Congresmenii evrei din SUA cer Ungariei să renunţe la monumentul Holocaustului

• publicat la: 28 May 2014
Congresmenii evrei din SUA cer Ungariei să renunţe la monumentul Holocaustului

Congresmenii evrei americani descurajeaza intentia guvernului Ungariei, condus de Viktor Orban, de a amplasa in centrul Budapestei un controversat memorial dedicat ocupatiei naziste din 1944.

Criticii acestui monument, care va reprezenta vulturul imperial german distrugandu-l pe Arhanghelul Gabriel (ce semnifica Ungaria), spun ca el mascheaza rolul pe care aceasta tara l-a avut in deportarea a aproape 400.000 de evrei in lagare de concentrare, scrie, marti, Budapest Business Journal.

Henry Waxman, membru in Camera Reprezentantilor, a acordat un interviu pentru publicatia americana Wall Street Journal in care i-a solicitat personal premierului ungar Viktor Orban sa ridice un memorial in cooperare cu organizatiile maghiare evreiesti care sa “reflecte experienta traita de toti ungurii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial”.

Acesta a mai spus ca “Ungaria este un valoros aliat NATO si un partener european cu o lunga si impresionanta istorie, dar ea include si perioada intunecata a complicitatii manifestate in timpul Holocaustului”.

De asemenea, remarcabilul istoric al Holocaustului dr. Randolph L. Braham a returnat decoratia primita in 2011 din partea Ungariei, exprimandu-si astfel dezacordul fata de acest controversat memorial al Holocaustului. Intr-un inetrviu acordat pentru JNS.org, acesta a criticat renasterea antisemitismului in Ungaria, facand referire la popularitatea in crestere a partidului de extrema dreapta Jobbik.

30 de congresmeni americani au semnat saptamana trecuta o scrisoare adresata premierului ungar Viktor Orban in care i-au solicitat acestuia sa isi reconsidere pozitia fata de construirea monumentului dedicat Holocaustului.

In document, acestia isi exprima “profunda ingrijorare cu privire la decizia guvernului privind continuarea ridicarii acestui controversat monument care comemoreaza tragedia traita de Ungaria sub ocupatia nazista”, se arata in documentul postat integral pe siteul Congresului Mondial Evreiesc.

“Ungaria este un important aliat si partener al Statelor Unite. Dar noi credem ca partenerii trebuie sa isi vorbeasca deschis unii altora”, a explicat Eliot L. Engel, presedintele Consiliului International al Parlamentarilor Evrei (ICJP).

“Evreii maghiari au suferit mai mult decat oricine in timpul ocupatiei naziste si orice forma de comemorare trebuie sa tina cont de acest lucru”, a mai spus acesta, exprimandu-si opinia ca guvernul de la Budapesta trebuie sa construiasca un memorial care sa reflecte adevarul istoric, nu sa il “albeasca”.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu