5 ani de la lansarea cărții ,,Tezaur spiritual şi cultural careian,, refuzată a fi tipărită de Primăria Carei

• publicat la: 15 ianuarie 2019
5 ani de la lansarea cărții ,,Tezaur spiritual şi cultural careian,, refuzată a fi tipărită de Primăria Carei

Astăzi se împlinesc 5 ani de la lansarea dicționarului biobibliografic Tezaur spiritual şi cultural careian . De Ziua Culturii Naționale, în Sala Festivă a Liceului Iuliu Maniu din Carei. Volumul a fost tipărit datorită sprijinului Conducerii Consiliului Județean de atunci. Nici până la această dată Primăria Carei nu a acceptat susținerea financiară pentru tipărirea  acestui volum reprezentativ pentru urbea noastră.

Tezaur spiritual şi cultural careian – dicţionar de schiţe biobibliografice este o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui careiean sau bibilioteci locale. Personalitati importante din viata urbei noastre se regăsesc în acest mic volum. Nu mai puţin de 75 de nume. Familia Marchiş sau Cupcea sau Pteancu  au dat generaţii intregi de oameni de valoare inestimabilă.

O surpriză deosebit de plăcută a reprezentat-o acum 5 ani lectura unei creaţii lirice a preotului-profesor George Marchiş, (1836 – 1884), strălucit reprezentant al culturii noastre.  Acesta a fost  scos din învăţământ în urma gestului de bucurie şi solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859, când va expedia o scrisoare ce cuprindea poezia “Un glas peste Carpaţi” pentru a transmite confraţilor din România proaspăt unită adevărata stare a românilor din aceste părţi. Interceptată de autorităţile maghiare, poezia va sta la baza scoaterii sale oarecum disciplinare din rândul cadrelor didactice ale liceului din Beiuş unde a activat o perioadă de timp.

Balada “Ciobanul si Năluca”  a lui George Marchiş, apărută în „Aurora română” în anul 1858,la Viena, a fost  recitată acum 5 ani de profesoara Alina Iacobuţ de la Liceul Teoretic Carei, valoarea literară a acestei creaţii surprinzându-i în mod plăcut pe cei prezenţi.

Oameni de valoare  Careiului, dascăli renumiţi, pictori (familia Moceanu, Nicolae Bran care a realizat pictura în ulei şi tempera Peneş Curcanul la Ateneul Român sau   Procesul complotului bulgar din anul 1900) şi alte familii  renumite sunt cuprinse în această apariție.

Cărturarul Costa Carei, pe numele său real Dimitrie Coriolan Coltău, este primul şi singurul personaj marcant careiean care din dragoste pentru locurile copilăriei şi tinereţii sale a preluat numele oraşului. A fost cel mai prolific traducător din lirica poeţilor maghiari.

Laureatul primei ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu (1958) a fost careianul Stefan Ruha care a primit in 1997 şi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Carei (1997).

Și totuși, la ședința din martie 2014, alianța politică din CL Carei a votat împotriva alocării a 3( trei ) mii lei pentru tipărirea a 300 de exemplare din cartea menționată.  Actuala conducere a orașului nu este deloc interesată de a face cunoscute TOATE numele personalităților culturale care și-au adus contribuția la emanciparea urbei. La fel cum nu este deloc interesată de a asigura un climat de respect reciproc și de tratament egal pentru toți locuitori și nu numai pentru cei a căror etnie o reprezintă. Din banii tuturor careienilor au fost plătite lucrările de peste 670 mii lei privind și picturile din Sala Festivă ce reprezintă doar personaje maghiare. La fel cum tot din banii careienilor a fost plătită cartea în limba maghiară unde  Otilia Marchiș are trecut în loc de nume o poreclă batjocoritoare.

Rușine conducerii Primăriei Carei pentru atitudinea antiromânească și tratamentul discriminator.

Buletin de Carei

.

http://www.buletindecarei.ro/2014/01/tezaur-spiritual-si-cultural-careian-un-dar-de-neuitare.html

.

Lasati un comentariu