Cui i-e frică de „Tezaurul spiritual cultural careian” ? O carte refuzată la tipărire de Consiliul Local Carei

• publicat la: 17 martie 2014
Cui i-e frică de „Tezaurul spiritual cultural careian” ? O carte refuzată la tipărire de Consiliul Local Carei

Pe lângă proiectele de natură economică sau de urbanism dezbătute de consilieri în cadrul recent încheiatei şedinţe ordinare a CL,au existat pe ordinea de zi şi probleme de  natură culturală şi spirituală a comunităţii  locale.

Una dintre acestea a fost legată de  preluarea în fondul de carte al orasului a albumului ,, GHEZA VIDA – CENTENAR 1913 – 2013,, , realizat după sărbătorirea  şi la Carei a Centenarului nasterii sculptorului  maramureşean de talie europeană,Gheza Vida,părintele Monumentului Ostaşului Român.

Conform referatului Direcţiei de Cultură,proiectul  iniţiat de grupul de consilieri PNL prevede alocarea  sumei de 12.000lei pentru  achiziţionarea a 150 de exemplare din care 50  de exemplare pentru Biblioteca Municipiului Carei, 50 exemplare pentru protocol şi 50 exemplare pentru comercializare.

Dacă la  propunerea din ianuarie a primarului Kovacs pentru achiziţionarea a 300 de exemplare( în sumă de 40.500 lei)  din cartea în 2 volume  despre istoria familiei Karolyi nu a avut nici  măcar o curiozitate legată de conţinut sau de destinaţia exemplarelor propuse a se cumpăra,de această dată, tânărul consilier Marius Ciucoş şi-a exprimat nedumerirea( prin două intervenţii)  în ce priveşte cele 50 de exemplare destinate protocolului.

Reacţia  acestuia e cu atât mai puţin de înţeles cu cât vine dintr-un domeniu privat,unde  protocolul este bine definit,la fel ca în administraţia locală.

Albumul ,, GHEZA VIDA – CENTENAR 1913 – 2013,,  a fost lansat  în luna iunie la Academia Română din Bucureşti,avându-l ca editor pe  acad.Marius Porumb,cel care a oferit suportul logistic al evenimentelor de la Carei.

Lucrarea  are dedicate numeroase pagini monumentului de for public de la Carei,personalităţile prezente la lansarea de la Academie  amintind despre manifestările de înaltă ţinută de la Carei cu ocazia sărbătorii Centenarului artistului,la 1 martie 2013.

Consilierii au aprobat cu unanimitate de voturi achiziţionarea acestui volum reprezentativ.

O cu totul altă abordare au avut aleşii locali în privinţa dicţionarului biobibliografic al personalităţilor careiene,propus spre a intra în bibliotecile din oraş sau spre comercializare.Şi de acestă dată,Direcţia de Cultură a întocmit un referat pentru alocarea sumei de 3.300lei pentru editarea  unui  număr de 300 exemplare din volumul,,TEZAUR SPIRITUAL ŞI CULTURAL CAREIAN,, de Nicoleta Latiş,din care 50  de exemplare pentru Biblioteca Municipiului Carei, 50 exemplare pentru protocol, şi 200 exemplare pentru comercializare.

În fiecare din comisiile de specialitate întrunite anterior şedinţei,proiectul a cules  voturi pozitive doar din partea liberalilor,initiatorii proiectului,ceilalţi votând împotrivă sau abţinându-se.

Deşi a solicitat o explicaţie pentru votul negativ  în privinţa primului dicţionar care cuprinde  date biobibliografice despre personalităţi locale,consilierul Bontea nu a primit nici măcar un răspuns,fiecare dintre consilierii în cauză evitând motivaţiile.

Dacă din partea  unora votul  poate fi interpretat ca unul etnic,rămâne un mister votul celor doi tineri consilieri social-democraţi,unul ianculeştean şi unul careiean,în condiţiile în care dicţionarul conţine nume de personalităţi remarcabile în domeniile lor,indiferent de culoare politică,etnie sau confesiune.Unii dintre ei apar pentru prima dată menţionaţi deşi au fost personalităţi de renume naţional  şi au făcut cinste oraşului unde s-au născut sau şi-au  început studiile sau şi-au desfăşurat activitatea.

Parte dintre personalităţile prezente în cartea refuzată la tipărire pentru a intra în bibliotecile oraşului au fost recompensate cu înalte distincţii careiene,unii sunt Cetăţeni de Onoare ai oraşului,alţii au primit titlul Pro Urbe iar alţii Diplome de Merit pentru activitatea depusă  şi toate acestea cu acordul consilierilor care au votat pentru acordarea acestor distincţii.

Laureatul primei ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu (1958) a fost careianul Stefan Ruha care a primit in 1997 şi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Carei (1997).

Cărturarul Costa Carei,pe numele său real Dimitrie Coriolan Coltău este primul şi singurul personaj marcant careiean care din dragoste pentru locurile copilăriei şi tinereţii sale a preluat numele oraşului.A fost cel mai prolific traducător din lirica poeţilor maghiari.

Pe cine deranjează până la evitare cele 75 de personalităţi careiene incluse în carte,adevărate făclii luminoase fără de care ne-am pierde în întuneric după cum spunea Al.I.Cuza?

Volumul ,,TEZAUR SPIRITUAL ŞI CULTURAL CAREIAN,, a fost lansat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale,la 15 ianuarie,în sala festivă a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu, în prezenţa a sute de careieni.

Lucrarea a apărut cu spriijinul finaciar al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare şi a fost epuizată rapid,careienii stând realmente la coadă pentru a obţine  câte un exemplar.

La şedinţa Consiliului Local din data de 14 martie 2014,consilierii locali PSD şi UDMR,aleşi de careieni,au votat împotriva alocării sumei de 3.300 lei pentru tipărirea a 300 de exemplare din  primul dicţionar biobibliografic TEZAUR SPIRITUAL ŞI CULTURAL CAREIAN.

 

Daniela Ciută

comentarii

de Fane Musca la 17 martie 2014 - 23:42

Asta e soarta persoanelor slugarnice.

de rasu plinsu la 18 martie 2014 - 07:29

si mai si cred cei doi tinerei ca sunt apreciati…..

de ROBI la 18 martie 2014 - 14:40

„Cine uita, nu merita”si noi nu vrem sa uitam.Nu vrem sa uitam destinele jertfite pe altarul cunoasterii,al demnitatii si respectului pentru trecut,dar mai ales pentru viitor.( citat din argumentul Nicoletei Latis)
Cei care nu au dorit ca aceasta carte”Dictionar Spiritual Careian” prin personalitatile careiene si nu numai, evocate in paginile sale sa fie un tipar un model pentru tineri,atunci acei consilieri sa plece acasa.Ei ce modele ofera tinerilor careieni,ce sanse si sperante le dau? NIMIC!Nu meritati nimic stimabiilor,nici macar un VOT din partea noastra!!!

de CAREI la 18 martie 2014 - 15:07

Poate daca numele Nicoletei avea „cs” sau „k” suma era aprobata demult! Asta e ,pana e Kovacs asa va fi .Pacat de efortul , munca depus ptr acesta carte!!!
Hai sa facem altfel :
– asa cum s-a adunat 1 leu ptr Ateneu ,sa adunam si noi romanii ptr aceste carti , se poate organiza un spectacol ,iar intratea sa fie 1 leu ,suma adunata sa fie ptr achizitionarea acestor volume!

de Maria la 18 martie 2014 - 16:13

Cred ca ideea de a aduna fonduri pentru publicarea cartii este foarte buna.Doar nu vom sta nepasatori privind la altii care actioneaza si nu precupetesc niciun efort pentru a-si afirma nu doar valorile ci chiar si nonvalorile…

de Cel ce gândește singur și scormone lumina la 18 martie 2014 - 17:05

@Maria la 18 March

Sunt foarte curios dacă va fi așa precum spuneți. La protestul impotriva tăierii copacilor au avut curajul să iasă in față doar 5 sau 6, restul au stat pitiți bine și au făcut pe ei de frică prin case, cofetării, cafenele sau chiar prin farmacii. Sunt curios dacă se vor găsi amatori care vor dori să doneze niște bănuți pentru ca să se poată tipăriri in câteva sute de exemplare respectiva cărte. Sunt curios dacă donatorii vor fi mai mulți decât 5 sau 6, adică mai multi decât cei care au avut curajul de admirat ca să iasă la protest. Nu de alta, dar spiritul civic precum și cel organizatoric sunt la pământ în Carei. Asta este foarte clar. Lumea este plină de lene, lehamite și de automulțumire, mai ales atunci când este de făcut ceva folositor pentru urbe.

de curios la 18 martie 2014 - 18:06

Sa mai crezi ca fatis nu iubeste Romani si Romania. Sa-ti fie rusine primarul unora!

Iar de PSD sa nu mai vorbim ca tot timpul au lins dosul UDMR. Se vand pe interese minuscule si personale. Si uite asa ne dezamagesc si tinerii. Au cazut de mult de la masa politicienilor cu, coloana.

de Gabi la 18 martie 2014 - 18:08

nu trebuie sa adunam bani de la nimeni pentru ca la primarie sunt fonduri pentru toti careienii nu doar pentru ungurii lui kovacs…..primaria trebuie sa cumpere si carti romanesti nu numai unguresti asa cum da dispozitie levente cu pupila ildiko agramata!
romanii trebuie doar sa nu mai plateasca darile si apoi sa vedem de unde aduna covacica banii pentru betiile de la bal si pentru chefurile cu fete pe masa de la select binecuvantate de tokos!
sa facem ca si gelen si sa nu platim 10 ani si apoi sa venim si sa cerem scutire!

de nelson la 18 martie 2014 - 22:21

primarul si consilerii UDMRau dat bani grei pentru TIPARIREA DICTIONARULUI DE VINURI SI NUMAI IN UNGURESTE SI AU MAI SI DAT LA BOSOROG TITLULDE CETATEAN DE ONOARE CHIAR DACA NU A FACUT NIMIC SPECIAL PENTRU OPRAS DECAT SA BEA COT LA COT CU UDEMERISTII!!!!LA FEL ESTE MEREU PENTRU CA EI STIU NUMAI SA CEARA DAR NU DAU NIMIC NICI MACAR BUNA ZIUA!!!
TOATE FIRMELE LOR TRAIESC DIN BANII DE LA PRIMARIE CA ALTFEL DAU FALIMENT ASA CUM A FOST SI CU FIRMELE PRIMARILOR.
SI ACUM ARE RETINERE PE SALAR PRIMARU PENTRU DATORIILE FIRMELOR FALIMENTATE SI IN LOC SA ISI VADA DE ALE LUI INCITA LA DISCRIMINARE ETNICA!!!!
RUSINICA!!!RUSINICA!!!rUSINICA JENO!!!!

de scaiu la 18 martie 2014 - 22:59

pe fiecare luna se plateste peste 130 de milioane pentru seminarul maghiar de la primarie merg banii si facturile de 500 de lei pentru comercianti nu se platesc de peste un an de zile!!!
nu au fost 3 miu de lei pentru carte pentru ca erau prea multi romani in carte dar pentru masina la primar cumparate din banii fundatiei de promovare a turismului au fost 600 de milioane si numai el se plimba cu ea si mai si face accident presedintele de la udmr carei.
romanii din carei traiesc ca si in harghita si din impozitele lor platite se dau bani numai pentru ungurii din jurul primarului….mai rau ca nazistii este!

de emil la 19 martie 2014 - 05:49

Explicația pare simplă și evidentă: cartea românească nu trebuie sprijinită, ba chiar e de dorit să dispară din Carei, oraș în care românii sunt buni doar pentru a plăti impozitele, ca astfel horthystii iudemereu să poată practica purificarea etnică în spiritul democratic unguresc, adică fără români. Iar consilierii psd votează cum le cere primarul mai ales pentru că depind de bunăvoința acestuia. Poate și pentru că nu au cartea la suflet, domeniu unde se întâlnesc pe aceeași lungime de undă cu folegelista. Sau, poate se cred la putere, în coaliție cu iudemereu, ca la București.

de Costi la 19 martie 2014 - 08:34

un primar are datoria sa sustina toate comunitatile culturale din orasul unde isi desfasoara activitatea.
faptul ca domnia sa sustine numai etnia din care face parte denota grave capacitati de perceptie a faptului ca orasul Carei este unul multietnic si multicultural .Sfidarea la adresa altor etnii decat cea din care face parte a fost specifica si altor dictatori care au dus la declansarea celui de-al doilea razboi mondial.Oare si dansul doreste o epurare etnica la Carei sau inceperea de ostilitati interetnice?
Ce urmariti de fapt domnule primar?
Am inteles ca aveti si retinere pe salar deci nici din punct de vedere economic nu excelati.constientizati ce faceti sau doar acestea sunt indicatiile primite?

de Radio Erevan la 19 martie 2014 - 09:49

@Costi la 19 March 2014

Radio Erevan răspunde intrebării dvs. „Ce urmăriți de fapt domnule primar?”

Nu urmărește decât profitul personal și al mafioților din famiglia lui. Nu urmărește nimic altceva, fiindcă e și prost de-l doare, d-le!

de motu la 19 martie 2014 - 10:12

fostul delegat onet- care e trecut pe lista de ajutoare ca si handicapat- nu a facut nici macar cerere pentru reparat drumul din sat sau biserica si acum are nerusinarea sa umble in sat si sa vorbeasca ca nu se va face drumu fara sa isi deie acceptu kovacs primaru care a zis ca nu mai face nimic la ianculesteni pentru ca nu a primit voturi din sat!
invidia pentru tot ce face ciprian pentru sateni da mari batai de cap nerusinatilor si mincinosilor care ani de zile au supt banii oamenilor impreuna cu jeno!
are de platit datoriile la fata saracu onetu si trebe sa umble sa faca treaba murdara ca sa mai poata primi bani de la tradatorii de neam!
cand dati la oameni banii de gaz platiti de ciocan si luati cu japca de la sateni fara nici o chitanta????
unde sunt pamanturile oamenilor domnule kovacs????
nu va mai ajunge bugetu careiului si ati plecat la vanatoare de moti domnule presedinte de udmr carei si dator ???

de ianculestiu la 19 martie 2014 - 11:07

domnu stef a facut reparatiile la monumentu de la carei si a tiparit prima data cartea cu personalitatile careiene si acum va facve drumul pentru ianculesti!!!!
apoi cum sa nu crape fierea in onet si kovacs ca se face drum cand ei nu au facut nimic de 20 de ani!!!!singura biserica din ianculestiu care nu a primit bani pentru reparatii dupa 1990!!!
rusine onet si dobra sustinuti de kovacs!!!!
stie toata lumea ca daca stef spune ceva se si face si aiesta e marele bai la ei!!!!
mai bine sa meraga onet sa se ocupe de handicapu sau decat sa umble prin sat sa intarite lumea pus de jeno cu care se intalneste mereu acasa la el!!!
dati banii de gaz la oameni inapoi sipamanturile domnule primar sef de udemereu ce poftiti la averile altora!!! sa va platiti datoriile personale si vapoi sa dati la altii lectii!!!

de videocamera la 19 martie 2014 - 11:57

Daca nu cafelute
Birfulite ca timp ieste berechet
Atuncinie scriem o maculatura
Doare da asta e….

de Punctul la 19 martie 2014 - 12:37

mare supoarare pe udemerei ca nu au reusit sa mai falsifice istoria locala cum au facut cu traseul legendelor satmarene…de profesie mincinosi si coldusi udemereii careieni condus de bulibasa ce sta in casa cu chirie….au incercat sa maghiarizeze tot cu imperiul lor si tot degeaba ca tot romanii au avut performante mai mari ca cei privilegiati ….plateste primaru si redactoru de la fituica udemerista ca si consilier la primarie si tot nu este in stare sa scrie ceva ca si fituika face la el informaticianu de la spital…..mare suparare pe tulipani…..

de mucala la 19 martie 2014 - 14:20

cand ajunghe femeia sa scrie..
vai de scris..vai de femaia
problema cu keks uuuu…..
auuuuu jaaaaj….

de csigabigafoci la 19 martie 2014 - 15:19

nu toate femeilor or fi ca cele primare din toate punctele de vedere…..
unele mai si scriu…si se pare ca scriu bine ca altfel nu ar fi atacate.
mai aveti timp sa va inscrieti consoartele la alfabetizare ca tot a fost aprobat programul de primari sau voi le folositi ale voastre ..doar pentru spagat? la cati morcovi aveti e de inteles ca altfel…..

de Magdi la 19 martie 2014 - 15:35

in lipsa de argumente pentru epurarea etnica pornita de cei doi primari au pus postacii sa se lege de…femeie care pentru capacitatile lor telectuale are doar un singur scop…omu gandeste dupa cum vede acasa

de pentru Mucala,un barbat cu bun simt la 19 martie 2014 - 15:55

Mai mucala buhaiala…lasa tu femeile,n-ai cum sa ajungi la nivelul lor indiferent ce parere ai tu.Oricum,conteaza parerea celor multi si nu a ta.Tu vezi-ti de buhaiala si de femeia ta.Nu cred ca tu poti sa ajungi vreodata sa fii capabil sa scrii o carte,m-as mira daca poti si respecta sexul frumos.

de Andrei la 19 martie 2014 - 17:40

Unul din cei doi tineri consilieri nu este presedintele de la PSD CAREI?
Ce a primmit de la primar care e presedinte la UDMR ca sa voteze impotriva unui simplu dictionar ce dezvaluie ce oameni de seama au fost romanii din Carei din timpuri stravechi?
Bine spus in titlu.Cui ii este frica de adevar?

de hary la 19 martie 2014 - 21:49

ce tot aveti cu cei doi tinerei?
is ocupati rau ca au ordin de la centru sa racoleze liberalii ca sa refaca partidulstat ceausist….cum au modelul fosilelor de la primarie cu vechi state de plata si carnete rosii de partid nici nu e greu sa ia apucaturile da oricum nu le ajuta la nimica,ca au mai incercat ei si tulipanii si tot nu le-a iesittu

de Cora la 20 martie 2014 - 11:46

O carte binevenita pentru toti cei care vor sa isi dea intalnire cu trecutul si cu oamenii sai de valoare.Am aflat despre persoane de care nici nu stiam ca exista si despre activitati care ar trebui continuate.
Fiecare oras ar trebui sa aiba o asemenea carte si e pacat ca tocmai primaria impiedica acest proces.

de Buletin de Carei la 7 septembrie 2017 - 09:09

Pentru o corecta informare precizam ca suma de 2 milioane de euro a fost cheltuita pana in prezent pentru renovarea imobilului unde functioneaza o parte din departamentele de pe langa Primaria Carei si nu doar pentru Sala Festiva.

Raspunsuri

Lasati un comentariu