Incitarea la ură,o practică constantă a consilierului primarului UDMR din Carei

• publicat la: 14 August 2014
Incitarea la ură,o practică constantă a consilierului primarului UDMR din Carei

Înainte de toate, încerc să răspund la întrebarea, à la Gâgă, dacă săptămânalul N&V, ISSN 1223-6802 este sau nu “organul” de presă, portavocea oficială a organizației UDMR   din Carei?

Răspunsul nu poate fi decât unul afirmativ cel puțin fiindcă: pe caseta tehnică de pe ultima pagină apare sigla UDMR ; săptămânalul este sprijinit (finanțat) de fundația creată de UDMR  și denumită A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Communitas Alapitvány; redacția are sediul în Nagykároly, Kölcsey Ferenc utca 2 sz., locație ce coincide cu sediul organizației locale UDMR ; editorul săptămânalului este Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület, asociatie având-o ca președintă pe Vénig Gabriela, fost și actual consilier local municipal, cea care figura până nu demult și ca administrator  al publicației săptămânale, secretar al organizației locale UDMR, apropiată a primarului UDMR-ist ing. Eugen Kovács Jenö care este și președinte al organizației locale; redactorul șef (în același timp și unicul redactor), Boros Ernö, este angajat al Primăriei Municipiului Carei, la Cabinet Primar în funcția contractuală de execuție consilier primar, figurând la poziția nr. 111 de pe Statul de Funcții – 2013 U.A.T. Municipiul Carei, județul Satu Mare.

În numărul de azi, 1029 szám, datat 14 august 2014, numitul Boros Ernö, prin două articole, intitulate “Korabeli román lap I.C. Bratianuról” și “A területi autonómián kivül még mi minden ellen lép fel törvénytelen a SRI?”, continuă, așa cum o face de foarte mulți ani deja, seria articolelor antiromânești, denigratoare, jignitoare, șovine.

Nu spun numai eu treaba asta, a spus-o vehement prin anul 2005 numitul Szasz Lorand, azi Director la ziarul Sătmărean GN-V, care-l acuza atunci pe Boros Ernö ca pe unul care este principalul promotori careian, prin articolele pe care le publica în presă al celui mai josnic și deșănțat sovinism; o spune un articol publicat azi 14 august 2014 în ziarul Piața Sătmăreană (nr. 291), din care citez: “Apare pe acolo (în Carei) un soi de fiţuică peste care este şăf un vajnic absolvent de şcoală de partid, pre numele ei puţin metaforizat, ştefan Burghiu, care şi-a întors pe dos cămaşa roşie, numai ca să constatăm noi cât poate fi ea de verde, la o adică. Un extremism totalitar peste unul naţional, când ura de clasă se transformă în ură de rasă, nu ar trebui să ne mire prea mult, pentru că se ştie de prea multă vreme, cum că extremele au bunul şi cucernicul obicei, să se atingă. Dar când dejecţiile din acea publicaţie aduc atingere unităţii statale, atunci chiar că nu ne mai putem juca şi începem să înţelegem de ce spiritul românesc este sufocat în chiar unul din oraşele emblematice ale dăinurii noastre pe aceste meleaguri.” Cam asta este părerea pe care o au confrații, despre colegul lor de breaslă, despre numitul Boros Ernö.

Departe de mine gândul să fac o analiză în detaliu a celor scrise de numitul Boros Ernö în articolele amintite.
Este treaba specialiștilor, a instituțiilor și a organelor abilitate (Prefectură, SRI, Parchet).

Eu, ca un simplu cetățean al acestei țări, pot doar să solicit prin prezenta notă scrisă, Prefectului Județului Satu Mare dr. Eugeniu Avram (și colaboratorilor dânsului din cadrul Instituției Prefectului Județului Satu Mare) precum și Prim Procurorului de la Judecătoria de pe lângă Judecătoria Carei, doamna Proșa Anda Mihaela, să se autosesizeze și să acționeze în conformitate cu prevederilor legale, fiindcă din lectura săptămânalului N&V, rezultă suspiciunea rezonabilă că numitul Boros Ernö se face vinovat de infracțiunea prevăzută și pedepsită în Art. 369 din Noul Cod Penal, “Incitare la ură: Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” și contravine în același timp și Art. 15 din O.G. nr. 137/2000: „ Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, dacă fapta nu intră sub incidenţa legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.”

Este cunoscut faptul că libertatea de exprimare este consființită in Art. 30 din Constituția  României prin:  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile și (2) Cenzura de orice fel este interzisă – dar, pe de altă parte, tot în Art. 30 din Constituția României se precizează: (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine, și (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

Orice exces dăunează sănătații. Iar antiromânismul, incitarea la ură națională, crearea unei atmosfere ofensatoare îndreptate împotriva persoanelor ce aparțin unei comunități și legat de apartenența acestor persone la o anumită naționalitate, etnie, etc., ce sunt promovate constant, săptămânal de ziarul N&V, ziar care este în mod evident portavocea organizației locale a UDMR, dăunează extrem de grav sănătății relațiilor normale dintre comunitatea românilor, pe de o parte, și comunitatea maghiarilor și a șvabilor din Carei, pe de altă parte. Acest lucru este, după umila mea părere inadmisibil și de neacceptat.

Nu este cazul să se recurgă la scuze puerile, cum ar fi cele de genul că nici Prefectul și nici Prim Procurorul nu vor lua nici de această dată nici o măsură, fiindcă n-au citit acest text apărut într-un ziar local online. Există mulți alții, funcționari publici sau magistrați, subordonați celor două înalte persoane oficiale, care citesc în mod cert acest ziar și, în consecință pot să-i informeze pe Prefect și pe Prim Procuror despre subiect, pentru ca aceștia să poată lua in timp util, deciziile corecte și legale. Nu este cazul să nominalizez eu aceste persoane, deși aș putea să scriu fără nici o problemă lista respectivă, fiindcă sunt informații publice.

Horia Mărieș
București, 14 august 2014

comentarii

de cititorul la 15 August 2014 - 10:11

incitarea la ura este o practica obisnuita in primaria carei impotriva celor care deranjeaza afacerile suspusilor.
dupa ce famiglia s-a folosit de seful politiei ani de zile acum este pus la zid de finutul de serviciu.
cand vor apare sumele incasate de angajatii primariei carei ce sunt platiti din banii publici?
ce salar are ginerele primarului angajat in primarie la cateva luni dupa ce a luat mandatul de primar?
ce salarii incaseaza beko sau geologul istvan ce conduce pr ul din primarie?

de ildiko la 21 October 2014 - 17:48

pot sa va dau in scris ca nu se vor sesiza cei obligati s-o faca …kasai functionarul roman .

de Horia Mărieș la 22 October 2014 - 06:53

@ildiko

Este cât se poate de evident că aveți dreptate.
Astfel de scursori ale societății chiar pe asta și contează. Că cei care ar trebui să se autosesizeze – dorm pe ei.
Au ei destule bube in cap cu hrebenciucii lor, nu le mai trebuie și altele.

Lasati un comentariu