BAC 2014 Carei:Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

• publicat la: 10 iunie 2014
BAC 2014 Carei:Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

Sesiunea examenului de Bacalaureat 2014 a debutat marți, 10 iunie şi la Carei. În perioada 10 – 27 iunie se vor desfășura probele orale de competenţe lingvistice şi digitale în incinta fiecarui liceu din municipiu.

Primul examen al bacalaureatului din 2014 a fost apreciat ca unul  relativ  uşor de toti candidaţii programaţi marţi pentru susţinerea probei de limbă română oral.

Extrem de emoţionaţi, candidaţii care susţin bacalaureatul la centrul de examen de la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu  au dat piept  cu prima probă a BAC-ului, cea de limbă şi literatură română oral.

Câţiva dintre ei, ieşiţi de la examen în jurul prânzului, răsuflau uşuraţi. Absolventul Cătălin, ieşind din sala de examinare a spus emoţionat şi uşurat că ,,mi-au  dat să extrag un subiect la care a trebui să răspund la nişte întrebări. Am primit un text  cu un interviu şi a trebuit să spun că este scris într-un stil funcţional şi să argumentez acest lucru.La final am mai primit un text argumentativ despre cum trecem peste un necaz cu stoicism. Eu am fost mulţumit de mine însumi, m-am descurcat onorabil.”

 

În curtea şcolii era un grup de candidaţi care discutau despre cum decurge examenul şi cum s-au descurcat cei dinaintea lor. Tânărul  Rebelaş Ion David a spus că ,,am primit un text care vorbea despre sărbătorirea limbii române şi mi-a venit o întrebare despre cine ar putea fi receptorul acestui text. M-a cam pus în dificultate, dar m-am descurcat până la urmă.” Alţi tineri păreau mult mai lipsiţi de emoţii şi stres, Fekete Andrei  a spus degajat că  ,, a fost un examen ,,şmecher”!

În pauză, directorul  adjunct,prof.Elena  Coşarcă  a  declarat pentru Buletin de Carei „examenul decurge normal, nu au fost evenimente deosebite, ieşite din normal. Copii au emoţii, dar se descurcă foarte bine!”

Potrivit  celor afirmate de directorul CT Iuliu Maniu,prof.Adrian Micovschi,la proba orală la limba română au fost   programaţi 48 de candidaţi din seria curentă şi 4 din seria anterioară.

Liceul Teoretic Carei l-a avut ca preşedinte al Comisiei de examinare pe directorul  Zsido Sandor şi ca secretar pe  prof Sorina Macec.
Elevii examinaţi au considerat că subiectele au fost accesibile.Acestea au constat  dintr-un text la prima vedere unde trebuiau rezolvate  cerinţe precum stil, elemente de conţinut, idei ale textului.

Borota Renato, absolvent al clasei a XII-a A de la Liceul Teoretic, vizibil emoţionat a spus că examenul a fost ,,obositor, chiar plictisitor. Am primit un text despre istoria urbanizării şi a trebuit să dau detalii despre acest fenomen. Eu m-am descurcat foarte bine şi cred că voi lua calificativul excelent, de fapt, cu siguranţă că voi lua excelent!”

Claudia Borbei , absolventă din  clasa a XII-a A a declarat pentru Buletin de Carei că ,,m-am descurcat destul de bine, n-a fost greu…Este absolut  necesar pentru noi să dăm acest examen oral….. Am primit un text despre generaţia actuală pe care a trebuit să o compar cu generaţia din trecut. Prin comparaţie, eu am zis că a fost mai bine atunci decât acum,cand  suntem foarte influenţaţi de bani…. în trecut oamenii erau mai educaţi. Textul a fost unul nonliterar. Eu zic că m-am descurcat destul de bine, de abia aştept să aflu rezultatul!”

Un alt candidat, pe nume Budai Mark a spus că ,,a fost destul de bine la proba la română, n-a fost un text complicat, a trebuit să-mi spun opinia despre conceptul de adevăr şi să-mi argumentez ideile pe care le-am formulat. O să iau calificativul maxim!”

Absolventa Bura Ioana din clasa a XII-a E  ne-a declarat ,,am primit un articol, în stilul juridic administrativ, am avut emoţii, dar m-am descurcat, nu am avut probleme, a fost un examen uşor şi sper să am un calificat mare!

Cheregi Cătălin, fost elev în clasa a XII-a A a spus că examenul ,, a fost destul de uşor, am primit un text în care a trebuit să prezint rolul cărţilor în formarea personalităţii tinerilor. A trebuit să mentionez  stilul textului pe care l-am primit. A fost uşor şi consider că m-am descurcat bine”,

Sesiunea de vară a bacalaureatului a început pe 10 iunie şi se va desfăşura după următorul calendar:

• 10-12 iunie – Proba orală la Limba Română • 11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă • 16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale • 23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină • 30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă) • 1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă) • 2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise) • 4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise) • 7 iulie – afişarea rezultatelor • 11 iulie – afişarea rezultatelor finale

 

Lasati un comentariu