Băsescu cere alte nominalizări de miniștri. Reacția lui Ponta

• publicat la: 1 august 2014
Băsescu cere alte nominalizări de miniștri. Reacția lui Ponta

Președintele Traian Băsescu i-a cerut vineri premierului Victor Ponta să facă „până marţi-miercuri ” alte nominalizări la Ministerul Culturii și Ministerul pentru Buget, susținând că propunerile pentru aceste portofolii în persoana Rozaliei Biro și a lui Claudiu Manda sunt „nepotrivite”.

„În ce priveşte nominalizările, eu le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că azi le-am şi respins”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a susținut că Rozalia Biro, propusă de UDMR ministru al Culturii, nu știe limba română, amintind de o zicere publică a acesteia.

„Doamna Rozalia Biro, de la dânsa am aflat că nu are niciun biped în familie şi că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Cred că avem o problemă complicată de înțelegere perfectă a limbii române. Nu aş vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei care arată o neînțelegere deplină a limbii române”, a spus Băsescu.

Președintele a criticat de asemenea nominalizarea deputatului PSD Claudiu Manda la Ministerul pentru Buget, susținând că acesta nu are experiența necesară.

„Cea mai complexă experienţă a domnului Claudiu Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult. Cred că domnul Manda nu e potrivit pentru această funcţie, încerc să îmi imaginez discuţia cu FMI, UE şi Banca Mondială cu cei doi miniştri unul lângă altul, doamna Petrescu încercând să acopere golul de la CAS şi să rezolve problema MTO cu sufletul şi domnul Manda cu experienţa de la Casa de Cultură a Studenţilor”, a spus Traian Băsescu.

În pofida criticilor, Băsescu nu i-a respins pe cei doi, justificându-și decizia prin aceea că ar putea primi două nominalizări „mai catastrofale” de la Ponta în locul acestora.

Ponta o ține pe-a lui

În replică la declarațiile lui Traian Băsescu, Victor Ponta a anunțat că îşi menţine propunerile ca Rozalia Biro şi Claudiu Manda să fie miniştri.

Ponta a declarat că va înainta alte nume doar dacă Băsescu le respinge pe acestea două, spunând că nu vrea să comenteze declarații „de cârciumă” ale președintelui.

„Am făcut două propuneri, le susţin, Traian Băsescu are dreptul să le respingă, dacă vrea, şi cu asta basta. Evident, aş dori cât mai repede să am miniştri numiţi şi domnul preşedinte să nu blocheze activitatea guvernului. Din fericire am făcut rectificarea şi încă două-trei zile ne descurcăm. (…) Am făcut două propuneri şi dacă le va respinge voi face alte propuneri. Nu am alte variante în minte. Cei doi au susţinerea politică necesară, am eu am trimis propunerile legal, constituţional şi comentariile de televizor ale lui Traian Băsescu nu au nicio valoare pentru mine. Eu nu vreau să intru în acest discurs de cârciumă al domnului Băsescu, deci nu vreau să comentez declaraţii de cârciumă. El la Cotroceni sau la Cireşica poate să comenteze ce vrea”, a declarat Victor Ponta la România TV.

În opinia lui Ponta, confundarea termenului de „biped” poate să îi fie reproşată Rozaliei Biro de către orice om, dar nu de către Traian Băsescu.

„Situaţia îi poate fi reproşată doamnei Biro, pe bună dreptate, de orice om care a auzit acea farsă, dar nu de preşedintele ţării. El nu poate, cu steagul României în spate, el trebuie să vorbească de instituţii”, a spus Ponta la Antena 3.

Premierul a mai susținut că Rozalia Biro este un om care îndeplineşte toate condiţiile politice, de educaţie şi de capacitate intelectuală pentru a-şi face meseria de ministru.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de emil la 1 august 2014 - 18:58

Bine că i-au trebuit voturile ungariștilor și lui „draghe bese”. Atunci când tot la cultură era un veterinar care dirija fondurile prioritar spre monumentele antiromânești, bese nu a văzut nimic. Nu era treaba lui bese să se amestece în numirile de miniștri, ca pe vremea lui Boc, dar asta care nu are bipezi în familie, după ce a muncit serios la separarea școlilor pe criterii etnice (mai ales în Bihor) o să fie cea mai potrivită să administreze cultura română. De, ca pe vremea partidului comunist: dacă a pus-o partidul, e bună, are toate calitățile! Bravo Ponta, femeia asta mare politician este reprezentativă pentru situația de batjocură în care au ajuns Guvernul României și cultura română. Vezi Viorele că se apucă asta ca și markakao bela să trimită ordine ale ministrului în ungurește!

Lasati un comentariu