Expoziţie dedicată presei sătmărene interbelice.Apariţii careiene

• publicat la: 18 octombrie 2013
Expoziţie dedicată presei sătmărene interbelice.Apariţii careiene

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a vernisat expoţia foto-documentară  „Crâmpeie din presa interbelică sătmăreană”, ieri, 17 octombrie, în Sala Multimedia a instituţiei. Au fost trecute în revistă publicaţiile  „Satu Mare”, „Ţara de Sus”, „Gazeta Sătmarului”, „Voinţa poporului”, „Fata Morgana”,„Graniţa”, „Conştiinţa Română”, „România de Nord”,”Curierul Sătmarului”, „Afirmarea”,”Viaţa Scolară”,”Sentinela “ din Sanislău,”Cuvântul Adevărului “ din Bixad sau ”Democratul”,Neamul Nostru” si “Graiul Neamului” din CAREI dar  şi personalităţile, care au stat în redacţiile acestora: G. M. Zamfirescu, Dariu Pop, Anton Davidescu, Horia I. Gheorghiţă, Ion Şiugariu, Mihai Bălaj, Emil Tişcă,Vasile Scurtu,Octavian Ruleanu,Aurel Buteanu,pr.Ludovic Vida din Carei,Emil Lobonţiu,George Văleanu,Petru Bologa, Ion Cherejan şi mulţi alţii. Cu această ocazie a fost prezentat şi un material power point dedicat activităţii publicistice sătmărene din perioada interbelică.


Expoziţia şi prezentarea a fost realizată de dr. Viorel Câmpian, expert în carte veche şi bibliofilie alături de colega sa Marta Codrea, de la secţia de Colecţii Speciale şi Fond de Patrimoniu. 

Prin intermediul acestor activităţi dorim să punem în valoare documente deosebite din punct de vedere al studiului şi cercetării istoriei locale dar şi munca, pasiunea şi dăruirea celor care slujesc în promovarea ideii că informaţia tipărită rămâne indispensabilă pentru cei care doresc să aibă o atitudine activă în faţa culturii.” a declarat Angela Câmpian, director interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

Marta Cornea a scos in evidenţă importanţa achizitionării bibiliotecii marelui cărturar Nae Antonescu şi anunţă aparitia unui volum care va cuprinde articolele  acestuia.

„Poate aţi observat că  Nae Antonescu apare in fiecare din expozitiile din ultima vreme.E o verigă ce leagă toate activităţile.Vă anunţ că avem in pregătire un volum ce va cuprinde articolele si studiile lui Nae Antonescu,ce au fost publicate in diverse reviste de specialitate dar nu au fost până acum reunite intr-o singură aparitie.Acest volum va reprezenta unul din primele instrumente ce va putea fi folosit de către cercetători revistelor şi publicaţiilor sătmărene”.

Totodată cei care deţin exemplare din Cronica sătmăreană din anul 1970 sunt rugaţi să le imprumute autorilor pentru a ajuta la completarea volumului in lucru.

Istoricul Viorel Câmpean a adus calde mulţumiri celor ce au răspuns invitatiei Bibliotecii Judetene Satu Mare si  a făcut  o prezentare in power point a tuturor publicatiilor sătmărene din perioada interbelică,subliniind  si numele celor ce au făcut posibilă aparitia acestora.Regretul acestuia constă in reducerea interesului   acordat de către presa actuală activităţilor culturale.


La vernisaj au participat aproximativ peste 50 de persoane dintre care nu a lipsit fostul director Gheorghe Gheorghiade,profesori, abonaţi ai bibliotecii  şi elevi, alături de un grup consistent de reprezentanţi ai presei.


Expoziţia poate fi vizitată până în data de 1 decembrie 2013.

Lasati un comentariu