O figură tot mai penibilă

• publicat la: 16 iunie 2014
O figură tot mai penibilă

Călin Popescu Tăriceanu, regele fără de țară, calcă tot mai abitir în străchinile în care l-au împins ambițiile sale senecte. În loc să fie satisfăcut că în calitate de tovarăș de drum al PSD a dobândit nici el nu știe cum un os de ros la care nu prea avea de ce să spere, personajul vrea să performeze sărind peste umbra sa care începe să fie din ce în ce mai mică.

O ultimă năzbâtie este inițiativa sa de a nu-l invita pe președintele  Traian Băsescu la festivitățile consacrate aniversării a 150 de ani de la nașterea Senatului românesc. Decizie pentru care aduce un strălucit argument: ”Nu vreau să creăm un moment penibil, ținând cont că președintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci(pentru!) desființarea Senatului” Uite așa, pentru că astfel au dorit mușchii excelenței-sale, cică al doilea om în Stat, să-l pedepsească pe cel dintâiul!

Inițiativa a lăsat cu gura căscată pe mai toți colegii din înaltul for peste care împărățește cu voia fraților mai mari personajul, chestiunea fiind fără de precedent în viața publică a României democrate sau mai puțin democrate. Un șef de stat în exercițiu pus la colț de către „supușii” săi este un spectacol extrem de rar, aproape nemaivăzut pe întreg mapamondul.

Poate de aceea șeful grupului senatorilor pedeliști, Dumitru Oprea, a vorbit de un vânt de nebunie ce bântuie prin selectul organism. Iar liderul senatorilor PNL, Puiu Hașoti a observat  pertinent că tentativa contravine tuturor cutumelor ce guvernează viața publică a unei țări civilizate. „Ne place sau nu ne place… dar este președintele României și nu are cum să nu fie invitat la această manifestare.” În paranoia sa CPT uită că este președintele Senatului și nu vreo precupeață din vreo piață care își pune mâinile în șolduri și se lansează în imprecații la adresa vecinei de tarabă cu care este nu se știe de ce în dispută și încearcă s-o evacueze din spațiul pieții. Ins care părea să știe ce este comportamentul urban și respectarea manierelor publice, CPT își dă în petic mai rău decât se putea imagina vreodată. Căci în postura în care se află contează prea puțin sentimentele și umorile sale, cât rolul pe care este obligat să-l joace.

De ce face Călin Popescu Tăriceanu acest lucru? Probabil din disperarea că planurile sale se poticnesc unul câte unul. Sau din constatarea că bate pasul pe loc și nu este în stare să „mulțumească” în niciun fel pe cei care l-au pus în funcție și care se vor plictisi în cele din urmă de rateurile sale deposedându-l de darul primit. CPT trebuia să știe adevărul arhicunoscut că puternicii momentului iubesc trădarea, dar detestă pe trădători și că, din acest motiv, nu prea are a se aștepta la prea multă solidaritate și compătimire de la cei care vor de la el rezultate , nu explicații ori jelanii.

Tot ceea ce întreprinde stă hotărât sub semnul eșecului. A eșuat în dezintegrarea PNL, în crearea unui partid alternativ, va eșua și în ultima încercare, cea de a produce un așa-zis grup pentru păstrarea „identității” liberale. Probabil, în sânul PSD. Iar în ceea ce privește candidatura sa ca independent  la președinția  României, are șansa de a aduna vreo câteva sute de voturi, incluzând, poate, și cele câteva neveste  pe care le-a dus succesiv la Starea Civilă.

Călin Popescu Tăriceanu este un tip plin de morgă și cam atât, care a avut oricum mai mult noroc în cariera sa publică decât a meritat cu adevărat, iar cine pariază pe el va fi cu siguranță decepționat. El este un gen de play-boy care va dobândi mereu doar ce i se va pune pe tavă. Un personaj de vitrină dar care devine din ce în ce mai puțin decorativ. În curând va fi doar o aminitire nici măcar agreabilă a ceea ce a fost odinioară un prim-ministru al României.

Mihail Fodor/jurnaluldesatumare.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 5 august 2014 - 14:13

Breaking news pe sărite.

– 1 iunie 2014.

Ovidiu Silaghi a fost jefuit. Hoţii au pătruns noaptea în vila deputatului. Potrivit sursei citate, Ovidiu Silaghi le-a declarat polițiștilor că la un prim inventar, din casă îi lipsesc patru ceasuri de valoare, estimate de politician la 25.000 de lei. Potrivit declarației sale de avere, Ovidiu Silaghi deține bijuterii de aur și ceasuri în valoare de 50.000 de euro, dar și tablouri de 9.000 de euro. Pe chestia asta, Silaghi s-a speriat atât de tare încât i-a albit părul pe care-l cănea de zor ca să facă pe fantele de Partium.

http://www.ziartricolorul.ro/wp-content/uploads/2013/08/OvidiuSilaghi-trecutul-si-prezentul.jpg

– 26 februarie 2014

Declarație de presă. „Miercuri, 26 februarie a.c., am avut parte de două gesturi surprinzătoare, chiar şocante din partea fostului preşedinte al PNL şi fost Prim-ministru, dl Călin Popescu Tăriceanu. Primul l-a constituit erijarea în negociator din partea Partidului Naţional Liberal, în contextul lipsei unui mandat, cu dl Victor Ponta şi USD, încălcându-se astfel decizia Delegaţiei Permanente de ieri, de a părăsi coaliţia de guvernare. Votul aproape unanim de ieri din Delegaţia Permanentă a evidenţiat faptul că PNL nu mai dorea continuarea escaladării compromisurilor. În al doilea rând, mai surprinzător mi s-a părut faptul că dl Tăriceanu şi-a dat demisia din Partidul Naţional Liberal, deşi în urmă cu mai puţin de 24 de ore, domnia sa a exprimat public că nu va face acest lucru, indiferent de ce decizie va fi luată de către forul statutar întrunit marţi, 25 februarie. Dorim să ne amintim de dl Călin Popescu Tăriceanu ca de un fost premier eficient al unei Românii prospere, şi ca de un fost preşedinte PNL, care s-a opus cu stoicism planurilor diabolice ale lui Traian Băsescu. PNL a dovedit astăzi ca este un partid demn, unitar şi că dă dovadă de maximă seriozitate pe scena politică românească.” Vicepreședinte PNL, Preşedinte PNL Satu Mare. …. Și dăi și luptă…

– 2 august 2014

Ovidiu Silaghi devine vicepreşedinte al noului partid liberal PLR, cel al lui Tăriceanu, unul din cei 19 vicepreședinți, adică un fel de sulă de basculă. Asta după ce migrase de la PNL la PSD, după ce n-a reușit să fie ales la europarlamentare. … Și dăi și luptă…

Mare caracter mai are și Silaghi ăsta! Să-l pui la rană în loc de lipitori.
Exact ca și actualul lui șef de partid. Dar la pârnaie totuși când îl bagă?

Sper că Silaghi nu este născut în județul SM ci în județul Zalău, așa cum îl arată și numele.
Nu de alta dar eu nu vreau să fiu conjudețean cu astfel de lepre. Îmi ajunge că sunt conjudețean cu primașul.
Ăstuia, lui Ovidiu, nici ochii nu-i stau bine-n cap.
Se mai crede și mare șmecher bulevadist. O să cadă tare de tot in bot, ca și partidul lui Tăriceanu de altfel.

Facem pariu că după eșecul partidului Tăriceanu, Silaghi va migra la PPDD Diaconescu în direct de la Vatican?
Eu țin pariul.

Lasati un comentariu