Perle la simularea pentru Bac: ,,Care-i’’ e cu cratimă ca să nu se confunde cu oraşul Carei

• publicat la: 6 martie 2015
Perle la simularea pentru Bac: ,,Care-i’’ e cu cratimă ca să nu se confunde cu oraşul Carei

Simulările examenului de Bacalaureat 2014 sunt susţinute de elevii claselor a XI-a şi a XII-a în perioada 2 – 6 martie. Cu toate că săptămâna de simulări era o ocazie perfectă pentru ca liceenii să-şi probeze cunoştinţele, pentru cei mai mulţi dintre ei şcoala s-a transformat într-o glumă, scrie ziare.com

 Tot de glume au avut parte și profesorii corectori care s-au crucit în faţa lucrărilor pline de aberaţii şi perle de la simularea examenului de bacalaureat la Limba română.

Lucrările adolescenţilor conţin şi greşeli, precum şi comentarii amuzante pe marginea operelor literare:

„Rolul verbelor la perfect simplu e să ne spună că Ioan Slavici era oltean”, consideră o elevă, în timp ce un coleg de-al său crede că a înţeles perfect scopul cratimei: „‘Care-i’ e cu cratimă ca sa nu se confunde cu oraşul Carei, de unde am şi eu o rudă care se scrie cu literă mare”.

Un alt elev a găsit doua sinonime originale pentru cuvântul „pretenţios”, mai exact „harfist” şi „ifosar”. El a continuat cu viziunea poetului Tudor Arghezi despre lume: „Arghezi…cine să-l inţeleagă pe omul ăsta? Sunt sigur că viaţa lui era tristă pentru că nu avea prieteni cu care să iasă la o bere. D-aia a scris poezii triste”.

De asemenea, o elevă a povestit despre certurile cu tatăl ei, la o cerinţă în care trebuia să scrie despre importanţa comunicării dintre părinţi si copii.

„Eu şi tatăl meu nu avem o comunicare prea bună. El imi spune mereu să nu mai vin dimineaţa de la club, eu ii spun că distracţia maximă începe după miezul nopţii, dar nu mă ascultă, aşa că în loc să comunicăm, ne certăm”, a explicat ea.

Un alt licean a considerat că simularea la Bac este o modalitate perfectă pentru a-i arată prietenei sale că ii este fidel: „Ce vrei de la mine, sufleţel? Ca să mă crezi că nu te-am înşelat, scriu acum şi la simulare (mesaj pentru Cori) „.

Elevii s-au întrecut în perle şi la subiectul despre importanţa vizionării filmelor care au la bază opere literare.

„Trebuie să vezi întâi filmul, înainte să citeşti o carte, ca e un fel de rezumat mai uşor de citit. Dacă nu s-a făcut film după carte, nici n-ar trebui să se dea la examen”, considera o tânără.

„Mama mea a citit ‘Pasărea spin’ după ce a văzut filmul la televizor pe vremea lui Ceauşescu. Sunt două cărţi fără poze decât pe copertă, dar uite că i-au plăcut”, a notat o altă adolescentă.

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut, luni, simularea pentru examenul de bacalaureat la Limba română, iar marţi a urmat proba de Limba şi literatura maternă, în timp ce miercuri au participat la simularea la proba obligatorie a profilului.

Vineri are loc simularea la proba la alegere a profilului şi specializării, susţinută doar de elevii din ultimul an, iar pe 12 martie vor fi afişate rezultatele simulării examenului de bacalaureat.

Lasati un comentariu