Şi dacă „Băsescu-Ponta” este un „război” fals, menit să acopere alte evenimente?

• publicat la: 14 martie 2014
Şi dacă „Băsescu-Ponta” este un „război” fals, menit să acopere alte evenimente?

„Am promulgat astăzi legea de aprobare a ordonanţei (Legea certificatelor verzi –n.a.) şi aştept cu nerăbdare ieftinirea preţului la energie electrică”.

Prin această frază scurtă rostită de Traian Băsescu în deja clasica ieşire în public de la ora18.30, s-a încheiat o nouă dispută între cele două Palate. Dar suntem oare chiar în  faţa unor dispute? Este a patra sau chiar a cincea oară, într-o perioadă de timp  destul de scurtă în care un conflict „violent” Băsescu-Ponta sau invers se stinge în24, maxim 48 de ore printr-o „pace” care mulţumeşte ambele părţi.

Să facem un apel  la memorie: mai zilele trecute Traian Băsescu a ţipat că guvernul Ponta III este  neconstituţional, după care l-a rezolva pe „cuvântul de onoare” al unui personaj(Ponta) pe care din mincinos nu-l scoate. La fel s-a întâmplat şi cu „nu semnez  scrisoarea FMI”, şi exemplele ar putea continua.

Toate „războaiele” dintre palate se desfăşoară după un scenariu stat: când începe preşedintele, primul  glonţ este tras prin declaraţia de presă de la ora 18.30, iar replica vine fie treiore mai târziu dintr-unul din studiourile de casă ale premierului (Antena3 sauRomânia TV), fie a doua zi de la Palatul Victoria.

Invers, când premierul trage primul foc, de regulă la orele amiezii, răspunsul vine la ora 18.30 de la Cotroceni, sau în unele cazuri dintr-unul din studiourile de la B1. Dar invariabil,urmează „pacea”. O pace foarte ciudată, pentru că se instaurează între două personaje care se jignesc aproape zilnic, fie direct, fie prin intermediul locotenenţilor lor îmbrăcaţi în haina de moderatori tv sau prin „comunicatori” departid (şi de stat, în funcţie de…funcţia deţinută).

Prin alte părţi, atacurile dintre cei doi s-ar termina fie prin sala de tribunal,fie prin suspendări, demiteri etc. La noi însă, pe niciunul dintre cele două personaje nu-l atinge jignirea celuilalt, de parcă şi Ponta şi Băsescu ar purta„veste anti-vorbe” şi nu sunt atinşi. Tocmai din cauza acestei stări de fapt trebuie pusă foarte serios întrebarea: cât de reale sunt aceste războaie? Nu cumva este un joc (prestabilit, de cei doi, sau de „servicii”) care trebuie să îi ţină pe români ocupaţi? Să le abată atenţia de la alte evenimente care ar putea avea efecte nefaste asupra cetăţeanului.

Este o ipoteză care nu trebuie deloc exclusă. (Nu este cazul acum a unei intrări în detalii, dar devine tot mai suspect faptul că în iulie 2012,când USL şi Victor Ponta în primul rând au avut 100% în mână demiterea lui Traian Băsescu, au eşuat – şi nu ne referim la contribuţia decisivă a CCR, pentru că nici Zegrean & Co nu ar fi avut ce face dacă…Ponta nu fuma pe ascuns o „pipă apăcii”). Iar dacă ipoteza unui fals război nu trebuie exclusă, atunci trebuie să vedem ce eveniment trebuie să acopere zgomotele dintre cele două palate. Este o operaţiune dificilă.

Totuşi un fragment din declaraţia de presă a lui Traian Băsescu – trecută cu vedere şi de către antibăsiştii de profesie – merită toată atenţia. „Al doilea subiect pe care vreau să-l abordez este legat de întâlnirile pe care le-am avut astăzi cu directorul general pentru Europa al companiei americane Chevron şi cu  vicepreşedintele companiei Exxon. Nu sunt lucruri extrem de importante de comunicat  public. Ce vă pot spune este că ambele companii intenţionează să-şi continueactivitatea în ceea ce priveşte valorificarea autorizaţiilor pe care deja le-auprimit de la autorităţile guvernamentale”.

Nu vă spune nimic acest pasaj? Chevron?Poate şi ceva Roşia Montana? Rămâne de urmărit „subiectul”, mai ales că este agreat  de ambele palate. Iar dacă PNL a ieşit din decor (adică de la guvernare) nici nu mai are cine  să încurce lucrurile, pentru că din Opoziţie este infinit mai greu.Şi ar mai un „ceva”, în ipoteza că suntem în faţa unui fals război. Un „ceva” ce nule-a trecut prin cap „păreriştilor” sau ştiu chiar foarte bine despre ce este vorba.

Vin alegerile pentru Parlamentul European. Ce înseamnă la nivel „macro” aceste  alegeri?. O luptă între „populari” şi „socialişti” de-a lungul şi de-a latul Europeipentru a avea cât mai mulţi „oşteni”. Ei bine, prin gloanţele trase spre Palatul  Victoria, Traian Băsescu poate „raporta” că susţine cauza „popularilor”. Invers,prin focurile ţintite spre Cotroceni, Victor Ponta le „arată” şefilor lui socialişti că se bate pentru cauză. În realitate, aici sigur Ponta şi Băsescu se ajută  reciproc. Cei doi ştiu foarte bine că la alegerile pentru Europa nu prea dă lumea  buzna la urne. Şi atunci mimează războiul. Băsescu are nevoie să-şi facă PMP-ulpartid europarlamentar şi trebuie să-şi convingă vechiul electorat PDL-ist, care a întors spatele culorii portocalii să vină la urne. Şi cum  îl aduce la urne? Le arată că dă în socialiştii lui Ponta. Invers, fostul „micul  Titulescu” trebuie să-şi recupereze votanţii care s-au distanţat de PSD din mai  multe motive: ruperea USL, neatingerea obiectivului „dreptate până la capăt”, şi mai sunt. Şi recuperarea se face doar prin „atacuri” la Băsescu. În ce măsură îşivor convinge cei doi electoratul „rebel”, este greu de estimat în acest moment.

Lucian Gheorghiu/cotidianul.ro

Lasati un comentariu