Perle şi Minciunele în format audio

• publicat la: 30 June 2014
Perle şi Minciunele în format audio

Cei care au audiat  duminică  emisiunea postului local de radio au avut parte de  noi  mostre  de  cameleonism,totalitarism şi  informări eronate din partea  primarului Kovacs,împănate  pe alocuri cu dispreţ faţa de cei ce nu îi împărtăşesc opiniile  dar şi de crase lacune,mai mult sau mai puţin voite, legate de cunoşterea realităţilor economice.

După cele câteva minute de prezentare ,urmate de clasica poză de bonom-victimă( nu vreau să se creadă că la Carei avem probleme,dar unii ating la şedinţe subiecte şovine,ce duc la discuţii sterile….) ,invitatul a trecut rapid la primele  indicaţii şi dezinformări.

“Sfătuiesc pe unii să termine manifestările nepotrivite ca lucrurile să decurgă normal.Să spună ce au de spus civilizat şi nu cu tentă şovină…nu ştiu ce e cu aceste cereri de statui..rar punem în oraş statui…rolul CL nu este de umplere a  oraşului  cu statui…pentru aceste statui ar trebui să aibă loc discuţii cu forţele politice locale…lipsa acestor discuţii duce la probleme …”

 Cu alte cuvinte,pentru orice solicitare de amplasare a unui bust,trebuiesc purtate discuţii politice,cât mai ferite de ochii lumii,pentru ca locuitorii contribuabili să nu ajungă decât la  decizia  finală.Boală grea secretomania unui primar.Mai ales când vine vorba de statui care deranjează cum este cea a regelui Ferdinand I al României si a lui Ion IC Brătianu.Pentru statuia grofului Karolyi,amplasată nu demult in parc nu a fost necesară nici un fel de discutie privată si totusi a fost aprobată de către TOTI consilierii locali.

Emisiunea a continuat cu întrebări de la ascultători,prima fiind  legată de cuantumul redevenţei pentru Ştrandul careian.

“Pe vremea când administra oraşul acest loc eram mereu în pierdere.Acum căutăm banii din buzunarul cui? Acestea sunt întrebări răutăcioase,ale unor oameni care caută zâzanie,aproape că ştiu cine este….Redevenţa pentru ştrand este de 5.000 euro pe an”  a spus dintr-o suflare edilul  sef,desi informatia era mai mult decât eronată ca să nu spunem mincinoasă.

Aruncarea în eter a unor sume de care are cunoştinţă că nu sunt reale,dat fiind faptul că e singurul ştrand din oraş iar discuţiile din fiecare şedinţă de consiliu legate de acest subiect sunt cunoscute,nu face decât să îl descalifice din nou.

Minciuna a fost repede sesizată  si  intervenţia promptă a unui consilier  a adus la cunoştinţa ascultătorilor că redevenţa pe an este de doar 1000 euro.

Răspunsul edilului a fost mai mult decât deplorabil pentru  un gospodar şef al Careiului:”Probabil aşa este,eu nu îmi aduc aminte prea bine.Ştrandul e în regulă,să ne bucurăm de el”.

Avalanşa de mesaje ş isms-uri  cu întrebări variate a determinat moderatoarea să le selecteze şi la solicitările invitatului său să le redea numai pe cele agreate de acesta deoarece ..”nu accept mesajele tendenţioase…” a afirmat acesta.

Unul dintre cele considerate tendenţioase  a fost o solicitare de a clarifica situaţia maşinii Fundatiei de turism local pe care primarul o foloseşte în scop personal deşi  aceasta trebuia şi inscriptionată.O altă intrebare considerată de primar  tendentioasă,refuzând a răspunde ,a fost  una legată de politizarea  sportul careian.Slabele argumente  oferite nu schimbă cu nimic situaţia reală din sportul careian care e nevoit să îşi vândă din elevi la alte cluburi pentru a da o şansă talentelor careiene,cum este  cazul tenisului de masă.

Primarul Kovacs a afirmat in cadrul emisiunii că este foarte încântat de munca de primar chiar dacă are neplăceri cauzate de proiectanţi şi constructori.Nu a reusit să evite nici accesele de narcisism deloc mascat:”Cu cât mă piscălesc mai mult cu atât mă ambiţionez să mai candidez odată.Careienii nu au  găsit altul mai bun ca mine…”

Cameleon recunoscut,invitatul emisiunii  a  servit şi acum ascultătorilor o secvenţă în acest sens,legată de bunele sale intenţii în ce priveşte munca în echipă în consiliu local,uitând însă să precizeze că echipa la care se referă e una parţială atâta vreme cât proiectele  opoziţiei ori nu se introduc  pe ordinea de zi ori se resping.

Solicitat să dea explicaţii legate de lipsa unui site adecvat unei primării municipale,unde hotarârile de consiliu şi anexele apar cu mari întârzieri,invitatul a răspuns nonşalant:”Din păcate site ul nu este în regulă dar  nu există anexe la hotărâri.Ne chinuim să facem la site dar  eu nu pun accent pe …gargară ci muncesc în timpul acesta.Cei din mass-media sunt cârcotaşi,caută să crape firul în patru,descos mereu.Nu am eu suficientă energie să mă ocup şi de site.Primarul nu face de toate .Un  cetăţean obişnuit nu aşteaptă de la primar totul şi nu vine să îl frece la cap tot timpul,mai fac şi ei….”

O altă întrebare  care a ridicat tensiunea  invitatului a fost cea legată de atragerea în oraş a tinerilor careieni plecaţi la studii despre care apucase să spună ca  îi doreşte acasă.A fost semnalat faptul că în urma concursului pentru administrator parc din vara tecută,a fost refuzat  un tânăr specialist în arboricultură,Adrian Aciu, fiind preferat  soţul unei consiliere UDMR,absolvent de Facultate agricolă in 1971.

Tendinţa incontrolabilă de dezinformare a functionat si acum ,primarul   aducând în discuţie faptul că de fapt deranjează refuzul de angajare a specialistului deorece ar aparţine formaţiunii liberale careiene.

Pentru a nu persista în eroare,îl informăm pe domnul primar că Adrian Aciu face parte dintr-un partid din   alianţa aflată în acest moment la guvernare,deci nu este liberal.Faptul că  se aduce în discuţie apartenenţa politică a cuiva care se înscrie la un concurs de administrator parc ne confirmă  încă odată care sunt criteriile după care se fac angajarile în primăria Carei.

Nu putem să omitem faptul că la fel ca la şedinţa de Consiliu Local,primarul Kovacs a declarat că nu poate să aprobe amplasare bustului regelui Ferdinand al României în parcul castelului deoarece familia Karolyi şi-a exprimat clar  dorinţa ca să nu se accepte aşa ceva.

“Este totuşi parcul Karolyi .Este rugămintea familiei şi trebuie să acceptăm”.

Deci potrivit afirmaţiilor edilului nostru,parcul din jurul castelului,denumit în  comunicate ca şi Parc Dendrologic sau Grădina Castelului este  de fapt parcul Karolyi,deşi încă nu a fost făcută publică această decizie.

Emisiunea a fost presărată  şi cu momente vesele,în care o absolventă de liceu de anul trecut,fără loc de muncă şi fără să fii fost acceptată la vreo facultate,a făcut aprecieri la adresa Consiliului Local şi a proiectelor derulate în municipiu.

Nici de această dată,primarul nu a pierdut ocazia de a  critica activitatea  delegatului sătesc din Ianculeşti(care a solicitat în scris la ultima şedinţă sprijin pentru Zilele Iancului),de fapt lipsa de slugărnicie a acestuia,făcând aprecieri acide la adresa sa chiar dacă acesta nu era în emisiune şi nu putea deci  aduce argumente în faţa aprecierilor negative.

Exprimarea din cadrul emisiunii a fost una  similară celei din şedinţele de consiliu pe care le-am urmărit la posturile TV judeţene.Încercările invitatului de a apela la bună înţelegere dar în condiţii de discuţii prealabile în spatele uşilor închise ale birourilor din primărie ,indiferent de tema abordată ne duc cu gândul la o perioadă de tristă amintire pentru înlăturarea căreia au ieşit mulţi în stradă în zilele unui decembrie 1989.

Lipsa de dialog şi de transparenţă ce predomină în primăria Carei nu poate să ofere siguranţa şi certitudinea unor bune şi  oneste intenţii.În municipiul Carei se promovează în continuare comerţul cu haine vechi pe trotuare,în total dispreţ  faţă de lege,în faţa singurului Centru de examinare de  BAC,care este Liceul Teoretic Carei.Până şi elementele  de blocare a arterei de circulaţie sunt utilizate  de cei care impun  legea în primăria Carei,fără ca autorităţile să poată interveni.

 

 

Daniela Ciută

comentarii

de csabi la 30 June 2014 - 14:24

haverii lui kazer vor ajunge sa agate hainele si pe liceul teoretic numai ca sa se reazbune ca el nu a reusit sa termine ceva scoala ,,,,politia e la dispozitia fotbalistului si a koldusului care nu are nici casa si niciun masa si traieste pe banii nostri a careienilor!

de Horia Mărieș la 30 June 2014 - 19:33

Am mai meditat la reclamatiile primarului. Adică la faptul că intrebările la care a refuzat să răspundă au fost “tendențioase”.

Încep să-i dau dreptate.

Da, așa este, au fost “tendentioase” fiindcă au avut “tendința” să-l îndrepte spre drumul fără de întoarcere care i se potrivește cel mai bine, adică spre pârnaie.

de emil la 30 June 2014 - 21:58

Conform lui Jenă, un copil care știe numai românește – adică unul care nu știe ungurește- nu se descurcă în Carei. De ce, Jenă? S-a mutat Careiul în Ungaria? S-a schimbat limba oficială în România?

de leontin la 1 July 2014 - 05:36

laura care a dat telefn la emisiune are mamica angajata la primarie si ca sa isi pastreze postul a trebuit sa dea telefon dar saraca nici nu stia ce e acela un consiliu local si cu ce se ocupa ….metode komuniste ale celor doi komunisti fosti pcr isti si soptitori la secu cu acte..mint de ingheata apele da tot a recunoscut ca nu e 5 mii chiria pe an cum a spus la inceput!!!!
a crezut ca poate prosti careienii cum vrea el….neam de corturar scoborat din asuaj ca sa isi piarda urma de datornici

de careian la 1 July 2014 - 16:48

e urat sa mintiti la o emisiune de radio unde toata lumea va asculta domnule primar?
de ce vreti sa spuneti o alta suma decat cea care este adevarata chirie pentru care ati dat strandul? ce interes aveti sa dati strandul pentru o mie de euro la o anumita persoana? lucrati pentru oras sau pentru un grup de interese?
e urat ca un primar sa nu isi plateasca datoriile la buget si apoi sa vina sa ceara de la locuitorii orasului sa fie cu darile la zi.nu credeti ca ar trebui sa dati un exemplu si nu sa fiti oaia neagra la finante?

de emil la 1 July 2014 - 21:44

Dacă Jenă a fost de toată jena cu supărarea lui de văcar pe sat (Asuaj?)„moderatoarea” prânzului de duminică s-a întrecut pe sine în a-i cânta în strună lui folegelista, devenind un cenzor de severitate maximă al mesajelor taxate de Jenă drept tendențioase. Adică a cenzurat mesajele la grămadă! Doamnă Doina Măceșan, a-l întreba pe un funcționar plătit din bani publici și obligat prin lege să publice anual declarația de avere de ce nu și-a publicat această declarație din 2008 încoace -adică de 6 ani!- este un act/gest tendențios? Jenă a declarat clar în ședința consiliului local că administrator al castelului este „cine l-a construit”. E tendențios să-l întrebi pe autorul declarației respective dacă familia Karoly (constructorul) este administrator? Jenă e supărat pe statui și pe cei care „au mania statuilor”. În acest punct Jenă folegelista o ia „europenește, civilizat și fără urmă de șovinism” în direcția sfidării românilor. Când rmdiszno a amplasat statuia lui petrovics sandor, cel care și-a cunoscut viitoarea soție la Carei, desigur respectiva formațiune politică nu avea mania statuilor. Nu contează nici măcar că respectivul, care și-a schimbat numele în petofi, a luptat împotriva revoluției românești și drepturilor românilor în Transilvania. Aflăm că avem în Carei parcul kkossuth, după numele călăului perfid antiromân care a fost un timp guvernatorul Ungariei. Tot așa aflăm că avem și parcul karoly. Jenă aruncă minciuni despre aruncarea în aer a unei statui ungurești. Distrugerea unei statui ungurești chiar s-a produs, dar nu e vorba de cea din parcul „kossuth” și nu s-a întâmplat în perioada interbelică, așa cum fabulează primașul Jenă. E vorba de statuia horthystă ridicată în scuarul din fața băncii Reiffeisen, după ocuparea de către ungaria lui horthy a Ardealului de Nord, în 1940. Ei, pe aia au dat-o jos românii după revenirea armatei noastre în Carei. Pe acea statuie o plânge de fapt jenă. Unii ar zice „ e slab/prost săracul, la ce să te aștepți de la el?” I-aș aproba, dacă argumentația de la radio a lui jenă nu ar fi luat-o în direcția „sensibilităților” pe care le stârnesc statuile, că și alții (adică ungurii) au sensibilități, mai că nu a spus că acuma, fiind ungurii la putere, ei trebuie să repare nedreptățile făcute……. horthyștilor. Căci, până la urmă despre așa ceva e vorba, jenă fiind liderul spiritual al horthyștilor careieni. Între noi fie vorba, cum e liderul, așa e și spiritul! Dar elucubrațiile lui Jenă la radio nu s-au terminat, el mai face referire la karoly în 1942 (adică în impul ocupației lui horthy!)uitând însă să spună că, de fapt bunurile statului ungar (inclusiv castelul, donat în 1907 armatei ungare din Austro-Ungaria)au intrat în proprietatea statului român după 1920 (Trianon), iar România a plătit despăgubiri pentru acele bunuri. Ca urmare, în 1940, după dictatul de la Viena, karoly a primit un bun al statului român, nicidecum ceva ce i-ar mai fi aparținut! Și mai vorbește jenă că alții sunt șovini!

de strada viilor la 2 July 2014 - 08:27

am chemat de cate ori politia ca nu ne putem odihni de muzica tare ce vine de la strand pana noaptea tziu si pe noi nu ne baga nimni in seama..masina primariei e mereu la strand si atunci noi de la cine sa asteptam sa putem ave liniste in casa noastra?

de rodi la 6 July 2014 - 22:22

am ascultat si eu emisiunea da nu pana la capat ca ma enerva invitatu cu ce aere isi dadea si cum isi permitea sa umileasca toata lumea ce nu zicea ca el

Lasati un comentariu