Românii i-au dăruit prinţului George o pajişte din Transilvania

• publicat la: 25 October 2013
Românii i-au dăruit prinţului George o pajişte din Transilvania

Cadoul acceptat de cuplul princiar britanic, William şi Catherine, un câmp cu flori rare – pentru micuţul George, probabil viitor rege al Marii Britanii, Dumnezeu să-i dea sănătate! -, este de fapt un cadou din partea poporului român.

Contele Kalnoky, un apropiat al prinţului Charles, a ales să cadorisească familia regală cu o pajişte din Valea Zălanului din judeţul Covasna. În mărinimia lui, contele a omis să spună ceva foarte important.

Dânsul o moşteneşte pe doamna Ludmila Bess, văduva contelui Felix Kalnoky, decedat înainte de reforma agrară a Regelui Ferdinand. Ludmila Bess a acceptat exproprierea averii contelui Kalnoky, încasând bani grei pentru toate terenurile expropriate, în medie 300 de lei pe iugăr. Deocamdată suntem în posesia CF-urilor – pentru cei interesaţi – 283 şi 230 din fostul judeţ Trei Scaune, numere de top 1993, 1723,2194, 2205, 576,1127 şi vor urma pentru Arcuş, Valea Crişului, Bicfalău, cu sute de hectare de teren şi imobile retrocedate contelui din Covasna, după ce doamna Ludmila şi-a încasat banii.

Reamintim cititorilor că invazia horthystă a făcut ca, după aceste exproprieri, proprietăţile să le revină pentru scurt timp celor expropriaţi (deşi fuseseră plătite şi răs-plătite), iar prin legile retrocedărilor de după revoluţie s-a „omis” să se specifice un singur lucru: „Reforma Agrară din 1921 rămâne în vigoare, legea aplicându-se doar pentru confiscările comuniste”.

Ca fapt divers, vă informăm că la această oră în Ungaria nu mai există grofi sau conţi, retrocedările s-au făcut în limita a 15.000 de dolari, bisericile au primit maximum 2.000 de mp iar clădirile s-au retrocedat doar dacă erau nelocuite. În schimb, s-au dat acţiuni la un fond gen „Proprietatea”.

Cu toate acestea, comisii locale, judeţene şi judecători abulici sau neştiutori de carte (ca să nu mai zic şi altceva!) au hotărât că domnul Tibor Kalnoky poate să-şi redobândească integral averile din Transilvania. Şi cum dar din dar se face rai, cum tot avem bani de la APIA şi – filantropic – restaurăm case din aceşti bani primiţi de la statul român, cum tot se plimbă un elicopter al unei instituţii (nu spui care!) prin România cu un domn prinţ, merge şi-o pajişte către Georgel.

Marcel Bărbătei/  cotidianul.ro

comentarii

de emil la 25 October 2013 - 20:04

Guvernul Petru Groza a emis un act normativ prin care anulează toate înscrierile in CF din timpul ocupației ungurești în Ardealul cedat în 1940 și a dispus modificarea in CF în acest sens. Dar, ca în Romania, oare peste tot s-a executat dispoziția guvernului?

de pentru danutz la 26 October 2013 - 07:26

faci acelasi greseli ca si joltica copypaste care incearca sa ne “educe” si sa ne imprime gandurile lui.
eu nu am nimic de invatat de la cineva care a fost adus aici de mihai viteazu si acum are pretentia ca este proprietar pe aceste locuri.culmea nesinmtirii e ca mai si face cadou altcuiva acest bun al altora.
reprobabil si de condamant.ai o problema cu corectitudinea perceptiilor!

de pentru danutz la 26 October 2013 - 10:46

au romanii o vorba care ti se potriveste perfect: prostu nu e prost destul daca nu e si fudul!
te-ai reprofilat si ai devenit cumva peste noapte istoric? nu mai merge copypaste si ai inceput sa scrii din putul gandirii iredentiste si extremiste cu care sunteti indoctrinati la tusnad si carei?
ai vazut poza cu opinca pe parlamentul de la budapesta cand mureati de foame daca nu va scapa armata romana? poate nu ai citit inca despre batalia de la mohacs si despre fuga rusinoasa a soldatilor vostri fricosi.
mai studiaza……

de sany la 26 October 2013 - 10:48

lasati in pace cititorii lui kotlou ca ei cred ca la academia politica comunista stefan gheorghiu se preda despre marea masa de secui de 500 la numar care cer autonomie pe banii nostri!

Lasati un comentariu