„Dacă ne spunem părerea în Consiliul Local înseamnă că suntem antimaghiari?”

• publicat la: 23 noiembrie 2014
„Dacă  ne spunem părerea în Consiliul Local înseamnă că suntem antimaghiari?”

Invitatul emisiunii de astăzi la Prânzul de dumnică de la  postul local Radio Transilvania Carei este consilierul local Ilie Ciută.

Ca de obicei,a venit  pregătit pentru a răspunde ascultătorilor în orice problemă ridicată,având în vedere că este membru în Comisia Economică a oraşului. Din păcate,reticenţa colegilor de la formaţiunea majoritară  care conduce oraşul discretionar a împiedicat punerea in practică a sugestilor acestuia legate de buna gospodărire a banului public şi gestionarea lui cumpătată la fel ca în firma sa de productie pe care o conduce din 1991.

In prima parte a emisiunii a facut referiere la faptul ca in campania recent incheiata a fost atacat constant prin articole semnate de finul primarului Kovacs  ba ca este patriot fals pentru ca a sustinut un neamţ  ca preşedinte al României ,ba  că este antimaghiar pentru că e impotriva oricărei initiative a  primarului UDMR.

Consider că campania purtată de ACL Carei a fost una decentă,am sustinut candidatul in care am crezut,in care am sperat că  va face o schimbare sicare a câştigat. Am lucrat foarte bine cu  toti cei implicati,am fost mereu printre oameni si se pare că nu a fost in zadar. Desigur ca cel mai mare merit il are candidatul Klaus Iohannis,presedintele PNL, dar nu pot să nu amintesc   de meritul PSD si al candidatului Ponta care prin bătaia de joc la adresa diasporei si a pensionarilor intoxicati cu minciuni au dus la cresterea procentului de votanti in favoarea lui Iohannis. PSD a lucrat pentru noi  incepând cu destrămarea USL si apoi cu celebra ordonanţă  55 privind traseismul alesilor locali….Am fost catalogat ca fals patriot pentru că am făcut campanie pentru neamt,se exprima finul primarului intr-un articol din perioada campaniei electorale…iar apoi se incearcă insinuarea ca as fi antimaghiar pentru că iau cuvântul în CL majoritar UDMR si semnalez neconcordantele cu realitatea…totul a culminat cu atitudinea primarului care a amenintat in biserica din Ianculesti că nu va face capela mortuară dacă sătenii nu votează Ponta…In ce priveste nevotarea proiectelor,am făcut un scurt calcul in baza proceselor verbale,si rezultă  că din 817 proiecte  dintre anii 2009 si 2013,PNL  a fost doar impotriva a 127 deci,15%. ..”

Consilierul a precizat că acelaşi personaj năşit de primarul Kovacs îşi pune intrebarea provenientei fondurilor pe care le-a alocat în campanie.

„Sunt privat si am banii mei si nu din contracte cu statul sau regii autonome sau primării. Chiar fac pariu  cu cine doreşte să mă contrazica si să găsească un astfel de contract din orice perioada de la infiintarea firmei mele din 1991. Pentru campanie au fost folosite si cotizatiile de la partid,stiu fiind că  membrii care sunt consilieri isi donează indemnizatia la partid. Am ajuns să fiu blamat acum pentru  că am rămas in PNL,unde sunt din 1996, si nu am plecat la alt partid….pe bază de bârfe si zvonuri culese te miri de pe unde de fin….dacă cineva crede că sunt omul care  face jocuri duble se înşală …dar oricum se cunoaste  cine si ce face în oras…la alegerile europarlamentare,am fost singurul  care a făcut campanie  pentru PNL… caracteristica mea nu e jocul dublu  . Cei care au fost invitati să participe la emisiune si să işi prezinte public opiniile publicate anterior  nu au venit din laşitate..stiu că scriu articolele scrise de ei sunt  din servilism deoarece sunt conectati la banul public si isi permit exprimari de genul…”gaşca de consilieri liberali”.

În cadrul emisiunii au sosit noian de întrebări de la ascultători,din toate sferele de interes. Una dintre acestea solicita detalii despre existenţa unei autorizaţii pentru exploatare apă termală de la ştrand,fapt infirmat de consilier. Adica in toti acesti ani,strandul a folosit apa termala fara sa achite vreo taxa la Autoritatea Nationala de exploatare a Resurselor Naturale. A fost abordat si subiectul refuzului  primarului de a amplasa busturi ale personalitatilor  romanesti in oras,consilierul oferind detalii despre desele schimbari de opinie ale edilului  in discutiile purtate cu acesta.

‘”Noi am aprobat in 17 noiembrie 2011 amplasarea bustului grof Karolyi pe cheltuiala orasului dar pentru romani nu se acorda nici 3 mii de lei pentru tiparirea unei carti dictionar cu personalitati locale care culmea,cuprinde si personalitati de etnie maghiara.”

Ilie Ciută a prezentat  ascultătorilor o parte dintre procesele verbale ale şedinţelor de consiliu în care apare faptul că a solicitat reducerea cotei de impozitare la clădiri,de la 1,4 la 1,25% în condiţiile în care propunerea de mărire cu 1,4% aparţine consilierului Poosz. Primarul însuşi a susţinut propunerea lui Poosz şi astfel a fost votată de cei 11 consilieri UDMR. tot la iniţiativa sa,a fost abrogată taxa de paragină în 2013,consilierul Ciută sesizând faptul că prima care ar fi trebuit penalizată ar fi fost primăria pentru cele două clădiri ruină din parc.

Alţi ascultători au  solicitat date despre posibilitatea candidaturii sale  la funcţia de primar la alegerile din 2016 precum şi şansele pe care crede că le-ar avea.

„Teoretic ştiu că plec  cu şansa a doua dar până şi liberalul Klaus Iohannis a pornit la fel. Ce pot să vă spun e că în momentul în care voi candida mă voi implica total pentru ca să şi câştig. Nu am ce sa ascund si sunt un  om de cuvant. ..”

Emisiunea a fost ascultata si de locuitori din Petresti,unul dintre acestia semnaland faptul ca in curand localitatea va depasi Careiul ca dezvoltare industriala.

comentarii

de Vali la 23 noiembrie 2014 - 17:30

Felicitari !A fost o emisiune de bun simt !Ciuta cu documentele si probele pe masa.Ma bucur pntru diplomatia si decenta cu care s-au dezbatut subiectele.S-a invocat de mai multe ori nevoia unui Mediator in Primarie.Poate nu intamplator,poate e chiar necsar, mediatorul ar trebui sa fie insusi primarul.In mod sigur ca atunci ar ava loc pe pamantul comuitatii careine si statuile romanesti si cartile romnesti si alte proiecte initiate de alti consiliieri nu doar de cei majoritari sau primar.Populatia maghiara nu cred ca este intr-u totul de-acord cu disensiunile alesilor lor.Au dovedit-o in 16 Noimbrie cand am aflat, vorba lui Victor Ponta ,ca: Poporul nu greseste niciodata !!!Trebuie sa le de-a multora de gandit!

de barbu la 24 noiembrie 2014 - 07:56

problema in consiliu e cu szabolcs care nu suporta limba romaneasca si i plac numai banii romanesti..toti udemeristii depind de banii de la guvern acolo si nu stiu cum se traieste numai din munca

de karate-do-BFKS la 24 noiembrie 2014 - 08:07

Mai Ciuta sa stii ca ai dreptate.Nu este chiar asa cu Szabolcs dar in general spusele tale se adevereste.Dar poate daca ai schimba putin tonul.ai fi ascultat mai mult de catre toti consilierii.In rest esti un om bun.

de Ghicitoare la 24 noiembrie 2014 - 08:36

Da numa Ciuta trebuie sa-si schimbe tonu ???Cine ar trebuie sa de-a tonu la buna intelegere????Ghici ghicitoarea mea !!??

de pavel la 24 noiembrie 2014 - 09:34

pe voi va intereseaza tonul sau sa aiba careienii locuri de munca si respect de la primarie???
omul asta vine mereu la raqdio si se implica in problemele orasului pentru ca el nu are nevoie de banii publici ca sa traisca asa cum au nevoie primarii astia care ii avem si care stim ca sunt zero fara banii de la oras si din proiecte!
avem nevoie si noi de conducatori care au demonstrat ceva in viata si care nu sunt plini de datorii la bugetul de stat si plini de inganfare si spun ca dau din buzunarul lor ajutoare sociale.
domnu ciuta a fost mereu langa oameni si lumea simte asta si apreciaza!

de coriolan la 25 noiembrie 2014 - 19:15

Felicitari pentru emisiune d-le Ciuta! Ati fost deosebit de moderat si ne-ati prezentat importante aspecte din cele vorbite-n sedintele de consiliu! Sincer, nu eram atat de bine informat! Va multumesc ca ati indreptat acest aspect!

de Nelu la 25 noiembrie 2014 - 22:41

Primarul isi angajeaza ginerele vecinii si obligatiile de campanie pe banii statului si ai careienilor iar domnu ciuta ofera locuri de munca cu carte de munca la firma lui.
consilierul ciuta are aceiasi firma de productie din 1991 iar primarul are la activ 4 firme de mobila falimentate!
domnul ciuta plateste impozite si contribuie la buget iar primarul are datorii de miliarde la buget si are retinere pe salar pentru ele;
cam asta e diferenta intre cei doi lideri. unul este liderul maghiarilor pentru care nu face nimic iar celalalt e liderul celor nedreptatiti indiferent de culoare si origine! si sa nu uitam ca unul sta in casa lui adica domnul ciuta iar primarul sta in casa altora pana isi plateste datoriile.

de Execrabil la 26 noiembrie 2014 - 10:13

pupincuristilor…..a vb da n-a spus decit ce a cetit in ziar
..ma da va prosteste…

de jozsi la 26 noiembrie 2014 - 10:29

lasa finule ca macar astia nu mint cum faci tu cand iti dicteaza nasu kovacs ce sa scrii la gazeta de perete,da vezi ca foloseste aceleasi cuvinte ca in sedinta si te da de gol…

de ioska la 26 noiembrie 2014 - 10:32

Un pupincurist catre alt pupincurist…risu bulii…

de unixsafari la 26 noiembrie 2014 - 10:34

va da fiori reci pe sira spinarii domnu ciuta?
e crunt de adevarat tot ce spune si incep sa duca firele la afacerile voastre cu primaria CAREI?

de unixsafari la 26 noiembrie 2014 - 10:37

bea nanasu si cu finu pana uita ce sa spuna si ce nu
poate mai scrieti si voi la gazeta de afacerile pe fonduri europene si locale de unde va adapati in setea voastra timpa de marire calcand peste necazurile si nevoile careienilor pe care ii desconsiderati

Lasati un comentariu