Primăria Carei nu are steaguri tricolore de Ziua Naţională

• publicat la: 1 decembrie 2013
Primăria Carei nu are steaguri tricolore de Ziua Naţională

Sâmbătă 30 noiembrie,până la ora 16,00,în municipiul CAREI  nimic nu prevestea sărbătoarea ce bătea insistent la uşă. Am numit sărbătoare ziua  de 1 Decembrie,Ziua Naţională a României,statul în care trăim cu toţii.Uşa  închisă era cea a Primăriei Carei,municipiul cu primar şi viceprimar din partea UDMR.

Nici un steag tricolor nu era arborat prin oraş,nici de-alungul şi nici de-a latul.Doar la casele oamenilor.Primii care au observat au fost chiar oaspeţii veniţi din Alba-Iulia, interpretul Cristian Fodor şi grupul instrumental DOR pentru spectacolul  dedicat zilei de 1 Decembrie.Toate localităţile  prin care au trecut în drumul lor spre Carei erau frumos împodobite în straie de sărbătoare şi cu atât mai mare a fost surprinderea ca tocmai la Carei să găsească oraşul gol,lipsit de orice încercare măcar de a schiţa sărbătoarea  Zilei Naţionale.

La Monumentul Ostaşului Român,alături de câţiva trecători,preţ de câteva minute,un frumos tricolor  ne-a adus aminte că  municipiul Carei face parte din  România.

La scurt timp după sosirea lor,preşedintele Consiliului Judeţean,Adrian Ştef a participat la comemorarea lui Vasile Lucaciu,în faţa bustului acestuia amplasat în faţa şcolii ce-i poartă numele,depunând o jerbă de flori.Şi domnia sa a fost intrigat de lipsa oricărui steag tricolor din oraş,fapt pentru care l-a contactat telefonic pe primarul oraşului,solicitând un mimim de explicaţii.

Urmare a acestui demers,aseră,pe-nserate,au apărut câteva steguleţe obosite pe câţiva stâlpi din centru,mai exact 64 de steguleţe dintre care 25 erau steguleţe tricolore iar restul steaguri în culorile oraşului şi ale uniunii europene.Careienii pot observa cu uşurinţă că steagurile albastre şi cele roş albastre  sunt atent montate în timp ce tricolorul e înfăşurat sau agăţat,după caz, în jurul  stativului.

Încercările administraţiei locale careiene de a ascunde sau minimaliza o sărbătoare naţională a statului si guvernului ai cărui funcţionari  sunt ,nu face decât să  creeze animozităţi între oamenii de rând,acei contribuabili conştiincioşi care se respectă în viaţa de zi cu zi indiferent de etnia lor,respectându-şi unii altora sărbătorile.

Anul 2013 a fost un an reprezentativ în acest sens.Încrezător în steaua sa după obţinerea unui alt mandat în 2012,primarul a trecut la vădite acţiuni discriminatorii între etnii deşi oraşul este unul multietnic iar domnia sa a candidat în deplină cunoştinţă de cauză.

După scoaterea dalelor din faţa Monumentului în chiar ajunul sărbătoririi centenarului Gheza Vida a urmat editarea unei hărţi a oraşului unde Monumentul Ostaşului Român nu este  considerat un obiectiv demn de vizitat precum fostul Club al Elevilor sau Şcoala Gimnazială 1 pentru care se oferă informaţii detaliate la fel ca şi pentru şcoala din Căpleni.Nici bisericile româneşti nu se regăsesc alături de celelalte menţionate pe hartă deşi Biserica Sf.Andrei  ar face cinste oricărei capitale a oricărui stat european.Nici de neştiinţă nu poate fi vorba deoarece primarul oraşului  participă cu familia la slujbele de la acest  lăcaş.

Nici Şcoala Vasile Lucaciu nu se regăseşte pe hartă în condiţiile în care fostul liceu Vasile Lucaciu a dat personalităţi marcante atât pe plan naţional cât şi internaţional.

Toate aceste aspecte au fost aduse la cunoştinţa ministrului Apărării Naţionale,Mircea Duşa,cu ocazia vizitei sale la Carei de Ziua Armatei din 25 octombrie.

Continuarea unor astfel de manifestări ,făţişe antiromâneşti,chiar şi de Ziua Naţională,nu fac decât să confirme cele consemnate de-a lungul timpului în privinţa administraţiei locale careiene.

În ce priveşte evitarea arborării tricolorului  în municipiul Carei  de Ziua Naţională,până şi motivaţia unui buget sărac prea sărac pentru achiziţionarea de steaguri,cade, deoarece preşedintele Consiliului Judeţean,Adrian Ştef  a oferit cu titlu gratuit mii de steaguri de toate dimensiunile celor ce au dorit să le arboreze.

Pe cine deranjează tricolorul României la Carei ? Sigur nu pe cetăţenii de rând,cei ce vin  cuminţi la ghişee pentru a-şi plăti dările din prea puţinul pe care-l au.

 

 

Daniela Ciută

comentarii

de zsolti la 1 decembrie 2013 - 13:51

Ţara mea Otilia Cazimir

Frumoasă mi-e ţara străveche,
Întinsă pe munţi şi pe văi,
Cu fete cu flori la ureche,
Cu mândri şi ageri flăcăi!
Frumoasă mi-e ţara cea nouă,
Când râde cu râs tineresc,
Cum râde grădina când plouă
Şi florile când înfloresc.

de Horia Mărieș la 1 decembrie 2013 - 14:08

@zsolti

Otilia Cazimir (n. 12 februarie 1894, Cotu Vameș, județul Neamț – d. 8 iunie 1967, Iași) a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii.

Este clar: suflete simple, versuri ptr. copii => acum înțeleg de ce postează @zsolti versurile astea.
Cu articolul de mau sus, cu steagurile, este clar, postarea lui @zsolti n-are nici o legătură.

Poezia postată de @zsolti se învață prin clasa a III-a.

Așa avem și confirmarea că @zsolti a terminat în sfârșit, cele două clase primare la care a rămas de mai multe ori repetent și că o frecventează în prezent pe a treia.

Sper că nu urmează clasa a III-a, la școala vieții (éjeli korcsma) la seral, prin Kaplony-city, fiindcă Căpleniul nu ține – încă – de municiuciul Carei.

de ana la 1 decembrie 2013 - 15:24

Tiai manat prin vremuri turmele pe plai,/Din stejarul Romei tu mladita rupta,/Si-ti cantai amarul din cava si nai./Dar cumplit tu fost-ai cand te-au dus in lupta/Stefan si Mihai. Cand ti-or pune piedici dusmanii sa cazi/Spada ta sa fie si de-acum,romane,/Fulger care-aprinde,vant ce rupe brazi,/Site-ncrede-a pururi ca vei fi si maine /Tare cum esti azi! Sus ridica fruntea ,vrednice popor ! Cati vorbim o limba si purtam un nume,Toti s-avem o tinta si un singur dor MANDRU SA SE-NALTE PESTE TOATE-N LUME STEAGUL TRICOLOR. LA MULTI ANI ROMANIA ! LAMULTI ANI POPOR ROMAN ! Sper ca asta sa fie ultimul an in care romane ,n-ai catadicsit sa-ti pui drapelul la poarta .Gata,nu trebuie ca sarbatoarea nationala a romanilor s-o lasam batjocorita de toti covaci si alde lui

de un roman la 1 decembrie 2013 - 15:53

UDMR A-TI VOTAT,UDMR AVETI.CEI CARE L-AU VOTAT PE KOVACS N-AU DECIT SA-L PUPE-N CUR PE SCUMPUL SI NEPRETUITUL NOSTRU PRIMAR.ASA NE TREBUIE.DAR UNDE SINT PARTIDELE POLITICE.UNDE ESTE D-NUL CIUTA ,BUJOR ,MARIUS RUSU??DE CE STAU SI DORM BINE MERSI CU MIINILE IN BUZUNAR SA NU CUMVA SA LE INGHETE FUDULIILE.DAR DOMNII DE LA PSD CE PAZESC.SA VA FIE RUSINE LA TOTI.SI MAI VENITI SA CERSITI VOTURI .SINTETI PARTASI LA TOATE MANIFESTARILE DE SOVINISM ALE PRIMARULUI.RUSINE SA VA FIE

de alt roman la 1 decembrie 2013 - 16:17

Domnul Ciuta si ceilalti colegi ai domniei sale si-au arborat tricolorul la poarta si au oferit careienilor un spectacol folcloric de Ziua Romaniei,cu intrare libera in conditiile in care nu ei sunt la conducerea orasului.Spectacolul a fost organizat pe cheltuiala liberalilor careieni pentru toti careienii indiferent de etnie si culoare politica!!!
Respect domnule CIUTa si Cristian Fodor pentru spectacolul oferit!

de alt roman la 1 decembrie 2013 - 16:19

despre primar numai atat se poate spune; un rebut care nici pana acum nu isi p[laterste datoriile si are retinere pe salar si da lucrarile la firmele de casa ale udmr desi se fac de mantuiala!
Rusine celor doi primari UDMR CAREI care nu au impodobit orasul de ziua nationala a statului care le da bani de sala dar si spaga!!!!

de emil la 1 decembrie 2013 - 20:16

Nici pe stâlpii de iluminat din fata primăriei și nici pe cei de vis-a-vis nu exista steaguri. Sa nu deranjeze primarul ungarist.

behehe 19:31
pământul pe care sta Horia Mărieș e același cu pământul pe care asiaticii strămoși ai iredentiștilor unguri au venit după anul 900 de la Hristos încoace și pe care s-au luptat cu romanii care îl locuiau deja de sute de ani. Același pământ pe care secuii și ungurii și-au pierdut atât în 1919, cât și în 1944, ciucurii pe podul Satmarului, de frica romanului. E pământ romanesc, care a fost romanesc chiar si înainte de mitul mincinos al ungariei mari, închisoarea popoarelor neunguresti, moarta deja în 1918. Daca pretinzi ca Ardealul e al ungurilor pentru ca aceștia l-au cucerit cu sabia de la strămoșii romanilor, atunci al cui e Ardealul eliberat tot su sabia, de doua ori în secolul trecut de armata romana, în 1919 și 1944 și care e și acum în Romania? Cand vor fi ungurii populatia majoritara in Ardeal, atunci Ardealul va fi unguresc. Pana atunci, ungaristii pot sa tot jeleasca in continuare după moarta ungarie mare si sa-i afiseze harta peste tot,inclusiv la closet, ca poate asa o sa înțeleagă și ultimul internaționalist ca, de fapt, ungaristii nu vor ceea ce e dreptul lor, ci vor Ardealul pentru Ungaria, indiferent cine e majoritar, indiferent cui aparține, indiferent dacă e drept sau nu! Au făcut retardații horthysti-ungaristi o obsesie pentru Ardeal, ca, vezi Doamne, vor și ei sa fie stăpâni peste alte nații, altfel nu-și pot împlini menirea „civilizatoare” ca la Ip, Traznea, Huedin, Sărmaș, Mureșenii de Câmpie în 1940. Chemarea stepelor asiatice cere sânge romanesc pentru împlinirea misiunii civilizatoare a rasei ungurești.

de Horia Mărieș la 1 decembrie 2013 - 20:26

@Hehe

Multumesc frumos pentru link, dar am vãzut deja aceste imagini cu niște suporteri inculți, neșcoliți, bețivani de cea mai joasă speță, huligani, golani, jegoși, világcsavargó aljasok, extremiști maghiari de la Jobbik, imagini care probabil te caracterizeaza și pe tine.

În ce privește speranța ta cu totul iluzorie și deșartă că „Romantikus eröszak lesz még Erdély”, nu-mi fac nici o grijã, cel puțin atât timp cât trăiesc eu. Îți reamintesc doar în context, că până și la fotbal cam luați mereu bătaie în ultima vreme. Dar poate că n-ai memorie. Ultimul rezultat: ROMANIA-UNGARIA. 3-0!

Nu am comentat nimic la acest articol fiindcã nu mai este nimic în plus de spus, dar văd că pe tine te bântuie serios fantoma mea, care mai apare din când în când pe la Carei, așa cum s-a exprimat și Kiss Zita, scriind și că „az a baj, hogy Bukarestből is visszajár …”

Baj, ne-baj, sper să-ți aduci aminte de fantoma mea în fiecare noapte și să ai coșmaruri negre care să nu te lase să dormi nici măcar o clipă. E în regulă? Tetszik érteni románul?

de Horia Mărieș la 1 decembrie 2013 - 21:43

Ce să ne mI mirăm de steaguri, dacă de exemplu ziarul online nagykároly …. ro, ăla la care „trudește” prietenul meu din Kaplony-City, Tamás Róbert Megyeri, nu pomenește nici mãcar un singur cuvânt despre Ziua Natională? Asta se cheamă tiszta pofátanság.

La ei, subiectul ce rupe gura târgului este acela că echipa de fotbal-sală a Primăriei Carei a câștigat un miniturneu la care au participat numai echipe UDMR-iste. Păi se putea ca altă echipă să câștige în fața echipei consilierului local Brem? Ce-ar fi zis primașul Kovax? S-ar fi făcut foc și pară!

Nu știu prea bine cine este în spatele nagykarloy…ro, văd că apare pe frontispiciu o așa numită Regioline Egyesület, iar sprijinitori (sponsori?) adică „Támogatónk” sunt RMDSz si Communitas Alapitvány. O să mai facem niscaiva săpături, poate cu altă ocazie.

Este clar, cum sã fi auzit penalii ãștia de 1 Decembrie 1918, fiindcă alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

de jambon la 2 decembrie 2013 - 00:41

ce descoperiri , doamne, nu am cuvinte, da asa ceva, jaja juj, si altele.

de dorina la 4 decembrie 2013 - 17:11

de asta si-au facut romanii ,,UNIREA 2009,,pentru ca a vazut indiferenta ,daca nu reaua credinta ,a primariei .TRAIASCA ROMANIA !

de Delia la 5 decembrie 2013 - 14:21

Poate daca trebuia sa puna – rosu alb si verde – nu ar uita, asa doar tiganii sunt favorizati ptr ca au nevoie de voturile lor in rest numai INTERESELE LOR PERSONALE SI ALE UNGURILOR II PTREOCUPA!
Cel mai interesant lucru este :
atat primarul cat si vicele AU NEVESTE ROMANCE !!!

de mile la 7 decembrie 2013 - 14:33

deli
ei ei, nu mai stie matroana penelista autoare a articolelor defaimatoare la adresa ungurilor din carei cum sa stearga comentariile ce o incrimineaza ca spagara a rr0mil0r din carei pentru un vot, la alegerile din trecut. pozele insa nu pot fi sterse, pentru ca mereu vor exista copii. ce ai cautat cu banii dupa saracii colorati?

nuca tare comunitatea asta de unguri din carei care nu pune botul la vrajelile PNL+PSD.

de pacat la 7 decembrie 2013 - 14:39

cam slabuti baieti sunteti daca asa argumente aduceti in sprijinul vostru dupa ce am scris.

de pacat la 7 December 2013 – 12:47

iar au reinoit baietii din consiliu alianta psd udmr si nici nu spuneti nimik aici!
nu degeaba au afaceri impreuna asa ca ce sa mai asteptam noi muritorii de rand.
si la castel de 25 octombrie numai govor cu jeno au fost cu ministrul dusa ca pe stef au uitat sa il cheme si acum umbla la el dupa posturi!

cine nu stie in carei ca jeno da posturi la nevestele de pesedisti numa ca sa ridice mana la sedinte????
ce cauta jeno in campanie in ianculesti la casa lui onet cu suta pt fiecare vot???
am vazut la sedinte cum voteaza pesedeii cu udemereii asa ca va faceti de ras cu ceste comentarii rasuflatye.
nu mai are laicsi bani de dat la csumi si simte ca lasa la el cureaua???si asta are valoarea lui jeno cu firmele falimentate da bine ca are experienta la fetitele…de la ferma

de pacat la 7 decembrie 2013 - 14:41

http://www.buletindecarei.ro/2013/12/ziua-nationala-a-romaniei-sarbatorita-la-carei.html/comment-page-1#comment-32803

duminica inca se plantau steaguri la carei dupa ce au fost trasi primarii de urechi de la judet

de Victor la 7 decembrie 2013 - 14:52

In goana nebuna dupa averi personale se trece peste cadavre.Nu mai conteaza pentru cei de la conducerea orasului nici ungurii si nici romanii ci doar coloratii care aduc voturi.Acolo e batalia mare si cei doi primari acorda ajutoare neconditionat catre acestia.Daca ne uitam in centrul orasului acesta e plin de cladiri care adapostesc rromi care au toate drepturile care nu le au careienii de rand si toate acestea datorita primariei care le plateste apa si curentul si gunoiul si e plin de antene parabolice la ei dar nu au un ceas deste[tator care sa sune pentru ziua de lucru ca la orice contribuabil din oras!
unde se mai pomeneste ca o primarie sa plateasca la localnici apa si curentul si gunoiul?
daca avem primar cu retinere pe salar pentru datorii ne putem astepta la orice mai ales ca este secondat de un fotbalist la care nici driblingurile nu-i mai ies !

Lasati un comentariu