Plăţile în numerar între firme şi către persoane fizice, limitate la 2.000 de lei

• publicat la: 26 ianuarie 2014
Plăţile în numerar între firme şi către persoane fizice, limitate la 2.000 de lei

Guvernul vrea să interzică  plata in numerar pentru cumpărările de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumpărătorul, cât si vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzactiei, potrivit unui proiect de ordonanţă, citat de Mediafax.

Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vânzare sau second-hand.
De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind plăţile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si plăţile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.
Platile in numerar intre firme si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei
Documentul citat mai releva si faptul ca platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.
In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

Totodata, nu exista limitari legale pentru operatiunile cu numerar efectuate de alti operatori economici decat persoanele juridice, respectiv liber profesionisti, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale si alte entitati fara personalitate juridica sau intre operatorii economici si persoanele fizice pentru contravaloarea livrarii de bunuri si prestarii de servicii, dividende, cesiuni de creante, imprumuturi si alte forme de finantare. Incasarile si platile dintre persoanele fizice nu sunt, de asemenea, limitate in ceea ce priveste contravaloarea vanzarii de bunuri sau drepturi, imprumuturi etc.

Astfel, potrivit proiectului de ordonanta, citat de Mediafax, vor fi limitate la maxim 2.000 de lei platile in numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.
Limitarile sunt valabile si pentru platile si incasarile in numerar efectuate de operatorii economici catre persoane fizice, reprezentand plata contravalorii unor livrari de bunuri, sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituirile de imprumuturi sau alte finantari, respectiv pentru cesiuni de creante sau alte drepturi, acordarea de imprumuturi sau alte finantari.
Incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice vor fi supuse unui plafon maxim de 10.000 de lei pe tranzactie, prevedere nou introdusa.
De asemenea, incasarea in numerar de catre operatorii economici de la persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii a fost limitata la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana, in schimb platile catre persoanele fizice pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari trebuie sa se incadreze in limita a 2.000 lei de persoana.
sursa incont.ro

Lasati un comentariu