Îţi iei cauciucuri de iarnă? Te costă între şi 170 şi 520 de lei

• publicat la: 13 octombrie 2012
Îţi iei cauciucuri de iarnă? Te costă între şi 170 şi 520 de lei

Odată cu venirea frigului, şoferii vor fi obligaţi să-şi schimbe pneurile de vară cu cele pentru iarnă. În cazul în care nu ţi-ai cumpărat anul trecut anvelope pentru sezonul rece, acum este cazul să te grăbeşti! Click! îţi spune la ce să fii atent când pleci la magazin şi cât te costă echiparea maşinii.

Şoferii vor avea la dispoziţie trei variante: fie îşi echipează maşina cu anvelope de iarnă sau all season, fie nu mai circulă cu autoturismul până în martie, fie folosesc în continuare pneuri de vară şi, astfel, riscă amenzi usturătoare plus reţinerea certificatului de înmatriculare. Atenţie! Cauciucurile de iarnă nu trebuie puse pe maşină începând cu data de 1 noiembrie, ci în funcţie de starea vremii. Dacă în această lună pleci la munte, iar în zonele prin care circuli este zăpadă, atunci ai nevoie de echipament special: cauciucuri de iarnă şi, dacă este cazul, lanţuri şi alte echipamente antiderapante.

Care sunt anvelopele acceptate de lege?

Anvelopele de iarnă – sunt acceptate anvelopele de iarnă care au inscripţionate iniţialele M+S, M/S, M-S, M&S şi simbolurile fulg de nea şi creastă montană. Acestea sunt pneuri cu care poţi circula în siguranţă în zone foarte înzăpezite, în condiţii meteo extreme.

Anvelopele all season – sunt acceptate pneurile all season care au inscripţionate iniţialele M+S, M/S, M-S, M&S. Unele cauciucuri, în funcţie de producătorul lor, pot avea inscripţionate, pe lângă aceste iniţiale, şi simboluri pentru soare, picături de ploaie şi noroi.

Alege în funcţie de cum vei utiliza maşina!

Anvelopele de iarnă se aleg în funţie de cum ai de gând să utilizezi maşina. „Trebuie să iei în calcul mai multe aspecte: cât de des vei circula cu maşina, câţi kilometri vei face cu aproximaţie dar şi cât de bune vor fi drumurile pe care vei circula. Dacă, de exemplu, vei conduce mult în afara oraşelor, atunci trebuie să cumperi cauciucuri de calitate foarte bună şi în nici un caz să nu alegi produse la mâna a doua. Achiziţionează anvelope de la service-uri auto şi caută firme consacrate”, ne-a spus Stelian Culcescu, director de service auto.

Circuli cu pneuri de vară? Uite ce amendă plăteşti

Legislaţia privind cauciucurile de iarnă prevede că sancţiunile pentru cei care încalcă prevederile sunt de 9-20 de puncte amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare. Fii convins că, odată cu lăsarea frigului, poliţiştii rutieri vor ieşi pe stradă.

Anvelope second hand? Uite la ce să fii atent!
Achiziţionarea unei anvelope uzate presupune asumarea unui mare risc. Acestea este posibil să fi fost expuse unei exploatări, întreţineri sau depozitări improprii sau este posibil să fi suferit diverse deteriorări. În cazul în care, totuşi, te decizi să cumperi o anvelopă la mâna a doua, află mai întâi cât de bătrână este. Durata de viaţa a unui pneu depinde de o serie de factori precum: depozitarea, stivuirea, modul de exploatare a acesteia (sarcina, viteza, presiunea, deteriorările survenite în trafic etc). Verifică data la care a fost fabricată anvelopa. Codul care îţi va indica anul se află ştanţat pe flancul cauciucului.

Ce produse găseşti în magazine

Înainte de a pleca la magazin pentru a cumpăra anvelope de iarnă, citeşte cu atenţie manualul maşnii tale pentru a afla ce tip de pneuri să alegi. Acestea trebuie să fie conforme cu speciaficaţiile maşinii, aşa cum apar ele în cartea tehnică a autoturismului. Pe timp de iarnă, anvelopele mai înguste au o tracţiune mai bună. Înainte de a le achiziţiona, gândeşte-te cât de des vei circula prin zone înzăpezite (de deal şi de munte).

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu