Un nou Cetăţean de Onoare

• publicat la: 16 noiembrie 2013
Un nou Cetăţean de Onoare

Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, la Castelul Károlyi din Carei a avut loc un dublu eveniment cultural. Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Carei  Conf. Dr. Ing. Csavossy Gyorgy de către primarul Kovacs Eugen  şi lansarea primului dicţionar enologic descriptiv roman-maghiar şi maghiar-roman scris de ing. Komáromi József şi editat cu ajutorul primăriei Carei. La aceste evenimente au participat pe lângă invitaţii principali, edilii locali şi judeţeni, peste o sută de persoane, producători locali şi autohtoni de vin, enologi şi simpli iubitori ai vinurilor. În cadrul acestui şir de evenimente, Ansamblul Rekettye şi Ansamblul Ceatăra au susţinut câteva momente artistice inedite.

Date despre domnul Conf. Dr. Ing. CSÁVOSSY GYÖRGY:

S-a născut la Timişoara dintr-o familie de agricultori. După terminarea studiilor elementare şi liceale a absolvit în anul 1945 Şcoala Superioară de Politehnică din Timişoara, şi facultatea de agronomie din Cluj în anul 1949, obţinând titlul de inginer agronom.

În anul 1993 dobândeşte titlul de Doctor în Ştiinţele Agricole, ce i s-a acordat de către Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii Agricole din Iaşi.Profesia de bază practicată de el a fost cea de profesor de specialitate viti-vinicolă în cadrul a mai multe şcoli, ca de exemplu: Şcoala Profesională Viticolă Diosig (Bihor), Şcoala Medie Tehnică Agricolă Ciumbrud-Aiud, Liceul Horticol Aiud, profesor universitar la Facultatea de Horticultură din cadrul Institutului de Agronomie Cluj – catedra de vinificaţie. Profesor universitar la Facultatea de Horticultură şi Industria Alimentară din Budapesta, secţia detaşată la Miercurea Nirajului între anii 1995-2006. Între anii 2005-2007 activează ca profesor universitar la Universitatea „Sapientia”.

Activitatea de cercetare şi-a desfăşurat la Staţiunea de Cercetare Viti-vinicolă din Blaj între anii 1957-1958 respectiv şi întra anii 1969-1992.

Rezultatele activităţii lui de cercetare sunt cu totul deosebite şi de mare importanţă, recunoscute şi apreciate în ţară şi în Europa.

Este autor de tratate de viticultură şi vinificaţie şi în tematica de filozofia vinului. Între 1957-2000 a editat tratate de valoare ştiinţifică deosebită, din care cel puţin 10 la număr au servit şi servesc şi în prezent la pregătirea şi perfecţionarea specialiştilor.

Publicaţii ştiinţifice numeroase au apărut în revistele de specialitate în limba română, maghiară, şi mai apar inclusiv în zilele noastre. A ţinut comunicări la sesiunile ştiinţifice organizate de universităţile şi staţiunile de cercetare de profil viti-vinicol din ţară şi străinătate.

Vinurile realizare sub conducerea d-lui profesor la Liceului Agricol Ciumbrud au fost premiate cu peste 30 de medalii la concursurile internaţionale.

A făcut parte în comisia de zonare a soiurilor de viţă de vie pe teritoriul României, în prezent este prezent este membru de juriu la concursuri internaţionale de vin.

În decursul vieţii sale a ocupat şi ocupă şi în prezent o serie de funcţii de mare prestigiu, din care amintim doar câteva: preşedintele Uniunii Gospodarului Ardelean, membru pe viaţă al Academiei de Vin din Ungaria, membru al Oficiului Naţional Român al Viei şi Vinului, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A obţinut distincţii ca de exemplu: Profesor de Onoare 1975, Ordinul Muncii 1969, distinţia literară „Pană de Aur”, „Bradul de Argint”, Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merit a Republicii Ungaria etc.

Se recunoaşte în general că persoana care este pasionată în prepararea vinurilor de calitate, admiră şi preaslăveşte vinul, este ataşată în acelaşi timp artei şi literaturii. Afirmaţia este valabilă şi în cazul Domnului Csávossy György, care în decursul vieţii sale a depus o activitate creatoare imensă şi fructuoasă în literatură, fiind autorul a cel puţin 20 de opere editate, poezii, dramă, esee, piese de teatru, poezii pentru copii, comedii. Multe din ele au fost traduse şi în alte limbi.

Dar ce legătură au meritele (numai parţial) enumerate cu noi, cu careienii? Răspunsul este foarte simplu, fiindcă vorbim depsre un om de ştiinţă de mare renume, cetăţean al patriei noastre, care a contribuit la înbogătăţirea culturii transilvănene şi universale, fiind ataşat şi cauzei de viticultură şi vinificaţie din Carei. Putem afirma cu convingere deplină, că fără el nu s-ar fi realizat nivelul vinicol careian, nici concursurile de vin care au devenit tradiţionale în oraşul nostru, el fiind iniţiatorul acestora, încă din anii 1990. Nu a regretat niciodată timpul sacrificat pentru dezvoltarea, perfecţionarea vinificaţiei careiene, pentru a propaga consumul civilizat de vin. El a fost cel care ne-a învăţat cum să fim pretenţioşi la calitatea vinului, ne-a învăţat modul de organizare a concursurilor, modul de prezentare şi de ţinută şi consumul civilizat şi moderat a vinului. Personalitatea lui emană sentimentul de admiraţie şi dragoste faţă de vin, preaslăvirea vinului dătător de sănătate şi de înţelegere între oameni. A reuşit, ca în Carei, o bună parte dintre producători, să înţeleagă că viticultura şi vinificaţia sunt îndeletniciri plăcute, creatoare, lăudabile. Eforturile lui, insistenţa manifestată timp de peste un deceniu, pare-se că poartă mesajul unei lumi minunate a vinului, a spiritului de dăruire pentru o cauză promiţătoare în Carei.

A condus în decursul anilor activitatea juriilor de concurs, formând totodată alături de el şi o nouă generaţie de oameni consacraţi, din care mulţi au reuşit să preia şi să continuie această activitate. Nu s-a mulţumit niciodată cu simpla apreciere sau notarea valorii vinului, ci după terminarea concursului sau chiar în decursul acestuia a analizat „pe loc” vinul în cauză, stând de vorbă cu producătorii. Deasemenea la invitaţia gospodarilor din Carei sau din împrejurimi, s-a deplasat împreună cu specialiştii care îl însoţeau la nenumărate pivniţe de vin, acordând sfaturi practice pe loc.

A reuşit prin muncă insistentă şi cu răbdare să „crească” o serie de oameni care s-au specializat în materie şi au devenit enologi de seamă în judeţ sau chiar peste hotare.

Asemenea, în urma activităţii lui, parcă „au răsărit” mulţi producători de vin, atât în Carei cât şi în împrejurimi, aceştia au devenit recunoscuţi pentru calitatea bună a vinurilor lor, ani la rând.

A insistat şi insistă în continuare pentru exportul intern al vinului executat direct de producător prin organizarea turismului numit „drumul vinului”.

Pe lângă cele menţionate, trebuie să amintim că domnul Csávossy este adeptul consumului moderat, al calităţii vinurilor, este un promovator al filozofiei Bachusiene şi nu în ultimul rând un iubitor al tradiţiei vinurilor.

Direcţia de Cultură Carei

comentarii

de avram la 17 noiembrie 2013 - 10:01

e si normal sa va mandriti ca doar cineva trebuia sa va invete cum sa faceti si sa beti vinul

de Horia Mărieș la 17 noiembrie 2013 - 16:56

Tot respectul față de domnul doctor Csávossy György a cărui activitate profesională, în domeniul viticulturii este bine cunoscută în toată țara dar și în afara granițelor. Domnul dr. Csávossy György este autor a numeroase cărți de specialitate și monografii în domeniul viticulturii si vinificației. Este de asemenea cunoscut ca poet, respectiv dramaturg. Poeziile sale au apărut în diverse reviste și ziare de literatură dar și în mai multe volume de poezii. De asemenea, piesele de teatru ale căror autor este au făcut parte din repertoriul teatrelor din România.

O parte din bogata activitate profesională a domnului Csávossy György este asociată numelui localității Ciumbrud (alții îi zic Csombord), aparținătoare municipiului Aiud, unde a fost profesor de specialitate la Liceul Agroindustrial din Ciumbrud, între anii 1953 și 1987.

Înțeleg foarte bine rațiunile pentru care a fost votat doctor Csávossy György, prin Hotarârea Consiliului Local al municipiului Aiud nr. 12/2007 cetățean de onoare al municipiului Aiud.

Dar de aici și până a i se acorda, titlul de cetățean de onoare al Municipiului Carei, este o cale foarte lungă.

Până și „laudationem” din articolul de mai sus, cu care se încearcă justificarea titlului acordat ieri sâmbătă 16 noiembrie 2013, la Castelul Károlyi din Carei, conține accente ridicole, hilare și pe ansamblu nu sunt de luat în seamă, nu sunt convingătoare.

Dacă îi citești prezentarea care îi este făcută în Wikipedia domnului doctor Csávossy György (Temesvár, 1925. június 20. – ) romániai magyar költő, színműíró, mezőgazdasági szakíró, distins, printre altele, în anul 2009, cu ocazia sărbătoririi zilei naționale de 15 martie, de ambasadorul Ungariei la București dl. Füzes Oszkár cu „A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje” sau dacă îi parcurgi CV-ul detaliat, postat pe portalul Primăriei Municipiului Aiud, nu vei găsi absolut NICI O CONEXIUNE între numele Csávossy György și municipiul Carei.

Fără să minimalizăm în nici un fel activitatea profesională de o viață, pe cea de poet sau de dramaturg, absolut remarcabilă a domnului doctor Csávossy György, nu putem să nu ne gândim totuși la faptul că acordarea titlului de cetățean de onoare a municipiului Carei are un puternic iz de doagă, este o nouă parascovenie tendențioasă pusă la cale de primarul UDMR-ist al orașului, de către Kovacs Jeno, urmare probabil extrem de insistentului lobby făcut de distinșii Cavaleri ai Vinului, Sf. Orban, o asociație locală total nevinovată de beutori, dar al cărei membru de onoare, mare si devotat susținător, inclusiv prin sponsorizări anuale acordate din bugetul local, adică din banii contribuabililor și asiduu participant la reuniunile ei, este și primarul Kovács Jenö.

Mai sunt cred eu foarte multe alte nume de luat în seamă pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Carei, cum ar fi Karacsonyi Karoly, Pteancu Paul, Chindriș Ioan, Gheroghe Chiș, Ioan Condor, Silviu Lung, Cornel Toader, Bogdan Georgescu, Ioan Ciarnău și mulți alții, dar aceștia au mult mai puține șanse, fiindcă nu frecventează și nu încalecă butoaiele, ca alți cabaleri, la crama Nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend.

În final, mă mai întreb doar dacă distinsul domn doctor Csávossy György a reușit cumva să-l facă și pe primarul Kovács Jenö să devină, peste noapte, așa cum se declară dânsul: „adeptul consumului moderat, al calităţii vinurilor, un promovator al filozofiei Bachusiene şi nu în ultimul rând un iubitor al tradiţiei vinurilor”.

de Horia Mărieș la 18 noiembrie 2013 - 22:07

Apropo de cetățeni de onoare. Ăia exact ca brazii.

Le reamintim celora care suferă de Alzheimer, sau au memoria foarte scurtă. Au mai fost tentative cretine. Ia de te uită:

„Traian Băsescu, propus cetăţean de onoare al Careiului

Scris de ….. 21 octombrie 2009

Pentru 25 Octombrie, de Ziua Armatei, la Carei şi-a anunţat vizita şi preşedintele Traian Băsescu. Profitând de această ocazie un grup de consilieri PDL au propus ca preşedintelui României să i se acorde titlul de cetăţean de onoare al municipiului Carei. Consiliul local se va întruni într-o şedinţă extraordinară unde această propunere se va supune la vot. Dacă se va întruni numărul necesar de voturi, Traian Băsescu va deveni cetăţean de onoare al municipiului Carei.
Menţionăm că la Carei consilierii UDMR şi ai Forumului German, precum şi ai PSD şi PNL, deţin majoritatea, în timp ce grupul consilierilor PDL este minoritar, la fel ca în Parlamentul de la Bucureşti. Dar cum în ţară deseori se duce altfel de politică, este foarte posibil ca propunerea să fie adoptată. Dacă evenimentul nu ar avea loc în plină campanie prezidenţială decizia ar fi mai simplu de luat.”

Multă minte le mai trebuie, ălora care au propus parascovenia asta cu cetățeanul de onoare Băse și aliaților lor de la guvernare din acele timpuri. Dar împrumut preferențial de la CEC Bank n-au luat și ei oare? Că doar sunt mari pretini cu Băse.
La referendum au votat împotriva suspendării lui Băse.
Așa pretini să tot ai până și atunci când o să te uiți de jos în sus la rădăcina ierbii care crește.

Lasati un comentariu