De Ziua Mediului, Greenpeace le cere deputaților să nu distrugă Roșia Montană

• publicat la: 5 June 2014
De Ziua Mediului, Greenpeace le cere deputaților să nu distrugă Roșia Montană

De Ziua Mediului, joi, pe 5 iunie, de la ora 10:00, în Piața Constituției,  activistii Greenpeace vor ridica de la sol un balon cu aer cald , care va purta mesajul „Nu distrugeți Roșia Montană” și „Stop legilor miniere abuzive”, mesaj adresat deputaților români, după cum anunță organizatorii într-un comunicat de presă.

Balonul cu aer cald va ramane in Piata Constitutiei pana la ora 11:00.

Greenpeace salută respingerea legii speciale pentru Roşia Montană, însă aceasta trebuie privită cu precauţie, iar deputaţii trebuie să respingă definitiv și propunerea pentru modificarea legii minelor.

Greenpeace avertizează că respingerea proiectului de lege dedicată companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) nu înseamnă că exploatarea minieră nu ar putea începe, deoarece pe agenda deputaților aflându-se și proiectul de modificare a legii minelor, care odată aprobat ar putea însemna același lucru – condamnarea Roșiei Montane.

Compania canadiană Gabriel Resources vrea despăgubiri de la statul român fiind nemulțumită de impasul privind dezvoltarea proietului Roșia Montană.

Potrivit publicatiei Globe and Mail, Gabriel Resources se pregătește să dea în judecată România la Curtea de Arbitraj Internaţional.

Alburnus Maior – unul dintre organizatorii protestelor faţă de proiectul guvernamental de exploatare de la Roşia Montană de anul trecut – a anunţat joi lansarea unei oferte turistice sub numele „Vizitați Roșia Montană!”, sesiunea de primăvară, în cadrul căreia iubitorii Roșiei Montane sunt invitați să petreacă sărbătorile pascale și pe cele de 1 Mai la Roșia Montană.

“Sub îndemnul „Cunoașteți Roșia Montană așa cum este ea!”, roșienii își deschid casele pentru toți aceia care doresc să petreacă un sejur deosebit, bogat în tururi ghidate care vor purta turiștii printre vestigiile milenare, către monumentele naturale, pe cele mai înalte vârfuri ale munților și până în subteranele reprezentate de binecunoscutele galerii romane. Pe parcursul celor patru zile, turiștii se vor putea bucura de nenumărate peisaje pitorești și obiective culturale și vor descoperi tradițiile și legendele locului, la foc de tabără, în prezența localnicilor din Roșia Montană, care de peste 14 ani luptă pentru a proteja zona de o exploatare minieră cu cianuri”, se precizează într-un comunicat transmis de Alburnus Maior.

Alburnus Maior şi Asociația București propun publicului două pachete turistice, în perioada sărbătorilor de Paște, între 18 și 21 aprilie, respectiv cu ocazia zilei de 1 Mai, între 1 și 4 mai.

“Fiecare ofertă cuprinde tururi ghidate zilnice la cele mai importante și reprezentative obiective naturale și de patrimoniu ale Roșiei Montane, și anume: Turul Satului, Turul Istoric, Turul Bisericilor, Turul Monumentelor Naturale, Turul Panoramic, Turul Țarinei, Restaurarea patrimoniului din Roșia Montană. Printre atracțiile pe care tururile le oferă se numără lucrări miniere preromane și romane unice în lume, monumentele naturale Piatra Corbului și Piatra Despicată, Sfinxul Roșiei Montane, târgul tradițional, bisericile seculare și obiceiuri locale. De asemenea, programul sejururilor cuprinde și activități alături de localnicii din Roșia Montană”, se mai arată în comunicat.

Organizatorii precizează că pachetul turistic cuprinde cazare şi masă la localnici, tururi ghidate zilnice şi activităţi recreative şi costă 250 de lei.
Conform sursei citate, “Vizitați Roșia Montană” este una dintre inițiativele Asociației București și Alburnus Maior ce își propune să promoveze turismul în Roșia Montană ca alternativă sustenabilă pentru dezvoltarea zonei.

sursa cotidianul.ro

 

Lasati un comentariu