Isteria criminalului cu glugă folosită ca acoperire pentru abuzuri şi derapaje flagrante de la legalitate în primăria Carei

• publicat la: 21 noiembrie 2014
Isteria criminalului cu glugă folosită ca acoperire pentru abuzuri şi derapaje flagrante de la legalitate în primăria Carei

Incercările disperate de a  băga sub preş scandalul stenogramelor de partid care au făcut înconjorul întregii ţări  sau a neregulilor din primăria Carei  se concretizează în aceste zile prin articole gen isteria „criminalului cu glugă”,cu impact garantat asupra populaţiei .

Articolul cu pricina,plin de străduinţe  jalnice de a pedala  pe subiectul crimei din Satu Mare,cu trimitere la posibilitatea  existenţei autorului  in zona Careiului,posibilă dar momentan neconfirmată,poate aduce deservicii autorităţilor care se ocupă de caz,punând in gardă autorul incă neprins.  Autor de articol:binecunoscutul fin al primarului din Carei.

Un simplu furt de telefon de la o  femeie ce circula in zona străzii Agrare,de catre 3 minori de etnie rroma,potrivit celor declarate de cms. Dănuţ Coşarcă de la Politia muncipiului Carei,nu este un eveniment menit să declanseze o psihoză decât dacă este atent intretinută prin tot felul de zvonuri. Nu este exclus ca adevăratul făptuitor al crimei din Satu Mare să se plimbe liber si prin Carei dar evenimente gen furtul de telefoane mobile sunt la ordinea zilei,sesizări de acest gen fiind săptămânale la Poliţia din Carei,instituţie ai cărei angajaţi au fost  în majoritate aspru criticaţi în presă de  fin.

Aparitia articolului la 2 zile după declaratiile concise  ale Prim procurorului  Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marinela Pop,e  un fapt cam tras de păr dacă  nu este sustinut cu argumente concrete.

Dacă semnatarul articolului are informatii ce leagă autorul crimei de Carei de ce nu le oferă si autorităţilor pentru a le uşura munca si a elibera careienii de groaza indusă de acest tip de articole?

Potrivit declaratiilor prim  procurorului amintit, anchetatorii sunt foarte aproape de criminalul actriței Gabriela Dorgai,există un portret robot care încă nu va fi făcut public,din motive ce tin de ancheta in curs,iar in ajutorul satmarenilor a sosit si o  echipă de polițiști de la București care ne ajută”, a spus Marinela Pop.

Județul Satu Mare este în continuare cel mai sigur județ din țară, se află în continuare pe locul 42 la infracțiuni contra vieții, ceea ce înseamnă că are cel mai redus număr de infracțiuni contra vieții din țară ca județ. Sunt date statistice, relevant. (…) Nu cred că există vreun motiv concret pentru care să-ți fie frică să circuli în acest moment în județul Satu Mare. Polițiștii locali patrulează încontinuu pe dig, se patrulează în tot orașul”, a mai spus aceasta.

Dacă isteria criminalului cu glugă de la Carei este  subiect de articol  în cotidianul condus de finul de primar de Carei,nu la fel se întâmplă în cazul stenogramelor  de partid de la sedinta din 4 noiembrie din municipiul Satu Mare ce au  declansat o isterie naţională iî urma publicării lor în toată presa centrală din România. Nici o referire la ele,nici o dezmintire.

Finul primarului nu  consemnează  nici faptul că in clădirea noii primării,renovate cu fonduri cu care se putea construi una nou-nouţă,nu si-au găsit  loc  jumătate dintre serviciile ce fac parte din organigrama recent aprobată. În mod curios,doar departamentele care  lucrează cu publicul au fost surghiunite in altă clădire,la două străzi distanţă,in incercarea de a nu stresa probabil inaltii functionari aflati la conducerea oraşului.

Vă informăm pe această cale,că pentru sediul unde a funcţionat până acum primăria Carei a fost cerut un preţ de 1 milion de euro de către proprietarii cărora li s-a retrocedat,iar administraţia locală a oferit doar 800 mii euro. Chiria lunară plătită din momentul retrocedării,a fost de 12.000 lei lunar. Pentru renovarea noului sediu al primăriei Carei,unde nu au loc decât jumătate dintre servicii,a fost alocată suma de aproape 2 milioane de euro şi încă nu sunt terminate toate lucrările. La cazanele de încălzire  au lipsit 6 pompe  de recirculare,comandate   ulterior de pe net de primăria Carei dar din păcate, cele sosite nu au corespuns şi au fost…recomandate altele.

Nu găsim consemnate de finul primarului  nici datele referitoare la cele 4 masini,cu număr si imagini făcute publice,care transportau constant in ziua alegerilor din 16 noiembrie localnici rromi la centrul de votare de la liceul Calasantius dar există consemnata incercările de stopare a acestor transporturi ilegale de către consilierii locali care semnelează mereu derapajele de la legalitate.

Nu  putem  citi în cotidianul finului nici despre faptul că pe o suprafata de pasune din Ianculesti,ce apartine de UAT Carei,a apărut o parcare pe  care sătenii plătesc impozit aferent păşunii de fapt. Tot pe suprafata de păşune apare si o fundatie ,de 2 ani de zile,fără sa aiba autorizatie de constructie,stiut fiind că pe  suprafetele de păşunat nu se acorda asemenea aprobări de constructie. Cum se face că despre aceste subiecte se păstreaza o tăcere  suspectă?

Unde a fost consemnat faptul că primarul orasului,naşul său de cununie ,a convocat in perioada de campanie electorală  consiliul parohial din Ianculesti si a conditionat construirea unei capele in Ianculesti de acordarea voturilor sătenilor  candidatului Victor Ponta? Cei revoltati de astfel de comportamente au găsit de cuviinţă să  isi exprime dezacordul,semnalându-ne  discursul primarului din biserică.

Cu alte cuvinte,evitarea unor subiecte reale din viaţa  municipiului Carei ,bine documentate ,doar pentru a nu prejudicia imaginea naşului de cununie,nu dau bine unui jurnalist care are si atributii de  conducere in redactia respectivă. El ar  trebui   să isi  exercite  profesia in scopul servirii interesului public şi  este dator să semnaleze neglijenţa, injustitia si abuzul de orice fel,mai ales când este vorba de bani publici.

Cum se face ca din 2011 incoace,desi pe plan local am semnalat situatia de la blocul ghetou din spatele Casei de Cultură si a Teatrului ,nu a fost curios să ia cunostinţă de conditiile mizere in care oameni şi sobolani convieţuiesc deopotrivă si unde apa are miros de urina?

De ce nu a fost semnalat faptul că un sofer  angajat la Primaria Carei,care dispune si de cetăţenie maghiară,a folosit masina Primăriei Carei pentru a face naveta la locuinta sa dintr-o localitate apropiată din Ungaria? Unde se află in acest moment masina primăriei Carei,marca Ford  şi unde sunt actele maşinii? Este soferul in cauză al Primăriei  Carei cercetat cumva în statul vecin si pentru ce infracţiuni?

Liniste totală  despre acest fapt în care a fost implicat soferul  viceprimarului…Ce isterie s-ar  mai fi creat…si  nu una de imagine favorabilă   primarului care a semnat pentru uriaşul consum de motorină şi piese de schimb de la o maşină a instituţiei numită Primăria Carei din subordinea Guvernului României.

Noul stat de funcţii prezentat Consiliului Local la ultima şedinţă,îl avea inclus şi pe Papp Janos ca şofer,cuprins la Servicul Administrativ…

Nu am uitat nici de masina Reanult Fluence,cumparata de Fundatia de promovare a turismului local la solicitarea in scris a primarului Kovacs,utilizata  personal de catre acesta din momentul achizitionarii.

Pentru toti cei interesati de remedierea situatiilor dezastruoase in care unii careieni sunt obligati să locuiască,plătind chirie la primăria Carei,sau pentru cei interesati de semnalarea unor abuzuri de  la primăria Carei cu repercusiuni asupra bugetului local,suntem dispusi să le oferim date concrete,documentate,fără pretenţii  la exclusivitate.

Buletin de Carei

comentarii

de Rus Ioan la 21 noiembrie 2014 - 23:00

Aveti dreptate, nu ca as imparti-o eu, Doamne
fereste! Cea mai grava greseala si extrem de paguboasa, de altfel,
este aceea de a se indica prin orice mijloc,piste ‘binevoitoare’ care
secatuiesc eforturile specialistilor care se ocupa de caz.
Spiritul civic , desigur ,trebuie sa fie o preocupare
pentru toti cetatenii, dar sa fim extrem de atenti
si cumpatati, cand ni se pare ca am gasit ‘gluga’ nenorocita.
Criminalistii care se ocupa de caz ( cum afirma noul Comisar Sef , Vlad Florentin, azi in ATOP)
trebuie sa verifice si pistele indicate , de altfel bine intentionate, dar superficiale.
Unii , chiar o fac din buna credinta ,asa ,cum judeca dansii.
Dar in ‘Romania lucrului bine facut’ , trebuie sa-i lasam pe specialisti
sa-si faca TREABA.Daca nu si-o fac , noi cetatenii
vom sanctiona asta.
Asadar nu neg faptul ca noi cetatenii( care se pare ca
la momentul crimei , nu au reactionat imediat, din pacate-Azi in ATOP-dixit),
putem ajuta,putem sa avem un rol major, in descoperirea criminalului,doar sa nu depasim
masura , din intentii bune, de altfel.
Reafirm si eu ca ATOP nu are responsabilitati in ancheta.Punct.Poate doar sa faca
ceea ce a facut azi la Tasnad ,respectiv
sa reitereze vocea comunitatii ,care cere masuri urgente si sistematice
astfel incat NENOROCITUL sa fie prins.Atat cat a putut, sistematic, ATOP, in limita legii de functionare
a facut eforturi sustinute in sprijinirea activitatii si control
al comunitatii asupra performantelor IJP, colaborarea cu Jandarmeria si comunitatile locale.

Credeti-ma ca IJP SM in pofida resurselor umane
si bugetare, pe care le are ,sta bine la nivel de tara( vedeti raportul public ATOp, pus la dispozitia presei
azi.)Sunt convins ca IJP nu ne va face de rusine si in scurt timp,
vinovatul va fi deferit justitiei.’Nu-i facuta nestiuta!’
In rest, ma preocupa si pe mine faptul ca scandalul din sedinta PSD
ramane undeva ,secundara in ‘peisaj’.
Rusine sa le fie celor care au pus pe prima pagina media din toata tara,
astfel de episoade, din Satmar, in plina campanie electorala.
Satmarenii nu meritau asta.
In rest, imi doresc un Buletin ( nu jurnal)
de Negresti.’Tare-s multe… si p’aici!’
Imi cer scuze ,m-am cam intins..

de Horia Mărieș la 22 noiembrie 2014 - 05:46

Organele abilitate, Parchetul, Poliția municipală, Poliția Locală, Jandarmeria trebuie să-și facă evident datoria pentru ca evenimente nefericite, cum a fost crima comisă (de, încă, un necunoscut) pe malul Someșului să nu mai aibă loc niciodată, nu numai la Satu Mare, dar, doamne ferește, cu atât mai puțin în Carei, un oraș mai mic și mai sigur.
Deși ancheta trenează, este de așteptat totuși, ca până la urmă, criminalul să fie deferit justiției. Așa ar fi normal.

Insă, acțiunea concertată de isterizare a populației, de inducere a unui sentiment de panică în subconștientul cetățenilor, inclusiv a celor careieni, prin intermediul unor ziare locale, de către niște ziariști inconștienți și pupincuriști gen Szasz și Bâtea, doar pentru a arunca fumigene, pentru a abate atenția, imediat după 16 noiembrie, de la eșecul electoral lamentabil și de la matrapazlâcurile penale ale unora ca Mircea Govor, este sigur un gest reprobabil.

„Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, comisarul şef Florentin Vlad, a declarat ieri la Tăşnad, în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), că instituţia pe care o reprezintă se confruntă cu o criză acută de personal, problema devenind tot mai gravă, după ce săptămâna trecută şi-a mai dat demisia un poliţist”. (Sic!) „Cu toate acestea, judeţul Satu Mare rămâne cel mai sigur judeţ din România.”

În Carei de exemplu, conform declarațiilor făcute de Florentin Vlad: „… strict în domeniul de ordine publică … avem un ofiţer şi 16 agenţi, dintre care nouă agenţi pe serviciul de patrulare.”

Comisarul şef Florentin Vlad susţine că instituţia pe care o reprezintă are noroc cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Poliţia Locală, care le furnizează personal. Este vorba despre 41 de jandarmi şi 21 de poliţişti locali care patrulează în comun, în județ, cu poliţiştii.

Deși primașul Kovács a scos pe nările lui fumegânde de obidă o perlă la sedința extraordinară din data de 11 noiembrie a.c. a Consiliului, citez: „„Nu are nevoie Poliţia Locală de oameni cu studii de management lângă bulan….”, totusi, vrând-nevrând, în noua organigramă și în statul de funcții al Primăriei Municipiului Carei apare și formațiunea de Poliție Locală, plătită din banii contribuabililor careieni, condusă de Ecsedi Ioan și subordonată direct primarului Eugen Kovács Jenö, având un efectiv total de 22 de celoveci.

Pe de altă parte, in Carei mai există și o formațiune de jandarmi, despre al cărui rol și efectiv nu știu eu prea multe, dar pe care jandarmi îi văd uneori păzind viteji poarta noului sediu al Primariei Carei și poarta Judecătoriei din Carei.

Cu cele de mai sus, am vrut doar să demonstrez faptul că in orașul Carei mișună un număr de peste 50-60-70 de „organe” (estimarea mea), care, dacă și-ar face ca lumea treaba, ar trebui să poată asigura fără probleme disciplina și ordinea publică, monitorizarea golanilor și a răufăcătorilor care-și duc veacul prin zonă, deci n-ar trebui să existe în oraș nici un fel de semtiment de frică, de panică, sau de isterie!

Sunt unii care spun că cei 50-70 de agenți de la Poliția Municipală, cei de la Poliția Locală și cei de la Jandarmeria din Carei nu sunt suficienți?

Foarte bine. Putem discuta și despre alte soluții.

Îmi aduc aminte că in anii construirii și dezvoltării societății socialiste multilateral dezvoltate, eram obligați, de către șefizdeii de la serviciu, ca, odată la câteva luni, să participăm, împreună cu milițienii, la patrulări nocturne prin cartierele de blocuri,ndar nu numai, ale Bucureștiului. Deși făceam treaba asta „forțați de împrejurări” și de-a moaca, nu ne-am plâns niciodată de această corvoadă „voluntară”, de această ” muncă patriotică”, ba culmea, am și supraviețuit acelor ani.

Azi, în Carei, după câte știu eu, există un număr destul de mare de tineri mușchiuloși, sportivi, „in vână” care se joacă cu puța in nisip de-a războiul, in cadrul așa numitelor formații, practic paramilitare, de „airsoft”, sau paintball sau cum s-o mai fi numind ele, cum ar fi de exemplu KEA Airsoft Carei, Corvus Regia, Totenkop Airsoft Grosskarol – club de Airsoft si reenactment istoric, etc.

Am mai scris, cândva, am și uitat când, tot pe aici pe la Comentarii BdeC, despre acest subiect.

Oare ce ar fi dacă Poliția Municipală Carei, Poliția Locală Carei, Jandarmeria Carei, i-ar atrage „prietenește”, pe acești tineri foarte sănătoși, foarte sportivi, bine echipați, inclusiv cu armament „replică”, în acțiuni „voluntare” de patrulare nocturne, in zonele prost luminate, dubioase, gen Cigányvég sau Dögtér, „periculoase” pentru cetățeni, din arealul orașului Carei?

Sunt convins că tinerii respectivi ar participa bucuroși, cu cea mai mare plăcere, fiindcă ar avea ocazia să practice, cu un evident beneficiu civic, sportul favorit, și asta în scopul creșterii sentimentului de siguranță al locuitorilor careieni și in special al concetățencelor lor. S-ar simți și ei mult mai bărbați, dacă ar face treaba asta.

Ei, ce părere vă băgați în idea asta creață, stimați tovarăși și prietini?

de simona la 22 noiembrie 2014 - 08:57

criminalul ar putea fi si din carei si din ghenci sau capleni sau din orice localitate dar inainte de terminarea unei anchete nu este indicat sa bagi frica in oameni numai pentru ca se presupune ceva.
cati tineri nu poarta gluga in carei si ar trebui sa ne teme de toti?
de spirit civic sa vorbeasca cei care il au nu cei care dau stiri de carei selectiv,in functie de cumetrii si de interese personale.

de Horia Mărieș la 22 noiembrie 2014 - 09:56

O fi el mãndru, Ponta, de Dacia(na) lui, dar are locuri destul pe proaste la concertul Filarmonicii vieneze, pe la mijlocul sălii.

N-o fi avut money destui pentru lojă sau pentru bilete de VIP, i-a cheltuit in campania electorală.

Lasati un comentariu