Tânărul român specializat la Londra în securitate şi criptografie

• publicat la: 20 octombrie 2013
Tânărul român specializat la Londra în securitate şi criptografie

România are tineri supradotati, care uimesc o lume intreagă prin performantele lor. Este si cazul lui Octav-Emilian Sandu, masterand in domeniul securităţii şi al criptografiei la University College London, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.

Tinteste si un doctorat, dupa care va decide dacă rămâne in Marea Britanie. Ziare.com a stat de vorba cu Octav-Emilian, pentru a afla de ce prefera tinerii sa studieze in strainatate, cum vede un roman cu experienta internationala sistemul de invatamant din tara, dar si cum sunt perceputi studentii exceptionali in straintate.

In Romania, Octav-Emilian, a studiat la Colegiul National „Alexandru Vlahuta” din Ramnicu Sarat, incepand cu gimnaziul si pana in liceu. A fost admis la liceu pe prima pozitie din judet, cu cea mai mare medie, si s-a calificat la faza nationala a mai multor concursuri importante din tara de matematica, fizica sau informatica.

„In clasa a 9-a am obtinut locul 4 la Concursul National Stefan Procopiu de fizica aplicata, mai multe premii la Concursul National PHI (fizica) dintre care si premiul 3 in clasa a 12-a, mentiuni la cateva olimpiade judetene de matematica, calificare in clasa a 10-a la Olimpiada Nationala de Informatica Aplicata, plus alte premii la concursuri nationale si locale”, face tanarul o scurta trecere in revista a performantelor pe care le-a avut in tara.

De ce Londra?

Acum studiaza la University College London, a 4-a facultate din lume in cele mai recente topuri, la profilul Computer Science. Este student la master, specializandu-se in securitate si criptografie.

De ce a ales University College London? „Aici a fost o decizie interesanta: plecasem in America, Germania si Anglia. UCL a venit ca o alegere fireasca dupa ce am primit confirmarile de la universitatile la care am aplicat, prin simplul fapt ca era cea mai puternica dintre toate care m-au acceptat (4 in lume si 2 in Europa) „, marturiseste Octav-Emilian.

In ciuda faptului ca in Marea Britanie se duce o campanie de denigrare a romanilor, tanarul nu a intampinat dificultati in Londra.

„La UCL vin unii dintre cei mai buni studenti romani in fiecare an, lucru valabil si pentru departamentul de Computer Science. Pot sa spun ca romanii sunt intre cei mai buni in acest domeniu aici si sunt recunoscuti pentru calitatile tehnice de care dispun”, adauga tanarul roman.

Nu lucreaza, insa in CV isi poate trece mai multe internship-uri in cercetare, atat la departamentul de Computer Science al UCL, cat si in tara, la Ministerul Tineretului si Sportului si la Route66. Tot la UCL a publicat o teza de cercetare alaturi de indrumatorul sau in domeniul muzicii asistate de computer.

Sistemul de invatamant din tara, curatat la mai multe „etaje”

Sistemul de invatamant din tara are nevoie de o curatenie la mai multe „etaje”, crede Octav-Emilian Sandu.

„S-ar putea incepe prin a asigura corectitudine si obiectivitate la examene (care aici nici nu se discuta-este ca o preconditie). Actualizarea materiilor care se predau ar fi o alta idee, pentru a corespunde cu directiile curente in cercetare”, exemplifica tanarul.

UCL nu e pentru oricine

„As recomanda UCL, dar nu oricui. Se intra greu si se iese si mai greu: ) In functie si de profil bineinteles, dificultatea variaza, dar este foarte mult de munca si e nevoie de oameni pasionati si dornici sa lucreze aproape non-stop in anii terminali”, adauga romanul.

In ceea ce priveste tinerii din Romania care doresc sa isi continue studiile in strainatate, Octav-Emilian ii sfatuieste „sa se gandeasca de doua ori inainte sa plece: trebuie sa fie convinsi ca este exact ce isi doresc si sa fie dispusi sa faca sacrificii, altfel vor fi dezamagiti de experienta de aici. Toata lumea se asteapta sa citesti, sa te documentezi si sa lucrezi si in timpul liber, deci e destul de intens”.

Sunt romanii patrioti? Octav-Emilian crede ca da: „plecand in alta tara, devii in cele mai multe cazuri patriot, pentru ca e acel ceva pe care nu-l mai ai aici – departe de familie, prietenii de acasa – compensam lipsurile astea prin a deveni mai aproape cu sufletul cel putin de ‘acasa'”.

Intoarcerea in România

„Ei bine, anul asta stiu sigur ca o sa fiu ocupat cu masterul. Incepand cu anul urmator, sigur voi lucra in UK pentru o vreme, dupa care ma voi decide daca ma voi
intoarce in tara sau voi ramane aici. Iau in considerare si un doctorat intr-un viitor ceva mai indepartat”, incheie tanarul roman.

Lasati un comentariu