Proteste pentru Roşia Montană: Mii de oameni au mărşăluit în ciuda restricţiilor. Jandarmii au cedat

• publicat la: 20 octombrie 2013
Proteste pentru Roşia Montană: Mii de oameni au mărşăluit în ciuda restricţiilor. Jandarmii au cedat

Protestele obisnuite deja fata de proiectul de exploatare de la Rosia Montana s-au desfasurat cu suspans, in aceasta a opta duminica de manifestari, fiind pentru prima data cand jandarmii le-au interzis oamenilor sa blocheze circulatia, dupa ce atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Victor Ponta, au cerut acest lucru.

Mesajul celor doi importanti oameni de stat a fost auzit clar de catre jandarmi, acestia luand pozitie ferma si avertizandu-i pe protestatari ca, in cazul in care depasesc linia trotuarului, vor suferi consecintele legale.

Cu toate acestea, manifestantii s-au strans in numar foarte mare, astfel ca nici nu au incaput pe trotuar, ocupand carosabilul. Mai mult, ei au marsaluit de la Universitate pana la Palatul Parlamentului, pe care l-au inconjurat de mai multe ori, dupa care s-au intors in Piata.

In cele din urma, jandarmii care incercau sa tina multimea sub control au cedat, dandu-le acces in afara perimetrului, lucru rasplatit cu aplauze de catre miile de oameni din Piata.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea protestelor din Capitala si principalele orase ale tarii:

21:56 – Minunea nu a tinut mult. Jandarmii au impins incet multimea din rond, pana cand, aproape de ora 22:00, majoritatea oamenilor plecasera spre case. Potrivit Realitatea Tv, in jur de 100 de persoane se mai afla acum la Universitate, in zona Fantanii.

20:54 – Protestul a revenit la Universitate! Jandarmii de la fata locului au incercat impingerea protestatarilor spre Bulevardul Magheru, dar la scurt timp au renuntat, potrivit Rosia Montana in UNESCO World Heritage. Lumea a inceput sa aplaude! Se striga „Si jandarmii sunt români”. 20:35 – Protestatarii au inceput sa ajunga inapoi la Piata Universitatii. Aici au fost asteptati de mai multe cordonae de jandarmi, care ii impiedica să o ia pe alte bulevarde, astfel ca multimea s-a oprit chiar in rond la Piata Universitatii. Oamenii insă inca vin, asa ca, cel mai probabil, nu vor avea loc in spatiul destinat lor si vor ocupa din nou partea carosabilă.

20:20 – Potrivit Rosia Montana in UNESCO World Heritage, 10.000 de oameni participa la protest.

20:10 – Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei a precizat ca nu s-a inregistrat niciun incident pana la aceasta ora.

20:05 – Cosmin Pana, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, a explicat, la Realitatea Tv, ca manifestantii trebuie sa respecte dreptul la libera circulatie prevazut in Constitutie.

„Jandarmeria in continuare monitorizeaza activitatile manifestantilor, pentru a le putea oferi protectia necesara. Asa cum noi le respectam dreptul la libera exprimare, ei incalca dreptul la libera circulatie, un drept prevazut in Constitutie, al tuturor cetatenilor”, a spus Pana.

20:00 – Coloana se intoarce in Piata Universitatii.

 ziare.com

Lasati un comentariu