SCRISOARE DESCHISĂ către PARCHETUL de pe lângă TRIBUNALUL SATU MARE

• publicat la: 16 decembrie 2013
SCRISOARE DESCHISĂ către PARCHETUL de pe lângă  TRIBUNALUL SATU MARE

SCRISOARE DESCHISĂ

Doamnei    PRIM PROCUROR

MARINELA POP

DE LA PARCHETUL de pe lângă  TRIBUNALUL SATU MARE

Stimată Doamnă

PRIM PROCUROR

Intervin la autoritateaDomniei Voastre, motivat de competenţele ce vă sunt conferite de art. 4 din L.221/1999 (Monitor Oficial 396/11 VI 2009), potrivit căreia funcţiei ce o deţineţi îi este concedată o măsură umanitară, respectiv dreptul de a introduce acţiune în justiţie prin care să solicitaţi să se constate că evenimentul ce a motivat confiscarea averii soţilor Iuhasz Vasile şi Iuhasz Floare, decedaţi, a avut caracter politic şi ca o consecinţă în urma hotărârii judecătoreşti  ce se va pronunţa să se dea dezlegare autorităţii locale, Primăria Pir să dispunăîn temeiul legilor fondului funciar să opereze reconstituirea  dreptului de proprietate asupra celor10 ha. teren ce au făcut parte din patrimoniul celor doi soţi, reconstituire cerută de către fiulIuhasz Andreişi refuzată de autoritatea locală sub cuvânt că „trădătorii de patrie” sunt exceptaţi de la beneficiile legilor de reconstituire.

Starea de fapt: În august 1953 un grup de patrioţi sunt paraşutaţi de către rezistenţa românească din occident în ţară, cu cuvânt de ordine să  ia legătura cu luptătorii din munţi şi să culeagă şi comunice date  privind situaţia dinţară, cunoscut fiind faptul că ţara se afla în spatele cortinei de fier iar informaţii privind situaţia din ţară nu puteau răzbate în lumea democratică în afară de cele propuse de dictatură în mod diversionist, libertatea, nediscriminarea, omul nou, şi  fericirea populaţiei de a se fi dezrobit de exploatarea capitalistă şi restul lăturilor propagandistice c e ne sunt cunoscute.

Grupul de persoane paraşutate a fost găzduit de către familia Iuhasz Vasile prin mijlocirea fiului acestuia, elevul (liceean) Iuhasz Ioan,care a şi executat misiuni de recunoaştere în favoareagrupului.

Descoperiţi şi judecaţi, prin sentinţa 1114/12.octombrie 1953,Dos.2224/53 a Tribunalului de pe lângă Ministerul Securităţii Statului,sunt judecaţi şi condamnaţi la moarte, următorii: Tănase B. Alexandru; Popovici A.Mircea; Golea N. Ioan;Samoilă Gh. Ioan; Pop Gavril; Tolan Ion; Tartler Erik; Cosma D. Ioan;Buda Ioan; Dincă Gheorghe; Corlan N.Aurel; *_Iuhasz Ioan;_* Vlad Mihai,dispunându-se şi confiscarea averii, iar în 31 octombrie 1953 orele 22 sunt executaţi prin împuşcare.

Iuhasz Ioan, din comuna Pir fiu a lui Iuhasz Vasile şi Iuhasz Floare nu dispunea de un patrimoniu propriu, astfel că o măsură de comunicare a  vreunei confiscări nu se putea comunica autorităţii locale în cel priveşte pe acesta, iar dacă s-a comunicat, autoritate locală a operat înscrierea în evidenţe a măsurii confiscării pe patrimoniul celor doi  soţi Vasile şi Floarea mama condamnatului care au fost condamnaţi  într-un dosar ce nu ne este cunoscut şi nu avem cunoştinţă dacă în acel dosar s-a dispus confiscare de bunuri.

Este adevărat că alţi cinci membrii ai familiei Iuhasz au fost condamnaţi, însă ne este necunoscut dosarul, şi sentinţa. Din relatările membrilor familiei, în viaţă, ştim că Iuhasz Vasile (tată şi soţ) a fost condamnat la 15 ani temniţă grea, soţia acestuia, Floarea la 10 ani temniţă grea, iartrei dintre copii (Emilia; Maria şi Andrei ) la câte un  an închisoare.

Din moment la organul administraţiei locale a ajunso dispoziţie de notare şi operarea în documentea confiscării, de bună seamă că această dispoziţienu era de dus la îndeplinire decât dacă privea averea celor care deţineau proprietatea ( Vasile şi Floarea). Dacă însă notarea în evidenţele administraţiei locale s-a făcut pe baza sentinţei 1114/53,cea prin care a fost condamnat Iuhasz Ioan, indisponibilizarea prin confiscare a patrimoniului lui Vasile şi Floarea nu se putea face în baza acesteia, iar dacă s-a făcut este o operaţie greşită.

Cum nu ne este cunoscut numărul dosarului în care au fost judecaţi cei cinci membrii ai familiei (Vasile; Floarea; Andrei; Maria şi Emilia) şi  nici sentinţa prin care aceştia au fost condamnaţi, şi nu avem  cunoştinţă dacă în acest dosar s-a făcut vreo confiscare, intervenim la împuternicirea pe care v-o conferă art. 4 din L.221/1999, cu rugămintea să întreprindeţi demersuri oficiale pentru a afla conţinutul acelei sentinţe şi a opera o verificare la Primăria Pir pentru a se constata documentul prin care s-a indisponibilizat patrimoniul celor doi soţi.

Este înafara oricărei discuţii că evenimentul din 1953 în care a fost implicată familia Iuhasz din Pir, este unul politic, eveniment care aduce în prim plan un grup familial care cu modestele lor posibilităţi şi-au dat obolul la lupta împotriva dictaturii iar ca o consecinţă implicaţiile penale în care au fost târâţi sunt de ordin politic.

Faţă de cele de mai sus vă rog ca înlumina împuternicii motivată de dispoziţiile legale citate în prezenta scrisoare vă rugăm să faceţi  investigaţiile legale: pe de o parte de stabilire a dosarului şi  sentinţei prin care cei cinci membrii ai familiei Iuhasz (Vasile;Floarea; Andrei; Emilia şi Maria) au fost condamnaţi, să observaţi dacă prin sentinţa de referinţă s-a dispus sau nu confiscarea averii, să verificaţi actul prin care s-au notat în evidenţele Primăriei confiscarea, şi să formulaţi acţiunea în instanţă prin care să solicitaţi constatarea că evenimentul ce a determinat condamnarea şi respectiv notarea confiscării este unul politic, sentinţă ce urmează a fi opozabilă actualei autorităţi locale din Pir în vederea aplicării  legilor fondului funciar.

16decembrie 2013-

Tiberiu Vanca

– scriitor L.S din România-

comentarii

de Horia Mărieș la 16 decembrie 2013 - 20:05

*** Iuhasz Vasile *** născut la data de 28 august 1896 în comuna Săuca, (fostul) raion Carei, (fosta) regiune Baia Mare, din părinții Vasile și Maria; prevenit, depus la penitenciarul Jilava în data de 28 noiembrie 1953 cu mandatul de arestare nr. 6421/1953, dosar personal 777/53 Jilava, condamnat in urma hotarârii judecătorești nr. 1367 din 4 decembrie 1953 Tribunalul Militar Teritorial București, durata pedepsei 25 de ani (data inceperii pedepsei 14 august 1953 – data terminarii pedepsei 7 august 1978), trecut prin penitenciarele Jilava, Pitesti, Caransebes, Aiud, Gherla, iesire definitiva din penitenciar in data de 15 aprilie 1964, grațiat cf. prev. Decretului nr. 176/1964

*** Iuhasz Floarea *** născută la data de 5 aprilie 1903 în comuna Vezendiu, fostul) raion Carei, (fosta) regiune Baia Mare, din părinții Dumitru și Veronica ; prevenită, depusă la penitenciarul Jilava în data de 28 noiembrie 1953 cu mandatul de arestare nr. 6421/1953, dosar personal 751/53 Jilava, comdamnată în urma hotarârii judecătorești nr. 1367 din 4 decembrie 1953 Tribunalul Militar Teritorial București, durata pedepsei 15 ani (data inceperii pedepsei 14 august 1953 – data terminarii pedepsei 9 august 1968), trecută prin penitenciarele Jilava, Mislea, Miercurea Ciuc, iesire definitivă din penitenciar in data de 16 ianuarie 1963, grațiată cf. prev. Decretului nr. 5/1963.

(Conform datelor extrase de pe Fișele penale ale detinutilor politici, proiect al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă. )

de Horia Mărieș la 16 decembrie 2013 - 22:54

Mulțumesc foarte mult pentru sprijin, Domnule Tiberiu Vanca. Tot respectul.

Lasati un comentariu