De când devin obligatorii cauciucurile de iarnă

• publicat la: 27 octombrie 2014
De când devin obligatorii cauciucurile de iarnă

Potrivit noului Cod Rutier, obligativitatea schimbării cauciucurilor se impune o dată cu prima ninsoare şi nu de la 1 noiembrie.
Astfel, indiferent de perioada calendaristică, în situaţia unui carosabil acoperit de zăpadă, şoferii sunt obligaţi să-şi monteze cauciucurile de iarnă.
Şoferii riscă până 20 de puncte, adică 1.600 de lei amendă dacă sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă sau dacă acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege, alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă.

„Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică”, a spune Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră, potrivit site-ului Mediafax.

„Dacă pe 1 ianuarie nu ninge, iar carosabilul nu este acoperit cu zăpadă, conducătorii auto nu sunt obligaţi să aibă montate cauciucurile de iarnă”, a mai spus inspectorul.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu