Moment Comemorativ George Marchiș

• publicat la: 26 aprilie 2015
Moment Comemorativ George Marchiș

Marți, 28 aprilie 2015,începând cu ora 11.00, Direcția de Cultură a Municipiului  Carei  organizează un scurt moment comemorativ la Biserica greco-catolică  Sfântul   Apostol Andrei, de pe strada Ignișului din municipiul  Carei, cu ocazia împlinirii a  131 ani de la trecerea în neființă  a poetului, publicistului, preotului, ulterior  protopopului şi  arhidiaconului George Marchiş.

În cadrul manifestăriiva avea loc  o scurtă evocare a personalității lui George Marchiș  și se vor depune coroane la  placa memorială a acestuia, amplasată  pe Biserica greco-catolică Sfântul Apostol  Andrei.  George Marchiș s-anăscut la data de 16 aprilie 1836 în localitatea  Tămaia (jud.Maramureș).  Reprezentant de seamă al culturii sămărene, fostpreot, dar și  un apreciat poet și redactor la revistele de cultură  și literatură din Transilvania.
A colaborat cu „Aurora Română”,„Gazeta Transilvaniei”, „Muza Română”, „Amicul  Școalei”,„Amvonul”. Publică și în revista „Familia”, nuvela  istorică „Orfanii și  prețul de capitulare”. Este tatăl  cunoscutei jurnaliste și prozatoare Otilia  Marchiș-Boloni.  Se stinge din viațăla 28 aprilie 1884 în Carei.

Lasati un comentariu