Scrisoare deschisă pentru respectarea dreptului de proprietate

• publicat la: 14 decembrie 2013
Scrisoare deschisă pentru respectarea dreptului de proprietate

APEL LA OAMENII DE BINE, PENTRU ÎNDREPTAREA  UNEI NEDREPTĂȚI FLAGRANTE

 

 
Adresată:

– Domnului Burlacu Ioan Florin, primarul comunei Pir, județul Satu Mare,

– Comisiei Locale pentru inventarierea terenurilor din comuna Pir, județul Satu Mare, constituită în conformitate cu prevederile Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România

– Doamnei Marinela Pop,prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare (reprezentant legal, in conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989),

– Comisiei Județene de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și a celor forestiere constituită în cadrul Instituției Prefectului județului Satu Mare,

– Domnului dr. Eugeniu Avram, prefect al județului Satu Mare, garant al respectării legii și a ordinii publice în județul Satu Mare.

Citesc o carte foarte bine scrisă, apărută recent. Lansarea cărții a avut loc joi, 31 octombrie 2013, ora 13,00, în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Carei. Cartea se intitulează „Vânătoare de spioni”, autor prof. Ioan Ciarnău, Editura Fidelia, 2013. ISBN 978-973-87921-6-6.

În carte este descris destinul tragic al familiei Iuhasz, ai cărei membri au fost acuzați și arestați de Securitate în cursul anului 1953, apoi judecați și condamnați la diferite pedepse, fiindcă au ajutat, călăuzind și găzduind în casa lor din Pir, un grup de „spioni americani parașutați”.

Elevul de 20 de ani, în ultimul an școlar, al Liceului „Vasile Lucaciu” din Carei, Iuhasz Ioan, născut în 17 noimbrie 1933 în comuna Pir, acuzat că ar fi fost folosit „curier între parașutiști și Cioloboc care a avut misiunea să facă legătura cu bandiții din munții Făgărașului” a fost condamnat de Tribunalul Militar Teritorial București în dosarul nr. 2224/1953, prin sentința nr. 1114/09.10.1953, pentru vina de complicitate la crima de trădare de patrie, la pedeapsa cu moartea și confiscarea totală a averii personale.

Elevul Iuhasz Ioan a fost executat în data de 31 octombrie 1953 la Penitenciarul Jilava.

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Ceilalți membri ai familiei, care au dat adăpost „spionilor americani” dar fără să fi participat la „acțiuni subversive”: tatăl elevului Iuhasz Ioan, Iuhasz Vasile (n. 28.08.1896), mama Iuhasz Floarea (n. 05.04.1903), fratele Iuhasz Andrei (n. 01.12.1929) și surorile Iuhasz Maria (n. 13.08.1935) și Iuhasz Emilia (n. 13.08.1938) mezina, atunci în vîrstă de numai 15 ani, ai fost și ei condamnați la mulți ani de temniță grea. Li s-a confiscat casa și pământul arabil (10 hectare) pe care-l dețineau în comuna .

Casa le-a fost retrocedată ulterior urmașilor lui Iuhasz Vasile și Floarea, dar pământul, NU.

Aceasta este problema la care am vrut să ajung și pe care am dorit să o semnalez în prezenta scrisoare deschisă.

Domnul profesor Ioan Ciarnău, semnalează în cartea dânsului faptul că, în conformitate cu informațiile pe care le-a primit de la fostul viceprimar al comunei Pir, domnul Tempfli Mihai, precum și de la doamna Andrișan Emilia (născută Iuhas, 13.08.1938), după intrarea în vigoare a Legii nr. 18/1991, unul dintre moștenitori, și anume Iuhasz Andrei, n. 01.12.1929, domiciliat în Timișoara, fiul lui Iuhasz Vasile, a depus la Primăria din Pir o cerere olografă, înregistrată, prin care solicita restituirea suprafeței de teren arabil de 10 hectare. Comisia a respins cererea pe motiv că „trădătorii de patrie”, deci familia Iuhasz, nu au dreptul la reîmproprietăriri, deoarece terenul lor agricol a fost confiscat de Statul Român. Această informație a fost confirmtă și de doamna Andrișan Emilia (născută Iuhasz): „Chiar și după revoluția din 1989 ni se spunea că nu avem dreptul la reîmproprietărire, deoarece suntem trădători de țară”.

Iuhasz Andrei nu a cedat, a depus o nouă cerere, însoțită de toate actele cerute de lege, cerere înregistrată și aceasta, la Comisia Comunală din Pir. Comisia a recunoscut că familia Juhasz a posedat, în momentul confiscării, suprafața e 10 hectare teren arabil, dar a refuzat din nou restituirea.

Domnul profesor Ioan Ciarnău, care este un om fin, civilizat și foarte bine crescut și-a exprimat doar îndoieli referitoare la corecta aplicare a Legii nr. 18/1991 în cazul fostei proprietății Juhasz Vasile din Pir.

Eu nu sunt nici un om fin, nici unul civilizat, nici unul bine crescut și afirm sus și tare, că membrii Comisiei de Fond Funciar din Pir au săvârșit o grosolană nedreptate, pentru care vor trebui să răspundă eventual și penal, nerespectând ad litteram preverile Legii nr. 19/1991 și aducând prejudicii majore, lipsindu-i de dreptul de uzufruct pe care-l aveau conform legii, pe moștenitorii lui Juhasz Vasile (n. 1896), prin faptul că nu au aprobat restituirea celor 10 hectare de teren agricol, teren de care profită azi cine știe ce neavenit care nu avea absolut nici un drept legal la el.

Este REVOLTĂTOR și STRIGĂTOR LA CER faptul că în România s-a putut întâmpla așa ceva după revoluția din 1989. Probabil că nu este singurul caz.

Nu sunt jurist, nu cunosc nici un membru al familiei Iuhasz din Pir sau pe descendenți de ai lor, dar sunt de părere că s-a făcut o enormă nedreptate prin faptul că nu s-a reconstituit de către Comisia de Fond Funciar din Pir, însărcinată cu aplicarea Legii nr. 18/1991, dreptul de proprietate asupra celor 10 hectare de pămant arabil care a aparținut familiei Iuhasz. Acum, când se va trece la aplicarea prevederilor Legii nr. 165/2013 este probabil ultima șansă, ultima posibilitate legală ca această nedreptate să fie reparată.

Și ea trebuie să fie NEAPĂRAT reparată !

Asta, dacă mai există măcar o fărâmă de dreptate în țara asta.

Soluții posibile?

Comisia locală din cadrul Primăriei Pir, condusă de primarul Burlacu Ioan Florin să aplice cu strictețe prevederile legii nr. 18/1991 și să reanalizeze cererile înregistrate la Primăria Pir de către petentul Iuhasz Andrei, domiciliat (probabil) în Timișoara, str. Col. Ion Enescu nr. 4 județul Timiș.

Dacă se vor aduce din nou argumente nefondate și cu iz comunist în cadrul Comisiei Locale Pir, în sensul că unor „trădători de patrie” cum ar fi membrii familiei Iuhasz nu li se poate restitui dreptul de proprietate asupra pământul confiscat în anul 1953, consider că este cazul ca să se autosezizeze imediat doamna Marinela Pop, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, în calitate de reprezentant legal, și să acționeze in conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

3. În sfârșit, dar nu în ultimul rând, consider că este imperios necesar ca domnul Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare să urmărească cu mare atenție, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, ca garant al respectării legii și al ordinii publice în județul Satu Mare, evoluția cazului semnalat prin prezenta scrisoare deschisă.

 Fac un respectuos apel pe acestă cale și la domnul Tiberiu Vanca, care este în meserie, fiindcă are studii juridice, care cunoaște foarte bine cazul Iuhasz Ionică fiindcă l-a avut coleg de liceu, să-și aplece puțin atenția asupra celor semnalate de mine, și să ofere, dacă se poate, argumentele juridice suplimentare și solide necesare îndreptării acestei – considerate de mine – nedreptăți flagrante, în așa fel ca argumentele respective să poată fi comunicate oficial Comisiei Locale din cadrul Primăriei comunei Pir, județul Satu Mare.

Cu mulțumiri anticipate.

P.S. Situații similare, nedreptăți strigătoare la cer, au avut loc, mai mult ca sigur și în cazul altor eroi ai cărții citate, cum ar fi de exemplu doamna în vârstă de 89 de ani, Aurelia Cosma, născută în data de 18 septembrie 1924 în Potău, din părinții Florian și Ana, domicilată în Satu Mare, str. Prahovei bloc nr. 20, apartament xx, văduva lui Ioan Cosma, fost învățător în comuna Apa, născut în data de 7 decembrie 1922 în comuna Someșeni, județul Satu Mare, fiul lui Dumitru și Floarea, condamnat la moarte și la confiscarea averii personale în procesul sus-amintit, executat în aceeași zi în care a fost executat și elevul Iuhasz Ionică, – dar a cărei situație, privind pământul nerestituit, nu am reușit să o documentez.

Idem în cazul lui Pop Gavril, născut la 17 octombrie 1928 în comuna Pir, fiul lui Octavian și Floarea, de profesie muncitor.

Horia Mărieș

București, 14 decembrie 2013

 

comentarii

de Tiberiu Vanca la 14 decembrie 2013 - 18:58

Sincere felicitări Horia Mărieş. Mă bucur că aţi luat la mână drama familiei de martiri Iuhasz. Voi fi foarte fericit în momentul în care familia va intra în posesia-proprietate a pământului de care a fost deposedată de către dictatură. Mă bucur ori de câte ori vă întâlnesc mesajele pe care le citesc cu plăcere, şi vă socot un luptător intransigent.De astfel de oameni are nevoie Careiul iar prin persoana Domniei Voastre a dobândit unul. Felicit şi cotidianul careian pentru că a oferit un generos spaţiu pentru informarea a opiniei publice careiene cu marile dureri ale pământului binecuvântat de Er şi de soare.
Vă îmbrăţişez şi vă asigur de bunele mele sentimente

de un roman la 14 decembrie 2013 - 19:49

Interesant articolul si foarte dureros din pacate,pentru ca un descendent roman nu poate sa obtina ceva ce i se cuvine de drept pentru ca e ,,tradator de tara”.
Dar pot obtine si din pacate obtin retrocedari prin complicitate politica si falsuri descendenti ai grofilor hortysti Banffy,Kendeffy,Apafy,Wesseleny,Bornemisza si nu mai enumar nume ale acestor mizerabili care au chinuit si batjocorit acest popor si se pregatesc sa o faca din nou … Acestia sunt tradatori de tara …Oare cat timp va mai trece pana cand vom intelege sensul primului vers din imnul national?

de ioan ciarnău la 14 decembrie 2013 - 19:55

Confirm în totalitate cele semnalate de Domnul Horea Mărieş, referitoare la cazul familiei Iuhasz Vasile din localitatea Pir, judeţul Satu Mare şi a celorlalte persoane pomenite în articolul domniei sale. Ba mai mult, în cartea mea VÂNĂTOARE DE SPIONI sunt prezentate dovezi scrise ale refuzului autorităţilor locale Pir, prin care familia Iuhasz a fost privată de un drept legitim. Documentele scrise, autentice, doveditoare se găsesc în evidenţele Primăriei Pir. Sunt documente indubitabile şi nu văd un motiv plauzibil prin care Primăria Pir ar putea să nu
respecte legea în cazul Iuhasz Vasile.

de ioan ciarnău la 14 decembrie 2013 - 20:28

Faptul că la Primăria comunei Pir drama familiei Iuhas Vasile a fost tratată cu adversitate nu mă miră deloc, dacă ţin cont de următoarea manifestare deloc umană: Înainte de apariţia cărţii VÂNĂTOARE DE SPIONI, al cărei autor sunt, când această carte era încă la editură, am prezentat primarului Burlacu Ioan Florin următoarea propunere; dat fiind că la data de 31 octombrie 2013 se împlineau 60 ani (an jubiliar) dela executarea tânărului Ionică Iuhasz, de doar 20 de ani, în Penitenciarul Jilava, la 31 oct.1953, să organizăm o manifestare comemorativă, cu care ocazie să facem şi prezentarea noii cărţi ce urma să apară. Şi ce credeţi că s-a întîmplat? Domnul primar Burlacu Ioan a refuzat ori ce colaborare în acest sens!!! El a fost susţinut în aberantul gest şi de doamna Doina Sfura, contabila şefă a primăriei, insensibilă chiar şi în cazul în care dânsa apare în carte într-un mic rol, desigur pozitiv.

de Horia Mărieș la 14 decembrie 2013 - 22:39

@Ioan Ciarnău.

Mai aștept. Am trimis scrisoarea cu carul cu boi, n-a ajuns încă la Primăria din comuna Pir, judetul Satu Mare.

Nu-i va împiedica nimeni pe cei de acolo, să uzeze de democraticul „drept la rellică” și să-și posteze punctul se vedere oficial, aici, la Comentariile de la Buletin de Carei.

De altfel, eu la asta mă și aștept din partea dânșilor. Așa mi se pare că ar fi normal.

de Horia Mărieș la 14 decembrie 2013 - 22:40

Erată : drept la replică

de motii de campie la 15 decembrie 2013 - 09:30

asteptam sa ia cineva atitudine si pentru terenurile din ianculesti pradate de cei ce poftesc la averea altuia …unde este padurea din ianculesti domnule primar din carei????

de Horia Mărieș la 15 decembrie 2013 - 11:03

@motii de campie la 15 December 2013 – 09:30

Eu unul știu că am luat de foarte multe ori atitudine, pe aici pe la Comentarii, pentru padurea si pasunea comunală din Ianculești. Dar degeaba.

Mai mult decât atât se pare că nu pot face, în lipsa extraselor de carte funciară (din registrul original) care se referă la păsunea + pădurea comunală din Ianculești.

Nu am constatat până acum dacă cineva, inclusiv delegatul sătesc care se pare că este de toată isprava, s-ar fi agitat până acum să le obțină de la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Carei, Str. 1 Decembrie 1918, nr. 32A, cod 445100, Jud. Satu Mare, Telefon: 0261/863830, 0261/866117.

Costă 60 de lei obținerea unui extras de carte funciară, cererea poate fi facută de către oricine.

Fără a studia acele extrase de carte funciara, fara cunoaste și intelege „istoria” lor, de la reforma agrară de după primul război mondial, de la împroprietăriri, până în zilele noastre, vorbim discuții.

Iar dacă ianculeștenii nu vor să se ajute singuri, măcar prin documentarea acelor imobile, eu mai mult chiar că nu pot să-i ajut.

Poate că le-au și obținut deja, dar nu știu eu, și în cazul ăsta am vorbit cu păcat. Imi cer scuze, dar doar în acest caz.

de coriolan la 15 decembrie 2013 - 13:23

As veni cu o mica precizare, stimate d-le Ciarnau! D-na, contabil sef, se numeste, Dorina si nu Doina….Dar, nu ma mira gestul ei!Avand in vedere ca o cunosc prea bine, vreau sa va spun ca, sincer, nu ma asteptam la alt gest din partea acestei persoane.

de dodo la 15 decembrie 2013 - 16:35

studiati si veti vedea ca peste 90 % din cei care detineau functii in PCR sau securitate ori neamurile/urmasii lor ( secretari pcr/utc, securisti, militieni, alti activisti de partid,m coate goale presedinti de CAP/ CUASC, ias, toti pusi de partid s-au imbuibat si dupa !((), asta a creat iliescu, jos criptocomunistii, cautati si vedeti cine era pioneirul din dreapta lui Ceausescu si acum vine cu lectii de morala la popor,,,moarte tradatotilor de tara oricare ar fi el sau se considera a fi, au tradat ca pt. care au fost ucisi de uneltele FSN pentru a crea imagine de sacrificiu in revolutie,,,a fost lovitura de stat cu sprijin externauz

de safta la 15 decembrie 2013 - 16:57

am cercetat si aveti dreptate dodo,.asa e si la carei unde primarul a avenit din satmar pe baza carnetului de pcr direct la conducerea crasna fabrica de mobila acum falimentata si inchisa; sa fie intamplatoar coincidenta ca singurele lui firme personale sa fie de prelucrare a mobilei la fel ca si crasna?
din pacate nu a reusit nici cu ele nimic mai mult decat cu crasna si in urma acestor falimente inca mai are de achitat datorii pe care statul trebuie sa le retina din salarul sau de primar;
noroc ca au crescut copii si ultima firma ergoclass a reusit sa treaca pe numele lor ca sa ramane si laei ceva la fel si casa si masinile si terenurile; dar asa cum lectiile de morala nu sunt de folos la unii si la el a fost degeaba pentru ca a re un consilier angajat la primarie care are ca si studii facultatea de studii politice comuniste stefan gheorghiu!
si acum comunistii de la udmr tot la cei ca si ei se duc si asa se explica aliantele cu fostul FSN.
am cautat si la ipl satumare si am vazut cum a ajuns cel din carei sef de birou si apoi director la crasna care acum da lectii la cei care au reusit in afaceri fara carnet de partid si fara sa bage mana in fondurile europene si orasenesti.

de Horia Mărieș la 15 decembrie 2013 - 18:09

@safta la 15 December 2013 – 16:57

Am văzut ergo class CUI 24852506 cu doi Kovacs, Robert si Giurgiu Monica Silvia, cu 44 de angajati declarati la sfarsitul lui 2012, deocamdata pe plus (pe profit) de 6414 lei pe anul 2012 la o venituri totale de 1.335.085 lei. Asta dacă cifrele contabile declarate la fisc nu sunt false.

Incă nu este o dragédia cu scaunele.

Cică, firma a fost infiinţată în anul 2008, ducând mai departe experienţa unei alte firme renumite. Care firmă renumită, nu ni se spune pe site. Eu știu vre-o patru renumite, in afara de MobiCrana, toate falimentate de az atya.

In schimb, ni se spune că acolo se fabrică scaune tâmplăreşti din lemn masiv tapiţate, atât clasice, rustice, cât şi moderne, printre care se disting celebrele scaune „Castle”, care au umplut, nu-i așa?, Castelul grof Karolyi fiindcă n-au avut nici un fel de conscurență.

Apoi, a nu se uita nici faptul că Teatrul aflat în renovare va avea nevoie de scaune si de fotolii în loje, că Szarvas Fogadăul, viitorul sediu al Primăriei care va fi gata în cincinalul următor va avea nevoie de alte foarte multe scaune din lemn masiv fiindcă acolo vor trudi numai oameni cu scaun la cap, in final urmează centrul cultural si cel social cu alte nevoi, etc.

Firma va progresa, fiindcă are toate conditiile create de tataia. Pe de altă parte, cu un profit de 6.414 lei anual, adica 1441 euro anual, copiii ii vor putea cumpăra tăticului un Logan în cinci ani zile, deci, peste 5 ani, în Ano Domini 2018, primașul nu va mai trebui să se folosească de mașina Renault achiziționată pe banii fundației de pe la Castel.

Vedeți cum se dreg, iavaș-iavaș, toate bubele și toate problemele primașului? No problems.

de Horia Mărieș la 15 decembrie 2013 - 21:33

In cartea „Vânătoare de spioni”, la pag. 120, autorul, domnul prof. Ioan Ciarnău amintește despre depoziția învățătorului din comuna Apa, județul Satu Mare, domnul Radu Viorel Anton, fost primar al comunei.

Invățătorul Radu Viorel Anton depune mărturie despre faptul că membrilor familiei Bonța (arestații și condamnații Iosif, Gheorghe – fratele lui Iosif, Elena – soția lui Gheorghe și Liviu) li s-a făcut până la urmă dreptate.

Lui Bonța Gheorghe i s-a retrocedat, urmare aplicării prevederilor legii nr. 19/1991, o suprafeță de teren agricol de 5,40 hectare în extravilan.

Casa, fiindu-i confiscată de Stat în 1953, a fsot transformată în dispensar veterinar iar mai apoi în braserie și nu a putut fi retrocedată.

În schimb lui Bonța Gheorghe i s-a atribuit în intravilanul comunei Apa o suprafață de 3.000 mp, pentru loc de casă, pe care membri familiei Boțan și-au înâlțat și casa în care locuiesc și astăzi.

Bunurile casnice și gospodărești ale familiei Boțan n-au putut fi înapoiate, deoarece după arestarea lor, casele le-au fost devastate cumplit și jefuite.

Este de notat faptul că după anchete, generalul maior de securitate, criminalul abominabil Alexandru Nicolschi, (http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Nicolschi) raporta în ziua de 17 august 1953 ministrului de interne Pintilie:

„Au fost arestați:
– BONȚA IOSIF, rudă cu MARE SABIN, recrutat de acesta pentru misiuni de spionaj și diversiune. Gazdă a lui MARE SABIN și a celorlalți parașutiști.
– BONȚA GHEORGHE, rudă cu MARE SABIN, găzduitor și om de legătură cu restul familiei lui MARE. La domiciliul lui BONTA GHEORGHE a fost găsit armament, aparate T.F.F. și alte obiecte ale parașutiștilor.
– BONȚA LIVIU, folosit de spioni drept curier, cu diferiți agenți cunoscuți din țară.
– BONȚA ELENA, soția lui GHEORGHE, gazdă.
– COSMA IOAN, cumnat a lui MARE SABIN, care a luat legătura în luna iulie cu acesta și era vizat de către MARE pentru recrutare.
– COSMA AURELIA, sora lui MARE SABIN, care în cursul lunii iulie a luat legătura cu acesta.”

Toți cei din comuna Apa, județul Satu Mare, nominalizați în raportul lui Nicolschi, (cu excepția lui COSMA IOAN care a fost condamnat la moarte și executat in data de 31 octombrie 1953 la Jilava) au fost acuzați de complicitate la crima de trădare de patrie, condamnați la mulți ani de temniță grea și la confiscarea totală a averii personale, la fel ca și membri familiei Iuhasz din comuna Pir, județul Satu Mare. De exemplu, doamna COZMA AURELIA a fost condamnată la 10 ani de temniță grea, executată integral în perioada 16.08.1953 – 13.08.1963.

Urmare cererii de reconstituire a dreptului de proprietate, depusă în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, Comisia Locală din cadrul Primăriei comunei Pir a decis OMENEȘTE și i-a retrocedat lui Bonța Gheorghe suprafața de 5,40 de teren arabil în extravilanul comunei.

În plus, i-au acordat un loc de casă de 3.000 mp.

Din păcate, așa cum am scris în articol, nu același lucru s-a întâmplat și cu proprietatea ce a fost deținută de soții COSMA. Incă nu dispun de explicații oficiale din partea Primăriei comunei Apa pentru a lămuri această eroare regretabilă, dar sper că o să o primesc cândva.

Pe de altă parte, este de notat și faptul că Consilierii Locali ai Primăriei comunei Apa, județul Satu Mare au considerat, aflându-se în reprezentarea Statului Român, că trebuie să ofere măcar o mică reparație morală cetățenilor care s-au jertit ca martiri în lupta împotriva comunismului și să-i cinsteasca prin ridicarea, in anul 2005, a unui monument dedicat lor. Acest lucru s-a și făcut.

Mie unul, modul în care au procedat consilierii locali și primarul comunei Apa vis-a-vis de cei din familia Bonța, mi se pare demn de toată cinstea și de toată lauda. Imi scot cu cel mai mare respect, pălăria în fața lor.

Îmi pun în același timp o întrebare și o pun simultan și celor cărora le-am adresat „scrisoare deschisă”, așteptând cu cea mai mare nerăbdare și umilință răspunsul dânșilor:

Oare de ce consilierii locali și primarul comunei Pir, județul Satu Mare nu au decis și ei OMENEȘTE asupra cererii înregistrate cf. prevederilor Legii nr. 18/1991 de catre petentul IUHASZ ANDREI?

Oare oamenii din comuna Pir nu sunt (sufletește vorbind) la fel cu ei din comuna Apa?

Oare legile României nu trebuie aplicate la fel, in situatii identice, în două comune din județul Satu Mare, România, comune situate la o distanță de cca 103 km una de cealaltă, sau altfel spus, la o oră și jumătate cu mașina?

Stimați cititori, așa cum se prezintă lucrurile azi în societatea noastră, eu unul nu mă aștept să primesc vre-odată, vre-un răspuns.

Dumneavoastră vă așteptați să primesc? Dar vă rog eu foarte frumos, răspundeți-mi sincer și foarte sec: da, sau nu?

de Horia Mărieș la 15 decembrie 2013 - 22:17

Mai sus am avut ezitatări privind ortografierea corectă a numelui: Bonța sau Bonta.
Am optat pentru Bonța fiindcă așa apărea numele în primul document al Securității redactat imediat după arestare.
Intre timp am verificat fișele penale. in majoritatea cazurilor apare scris BONTA, cu o singură excepție.
Dar, acele fișe penale, erau scrise în majoritatea cazurilor in inchisori, de catre semidocți.
In consecință, nu sunt foarte convins dacă mai sus am scris corect. Dacă nu, și dacă numele se scrie corect Bonta, rog să fiu iertat.

de ioan ciarnău la 16 decembrie 2013 - 09:23

Numele corect este Bonta nu Bonţa. Aşa se subscriu şi astăzi cei din familia lărgită a acestora.

de Horia Mărieș la 16 ianuarie 2014 - 07:51

Au trecut 30 de zile de la publicare.

Dorim să mulțumim respectuos pe acestă cale tuturor autoritătilor cărora ne-am adresat:

– Domnului Burlacu Ioan Florin, primarul comunei Pir, județul Satu Mare,
– Comisiei Locale pentru inventarierea terenurilor din comuna Pir, județul Satu Mare, constituită în conformitate cu prevederile Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România,
– Doamnei Marinela Pop, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare (reprezentant legal, in conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989),
– Comisiei Județene de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și a celor forestiere constituită în cadrul Instituției Prefectului județului Satu Mare,
– Domnului dr. Eugeniu Avram, prefect al județului Satu Mare, garant al respectării legii și a ordinii publice în județul Satu Mare,

pentru deosebita solicitudine cu care au tratat problema și pentru celeritatea cu care au răspuns acestei scrisori.

Adică, pentru faptul că n-au răspuns nici măcar cu un singur rând – s-au făcut că plouă. Dar noi mai avem răbdare, poate că o să și ningă, fiindcă nu-i așa, in OG nr 27/2002 scrie foarte clar:

ART. 8 (1) Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.

Suntem de părere că o scrisoare deschisă, publicată in presă, poate fi asimilată cu o sesizare si că termenul legal de răspuns la ea, indiferent dacă solutia este favorabilă au nefavorabilă, este tot de 30 de zile.

Dar nu-i bai, asta este doar incă o dovadă pe lângă foarte multele similare, privind „respectul” cu care autoritătile ne tratează pe noi, vulgul. Exact La fel o să-i tratăm și noi la următoarele alegeri. Le promitem ferm.

de Horia Maries la 26 octombrie 2014 - 17:17

Din ciclul cel făr’ de sfârșit: “Cine-l uită pe Seniorul CORNELIU COPOSU, nu merită!”

http://youtu.be/Dr3fnZiHKuY

de Horia Maries la 26 octombrie 2014 - 18:08

Rugă

de Corneliu Coposu (1914 – 1995)

cerne Doamne liniştea uitării
peste nesfârşita suferinţă
seamănă întinderi de credinţă
şi sporeşte roua îndurării

răsădeşte Doamne dragostea şi crinul
în ogorul năpădit de ură
şi aşterne peste munţi de zgură
liniştea iertarea şi seninul

Lasati un comentariu