trebui să treacă până când Dânsul va lua atitudine?

Cu tot respectul Domnule Prefect, de data asta chiar că aș dori să primesc un răspuns tranșant la întrebarea pusă ceva mai sus.

Lasati un comentariu