Florarii din piaţă semnalează:Plăţi în avans pentru locuri ..mobile

• publicat la: 13 octombrie 2014
Florarii din piaţă semnalează:Plăţi în avans pentru locuri ..mobile

 

Pentru prima dată de la darea în folosinţă a pieţei agroalimentare a oraşului,din 1969,florarii au fost trimişi de administraţia pietei tocmai  în partea din spate, spre nemulţumirea acestora.   

Vremea de toamnă călduroasă mai permite comerciantilor de flori să îşi etaleze frumoasele buchete sau răsaduri cu ajutorul cărora îşi  mai rotunjesc veniturile  străvezii.

O oferta deosebit de bogată te surpinde in mod plăcut şi  nu te poti abţine să  nu pleci măcar cu câteva fire de culoare pentru sufrageria de-acasă sau  pentru o jardinieră.

Crizanteme, gherbere, trandafiri superbi,panselute si flori de stâncă tronează vesele în spatele pietei unde au fost surghiunite.

Faptul ne-a fost semnalat de comercianţii de flori care nu înţeleg cărui fapt se datorează  mutarea în urma căreia clienţii se împuţinează.

Apropierea comemorărilor obişnuite de Ziua Morţilor sau Iluminaţia  va mări fluxul de clienti care caută  aceste produse si cu care erau obisnuiti să se intâlnească la intrare,acum liberă,asa cum se intâmplă în toate pietele care se respectă.

Necăjiţi de condiţiile grele în care sunt nevoiţi să-şi vândă florile,unii dintre ei au avut puterea să îşi exprime opiniile deşi ştiau că se pot astepta apoi la şicane din partea administratiei,cum a fost si in cazul comerciantilor de haine vechi.

La ora actuală,locurile rezervate comerciantilor de flori sunt amestecate de-a valma cu cele pentru comercializare de haine sau alte produse industriale,creând  o degringoladă.

,,Suntem tare necăjiţi din cauza haosului care este în această zonă în care noi vindem flori. Pe lângă faptul că ne-am pus aici în spate să vindem florile şi nu putem merge să le comercializăm în faţă la intrare, cum se întâmplă în orice piaţă dintr-un municipiu din ţara asta, şi cu toate că  majoritatea dintre noi ne-am plătit mesele pentru întreg anul, peste 400 de lei şi ne plătim şi în fiecare zi de piaţă taxa, nu ne putem pune la masa care ne este  rezervată pentru că se ocupă din zorii zilei de alti  comercianţi. 

Pe lângă că arată foarte urât din punct de vedere estetic, este total dezordonat, iar noi pe lângă faptul că suntem necăjiţi de cât de greu putem vinde florile pe care le producem cu atâta trudă, venim în fiecare zi stresaţi gândindu-ne oare imi găsesc tarabă ca să pot aşeza florile şi să le pot vinde sau iar îmi ocupă locul un comerciant cu haine second hand. Noi ştim situaţia grea cu care se confruntă cei care vând haine second, că le-au dat şi lor cu greu câteva tarabe ca să-şi vândă marfa şi că sunt sărmani şi ei şi vor să-şi câştige o pâine în mod cinstit, dar cei care administrează piaţa au creat haosul şi situaţia asta disperantă pentru ambele categorii. Ne pun cap in cap unii impotriva altora ca ei să se spele pe mâini.  Noi nu suntem contra lor, îi înţelegem că şi ei au tot dreptul să vină să vândă ce au, dar nu vrem să ne certăm şi să existe tensiuni între noi pentru locul şi masa în partea asta a pieţei. Le-au dat mase aiurea tocmai aici în partea care era destinată florilor şi ne înghesuim aici toţi şi ne este tare greu. Cei de sus au creat toată situaţia asta, că doar e bine să existe râcă şi ceartă între noi, să fie o categorie împotriva celeilalte, iar ei să şadă bine pe scaunele lor şi să nu le pese că au creat situaţia asta tensionantă între noi. Să mă înţelegeţi, locul îi bun pentru noi aici, ordinea nu-i bună! De ce nu rezolvă primăria situaţia, să existe o ordine bine stabilită pentru ca fiecare dintre noi să-şi poată câştiga o pâine cinstită?! Întrebată fiind dacă au mers mai mulţi să se adreseze administraţiei pieţei şi celei locale pentru această situaţie, comercianţii spun că ,,am fost de atâtea ori să vorbim cu ei,  am fost mai mulţi dintre noi să le spunem că ne e tare greu aşa, dar nu s-a rezolvat, se pare că nu vor!

O alta doamna care a dorit să îşi păstreze anonimatul pentru a nu fi supusă apo i presiunilor  din partea administratiei locale,relatează  tristă situatie in care se zbat cei ce sunt nevoiti  să practice un astfel de comert.

În iunie  când am văzut  că se vinde în faţă flori, am mers şi noi cu florile, le-am aşezat acolo în faţă, la intrare, dar au venit gardienii şi au vrut să ne dea amendă pentru că vindem acolo, în faţă, şi ne-am ales fiecare dintre noi cu un avertisment.  Asta se întâmplă dacă facem gură şi ne plângem. Nu ni se pare corectă situaţia asta, noi plătim şi masa pentru întreg anul şi mai plătim şi zilnic taxa de piaţă şi nu avem un spaţiu asigurat ca să ne putem vind florile. De exemplu, doamna de alături nu a vândut azi nimic şi se termină imediat piaţa. Eu sunt producător,  nu am făcut azi decât 30 de lei şi am venit cu trandafirii aceştia care cer multă muncă, sunt nişte flori tare gingaşe, nu este bine nici să stea mult în soare, iar azi am găsit numai acest loc liber ca să-mi pun florile, unde stau exact în soare!

Zilele trecute au venit nişte domni de la primărie aici, să inspecteze piaţa, iar eu le-am spus că ar fi bine ca acolo, în zona în care erau mai demult cântarele să se facă nişte rafturi unde ne-am putea pune lucrurile, de exemplu ghivechele, lăzile şi vazele de plastic, ca să nu mai fim nevoiţi să le aducem cu noi şi să le cărăm în fiecare zi. Mi-au zis că e o idee bună, dar că vor vedea….de la o bună idee şi până să se facă ceva concret, există o cale tare lungă…pentru asta trebuie să existe voinţă, şi la noi nu este deloc!’’, spune amărătă doamna L, producător de flori din Carei.

Profitând de vizita noastră în incinta pietei,doamna  Melania  din Carei ne-a spus că este tare necăjită că,, a  fost înştiinţată că de luni, nu  mai pot să îmi vând marfa second hand în piaţă. Ne-au dat câteva mese cu mare dificultate ca să ne putem vinde marfa şi să facem un bănuţ cinstit şi acum nici asta nu mai putem face!’’  Doamnele care vând haine second  sunt tare supărate din cauza asta şi vor o rezolvare ca să-şi poată vinde şi ei marfa în piaţă.

Piata agroalimentara din Carei detine o suprafaţă  generoasă dotată cu tarabe si mese specifice unui comert civilizat. Jur imporejurul pietei au fost construite chioscuri din termopan care să preia din comertul cu mărfuri industriale  ce  aglomera piaţa,pentru a decongestiona zona in favoarea produselor agricole.

La ora actuală,doar jumătate din suprafata pietei agroalimentare cuprinde produse ale producătorilor sau comerciantilor de produse agricole de strictă necesitate .

AnaMaria Roman

Lasati un comentariu