Laszlo Tokes, exclus de pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare

• publicat la: 25 noiembrie 2013
Laszlo Tokes, exclus de pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare

Laszlo Tokes a fost exclus de pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, a anuntat, duminica, secretarul general al partidului, Kovacs Peter.

„Cu partidul lui Laszlo Tokes (PPMT – n.red.) eu nu cred ca avem despre ce sa discutam. UDMR va avea lista la aceste alegeri, deci, daca gasim un punct de colaborare, desigur numai despre lista UDMR putem sa discutam si, conform legii, fiecare persoana care apare pe lista noastra trebuie sa fie obligatoriu membru UDMR”, a declarat Kovacs Peter, citat de B1 Tv.
„Noi, in 2009, am colaborat cu Tokes Laszlo, a fost primul pe lista UDMR si, in prima zi dupa alegeri, a intors spatele UDMR. Asta inseamna, de fapt, tradare, la asta s-a referit domnul presedinte Kelemen Hunor. In momentul de fata, exclud varianta ca Tokes Laszlo sa fie pe lista UDMR, chiar si dansul a afirmat ca nu crede in acest lucru”, a explicat Kovacs.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat sambata ca nu exclude colaborarea cu alte partide, insa a mentionat ca nu le va oferi un loc celor care au abuzat de increderea partidului.
De asemenea, liderul partidului maghiar a aratat ca politica nu trebuie sa fie ca o „sala de asteptare, in care UDMR sa astepte fara sa deranjeze pe nimeni, fiindca la un moment va veni si vremea cand UDMR va fi chemata la guvernare”. El a adaugat ca formatiunea sa trebuie sa se „imprieteneasca” din nou cu instrumentele democratice ale politicii de opozitie, fara a se preface ca folosirea acestor instrumente ar insemna schimbarea de directie in politica UDMR,precizeaza ziare.com.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a lansat,in iulie 2013, în cadrul Universității de Vară „Balvanyos”, eveniment la care au participat peste 350 de invitaţi şi personalităţi din România, Ungaria, Marea Britanie, Italia, Spania, Elveţia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Voivodina,un atac dur la adresa UDMR, un partid care, în perspectiva sa, „reprezintă o mafie politică”.

„UDMR, din păcate, reprezintă o mafie politică, a furat sume importante de bani. Cu aceşti oameni nu putem colabora, trebuie să căutăm oameni care nu şi-au erodat credibilitatea”, a spus atunci Laszlo Tokes.

Politicianul l-a atacat și pe Szasz Jeno, președintele Partidului Civic Maghiar (PCM), anunțând că acesta face campanie pentru Uniunea Democrată Maghiară din România.

„Noi am creat PPMT (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania – n. r.), pentru că partidul lui Jeno s-a abătut de la ideal, iar acum Jeno face campanie pentru UDMR”, a explicat europarlamentarul.

Tot europarlamentarul Laszlo Tokes a anunţat că a sesizat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, cu privire la „persecutarea” PPMT de către Poliţia din România, informează Mediafax.

Tokes susţine că persoane care au semnat pentru înfiinţarea partidului sunt audiate şi că „intimidarea vine din partea UDMR”.

Tokes, care este şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Oradea, că în 28 noiembrie a sesizat comisarul european pentru justiţie şi drepturile omului, Viviane Reding, cu privire la „persecutarea” PPMT.

În acest context, el i-a criticat pe liderii UDMR pentru faptul că sunt dispuşi să se „alieze” cu politicienii români.

„Frica, înspăimântarea, intimidarea sunt uneltele de toate zilele ale oficialilor UDMR, care mai degrabă se aliază cu politicul românesc, fie din stânga, fie din dreapta, decât cu fraţii lor maghiari”, a spus Tokes.

„Ne dăm seama cu indignare şi surprindere că UDMR, fără scrupule şi fără ruşine, pătrunde în sfera bisericii şi încearcă să folosească biserica drept unealtă de campanie, pentru a culege voturi de la credincioşii noştri. Aceasta este inacceptabil, o spun ca fost episcop, că biserica are o menire morală, nicidecum politică”, a spus Tokes, adăugând că în judeţul Bihor mai mulţi candidaţi ai UDMR la alegerile din 9 decembrie nu s-au limitat să participe la serviciul religios în bisericile reformate, ci au şi luat cuvântul, cerând să fie votaţi.

El a dat exemplul preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, al fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, al fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila, al deputatului Peto Csilla şi al fostului viceprimar din Oradea Rozalia Biro, acum candidat la Senat,potrivit  romanialibera.ro.

comentarii

de jolti la 25 noiembrie 2013 - 11:23

de acord

de Horia Mărieș la 31 decembrie 2013 - 01:52

Îi dorim casă de piatră, cu scară interioară și cu mașină la scară.

http://m.romanialibera.ro/stire-321696.html

Lasati un comentariu