Valoarea asigurării de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din chirii

• publicat la: 14 septembrie 2013
Valoarea asigurării de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din chirii

Baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări de sănătate aferente veniturilor din chirii se stabileşte la fel ca în cazul contribuţiilor pentru pensie (CAS), reiese dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor,potrivit mediafax.ro.

Persoanele care obţin venituri din chirii vor plăti contribuţii de asigurări de sănătate, în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an.

Pentru acest an, salariul mediu brut utiliazat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând contribuţiile de sănătate rezultă o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a cinci salarii.

În proiectul de act normativ se spune că neadoptarea măsurii de cuprindere în baza de calcul a contribuţiei de sănătate a veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor ar conduce la reducerea finanţării sistemului public de sănătate şi la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internaţionale.

 

Lasati un comentariu