Statuia Sfântului Florian repusă în Carei după 11 ani

• publicat la: 8 noiembrie 2014
Statuia Sfântului  Florian repusă  în Carei după 11 ani

Sâmbătă, 8 noiembrie, de la ora 11.00  a avut loc festivitatea de dezvelire a statuii lui Sf. Florian de  pe strada 1 Decembrie 1918,mai exact de „dezvăluire” a statuii,conform  invitaţiei.Tot sâmbătă,pentru creştinii români a fost sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril,bisericile fiind pline de credincioşi încă de la ora 10,00.

Au   participat primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, subprefectul Altfater Tamas,senatorul Pataki Csaba,deputatul Erdei Istvan,consilieri locali,vicarul foraneu  pr. Filip Radu, din partea Bisericii Greco-Catolice şi Episcopul romano-catolic, Schoenberger  Jeno, Marius Mold şi familia , cei care au dorit să realizeze statuia  şi  sculptorul lucrării, Deak Arpad.

Fanfara din Căpleni a  deschis evenimentul, programul artistic continuând cu Corul bisericii reformate apoi  cu un recital de poezie în limba maghiară al actorului Varga Sandor.

A fost invitat să deschida manifestarea  primarul Kovacs Eugen, care a spus:

,,Nu sunt un fan al amplasării de monumente în oraş, mai ales a celor politice. Această statuie este o excepţie, nu face parte din rândul monumentelor politice. Cu prima statuie am avut probleme, era făcuta din piatră moale, şi s-a distrus, iar a doua la fel.  Familia Mold ne-a dăruit acest monument din material mai rezistent şi sper să nu fie mutat din acest loc de vremuri, de politicieni…

Sunt însă un fan al reabilitării oraşului, aici,  în spatele nostru se află castelul, care a fost reabilitat şi cu care ne mândrim. Dacă nu avem grijă de aceste moşteniri, vor dispărea din cultura noastră locală. De aceea, trebuie să facem tot posibilul ca să le reabilităm, aici, în faţa noastră puteţi vedea hotelurile care se reabilitaeză. Am reabilitat şi clădirea ,,Cerbul de Aur’’, care este sediul noii primării a oraşului. Sunt convins că Careiul va avea o nouă faţă. ’’

A urmat prezentarea istoricului  statuii Sf. Florian din Carei de Romat Sandor de la Muzeul Carei , precum şi o prezentare a Sf. Florian ca simbol cultural de Vegh Balasz Bela, ambele  doar   în limba maghiară.

Sculptorul lucrării , Deak Arpad,fratele regretatului Deak Endre ,a rostit o alocuţiune, spunând:

,,Întotdeauna vin cu plăcere în acest oraş, care este un piedestal al culturii. Fratele meu a trăit aici şi a avut o carieră aici în oraş şi a fost la curent cu viaţa culturală din Carei.  Mă bucur că această sculptură pe care am creat o va fi o lucrare profund legată de  acest oraş.’’

Una din persoanele din comitetul de organizare a prezentat apoi  momentul  “ dezvăluirii statului Florian ’’, iar episcopul Schonberger  Jeno şi vicarul   Radu Filip au oficiat   slujba de sfinţire a statuii .

Statuia este sculptată în bronz, are un soclu din piatră, iar  baza statuii a fost realizată din marmură .

Singurii  vorbitori în limba română la evenimentul dezvelirii statuii au fost primarul Kovacs şi sculptorul Deak Arpad. Nimeni nu a tradus pentru publicul nevorbitor de limba maghiară istoricul statuii  şi nici celelalte luări de cuvânt ale  celorlalţi vorbitori.

Statuia Sf.Florian a avut până în prezent un parcurs sinuos. Amplasată din 1970   în parc, pe când era dendrologic,a fost plimbată apoi dintr-o parte în alta,ajungând şi în subsolurile castelului pe vremea când acesta era supus lucrărilor de renovare,fapt ce a dus la fisurarea nasului acestuia.Din subsol a ajuns sub una din scările laterale.

Din 2002 încoace,an de an primăria a alocat fonduri pentru renovarea statuii Sf Florian,scoasă din parc,dar mereu au existat discuţii legate de locul de amplasament. Ajutorul a venit din partea  liberalilor careieni care au solicitat acest amplasament pentru bustul regelui Ferdinand sau al lui Brătianu. In şedinţa de consiliu următoare solicitării acestora,consilierii majoritari UDMR au alocat acest amplasament pentru statuia Sf.Florian. Documentele care atestă cele menţionate pot fi consultate la primăria Carei sau la Prefectură. Cererea de amplasare pentru Florian a fost depusă în data de 28 iulie 2014,doar cu plan de situaţie, iar şedinţa a avut loc pe data de 30 iulie 2014.

Sf. Florian este considerat patronul pompierilor şi al hornarilor. Florian a fost cetățean roman și a murit ca martir în anul 304, în Lauriacum, o localitate care azi se numește Lorch și se află în Austria. Sf. Florian este sărbătorit anual de către  Biserica Romano-Catolică în 4 mai, data morții sale.

Florian a trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian și a fost comandant al armatei imperiale în provincia romană Noricum (care se întindea pe teritoriul Austriei de astăzi și o parte a Sloveniei). Pe lângă activitățile militare, el mai era responsabil și de organizarea brigăzilor de pompieri.

 redactia

comentarii

de Horia Mărieș la 9 noiembrie 2014 - 01:26

Ne explică Jenă al cui fan este.
Dar pe cine dracu’ interesează al cui fan este primașul Kovács Jenö?
De mine poate să fie și fanul Ciociolinei.

Pentru cine nu ştie, Ciociolina a fost, la vremea ei, o celebră unguroaică ajunsă cetăţeancă italiană.
Cu un dezvoltat spirit de afaceri, unguroaica a devenit celebră în Italia prin înfiinţarea unei reţele de case de toleranţă de lux.
Însăşi patroana nu se sfiia să-şi mulţumească clienţii.
Iar clienţii au fost pe măsură.
Adică personalităţi din viaţa politică italiană.
Prin ei s-a ridicat Ciociolina şi a ajuns deputată în Parlamentul Italiei, probabil singura prostituată, ajunsă patroană, din lume, care a făcut o astfel de carieră în politică.
Încă o dovadă că politica este şi rămâne o curvă, inclusiv la primăria Carei.

de INCENDIUL la 9 noiembrie 2014 - 07:49

patronul pompierilor ignorat de ppompieri????
ISU SOMES SI CEI DIN CAREI UNDE AU FOST ASCUNSI????MAI BINE CA NU AU VENIT CA SI ASA NU INTELEGEAU CE SE INTAMPLA ACOLO !!!!
PATRONUL POMPIERILOR INSTALAT FARA POMPIERII DIN ORAS!

de marioara la 9 noiembrie 2014 - 08:27

inca odata primarul isi arata adevarata fata de sovin care jigneste toti romanii din oras si sarbatorile lor religioase.
sa va fie rusine domnule primar pentru acest comportament intolerant!
nu asa procedeaza un primar al unui oras in care traiesc si romani si maghiari. invrajbirea intre nationalitati nu aduce nimic bun si nu va face cinste!
inca odata rusine!

de Patriot la 9 noiembrie 2014 - 08:43

Kovács Jenö este un sovin pe care statul roman la tolerat,dintr-un sat de langa Odoreu zis Berindan,care d-zeu de rautatea sovinilor unguri din acel sat la ras de pe suprafata pamantului la indundatiile din 1977. Ar merita dupa compotament sa fie expulzat pe o insula,pentru ca pangareste acest pamant romanesc.

de teapa la 9 noiembrie 2014 - 08:55

marti a baut si a facut curte la toti preotii ortodocsi veniti la carei cu preasfintitul iustin si sambata le-a tras o palma pe obraz de le-a mutat falcile….ca sa nu poata veni la manifestarea ungureasca au pus ora 11 cand toti popii ortodocsi slujesc la altar.
jeno draghe numele tau e …capra..de la oricine o iei numai sa nu mai ajungi ca in 2008 cand nu aveai bani nici de platit mobilul si nici de paine si frecai picioarele la scaune dupa ce ai prapadit toate firmle conduse de tine si muschii tai.

de foszi la 9 noiembrie 2014 - 09:07

Jenö cel mai mizerabil primar ungur al tuturor timpurilor,sovin imputit nu o sa ai liniste nici in pamant de blestemele romanilor care te-au invatat carte pe bani statului,sovin ordinar ce esti.

de Horia Mărieș la 9 noiembrie 2014 - 09:37

Îmi place că în poza a 7-a, toți își țin mãinile deasupra….de frică ca nu cumva să le-o șutească Florian în aglomerație.

de Horia Mărieș la 9 noiembrie 2014 - 09:57

Elegant tare domnu’ ăla promovat recent director la Canale și Statii de Pompare fiindcă le are.
Bag sama că se îmbracă la Versace sau cel puțin la Cătălin Botezatu.
Îi atãrnă jeanșii ăia uzați si jegoși foarte mișto pe tur. Are clasă tipul. Clase nu prea.
Ăsta ajunge sigur parlamentar. Pun pariu pe orice vreți.

Știe cineva de ce stă tipul mereu cu mâinile in buzunare? Se încălzește cumva?

de revoltat la 9 noiembrie 2014 - 13:37

psd a transformat biserica ortodoxa din carei in sediu de partid cu acordul popilor!
am ajuns sa merg la biserica ca sa aud ca trebuie sa il votez pe ponta care ne da noua 300 de milioane–-din ce bani domnule ponta oferiti pomeni electorale? nu cumva din banii nostri ai contribuabililoR? CA doar nu aduceti bani de acasa cum se laiuda si primaru ca el a facut si a dres si cand colo el nu contribuie cu nici macar un leu la buget pentru ca nu are nimic in propietate pana nu isi plateste datoriile ce la are din 2008 la bugetul de stat si pentru care are retinere din salar!
ati reusit sa scarbiti poporul si sa indemnati cei nehotarati sa voteze un om cu coloana care nu se aliaza cu nimeni impotriva romanilor!
ati adus la guvernare udmr domnule ponta si ati dat cultura pe mana maghiarilor si aveti obrazul sa cereti in biserica votul nostru????
pentru asta ati chefuit la carei cu seful udmr preasfintite????

de lore la 9 noiembrie 2014 - 16:06

asa se intampla daca popii stau pe langa koldusu orasului …se molipsesc si o iau razna si uita de cruce si cele sfinte!
Aferim!
mai bine ati merge sa va spovediti intai si apoi sa platiti datoriile primarului orasului pe care il laudati pt cat fura din proiecte pt ca va da si voua de acolo. pentru ceva angajari de neveste imbecile fara scoala va dati si credinta parintilor! sa ajungetiu langa nastase si vantu si voiculescu ar trebui!!!

de alt revoltat la 9 noiembrie 2014 - 18:07

Distinsa redactie Buletin de Carei

Am rugamintea sa informati cititorii Careieni despre cele petrecute azi la Sfanta Biserica Ortodoxa de pe strada Doina.
Va rog sa nu ocoliti acest subiect. Chiar daca nu sunteti Ortodoxa, va rog sa nu aveti retinere in a relata realitatea asa cum e ea!
Cativa enoriasi ai acestui lacas de cult dorim sa ne aratam dezaprobarea, defapt dezgustul fata de ce a facut azi Parintele Calin. Nu pot sa zic unui preot, sa-i fie rusine, dar pot sa-l rog sa nu mai faca niciodata asa ceva, dar PSD este o dezamagire continua.

Voi!!!!! Toti cei pe care v-a pomenit azi Parintele Calin in Biserica, Onet Ioan, Ciucos Marius, Maxi Rodica, Mircea Govor si Victor Ponta, sa va fie rusine. De ce? Pentru ca, nu aveti limita bunului simt! Pentru voi chiar nimic nu e sfant?

Stimata redactie, intamplarea de azi trebuie sa fie detaliata intr-un articol, nu doar amintita intr-un comentariu, ca sa afle Careienii ca PSD trece peste cadavre, calca totul in picioare pentru putere iar biserica a intrat si ea in aceasta mizerie. Daca nu tragem urgent un semnal de alarma, riscam sa depasim continu unele limite.

de simion la 9 noiembrie 2014 - 18:14

acestea sunt invataturile primite la masa de la motel de la presedintele udmr cu care s/au intretinut toti popii!
trocul a fost simplu:bani contra voturi la premier care sustine numai comunitatea maghiara din orasele multietnice!
ponta e dusmanul romanilor si prietenul udmr!!!! pune in functie oamenii lui cu cariera in delapidari de la banci si apoi someri 2 ani si pe cei care fura de la oras cot la cot cu bulibasii tulipani!!

de mister la 9 noiembrie 2014 - 20:13

Nu inteleg deloc care este legatura intre aceasta statuie a SFANTULUI FLORIAN cu orasul nostru…noi nu avem inaintasi carora sa le facem statui?(daca neaparat vrem statui)…azi maine apare JENO cu tot familionul sub forma de diferite statui pe toate spatiile verzi din oras!!!

de tudor la 9 noiembrie 2014 - 22:18

rusine pompierilor ca nu au venit la eveniment! patronul pompierilor a ramas singur cu ungurii de parca romani nu ar exista. ce ar fi daca romanii nu ar plati darile si nu ar da salarii pentru udemeristii consilieri care traiesc numai din ce pica de la primarie? pacat ca pompierii nu isi cinstesc patronul!

de votant la 9 noiembrie 2014 - 22:26

pentru alt revoltat-
pentru cei pomeniti nu mai poate fi sfant ceva ce nu a fost pentru ei niciodata ca e prea mare disperarea ca pot pierde totul!
ei nu stiu sa traiasca cum traim noi oamenii de rand din munca cinstita si risca sa piarda totul si sa iasa la iveala toate misculatiile cu care au urcat pe cele fonctii.daca au fost in stare sa punja preotul sa urle in altar numele lor si sa impuna credinciosilor cu cine sa voteze inseamna ca disperarea e mare la ei.pana acum nici nu ne bagau in seama si nici buna ziua nu dadeau si acum striga de la altar cu cine sa votam???

de ovidiu la 10 noiembrie 2014 - 08:32

pompierii de ce nu au participat la dezvelirea statuii?

de smiley la 10 noiembrie 2014 - 09:11

Grotesc spectacle…
Rusine popilor born…
Nu credeti in Domnul…
Burdihanul so punga plina..
Rusine naveti buzura et company

de litruta la 10 noiembrie 2014 - 10:19

postacul turnator pesedist de pe cotidianul.ro a navalit si la buletin de carei …da ne lasi tatuicule bolsevic???
satui de intoxicari si furturi de identitate…mai este unu si de la noul udmr care semneaza cu nume romanesti dezgustat deja de natia sa….

de Claudia la 10 noiembrie 2014 - 21:23

Acest primar a reusit performanta de a imparti orasul in doua adica in populatie maghiara si romaneasca. Aceasta e cea mai mare realizare a dumneavostra domnule primar evident dupa performanta de a fi primul primar careian cu retinere pe salar pentru datoriile neplatite la bugetul de stat!
Veti ramane in istorie ca primarul care a dezbinat locuitorii si a impartit teritoriul orasului dupa etnie. La fel si sarbatorile ! Pana si in biserica ati intrat cu bocancii si ati momit preotii cu sutele de milioane care sunt de fapt banii nostri ai careienilor si romani si maghiari si svabi si tigani! Noi suntem cei care platim taxe si impozite in oras nu ca si dumneavoastra care nu dati un leu dar le impartiti aceste fonduri dupa etnie! Spe ca nu credeti ca apucaturile dobandite la primarie vor fi vesnice ca doar aveti experienta celor 4 firme falimentate si a zeci de familii nenorocite de neplata contributiilor lor sociale. Pentru ginere ati gasit un post in primarie si la fel pentru nevestele celor ce va canta in struna dar macar daca ar fi ceva de capul lor. De acolo o sa va vina raspalta!

de Horia Mărieș la 30 noiembrie 2014 - 04:46

A fost multă lume bună și suspusă la dezvelirea statuii Sf. Florian.

Deși meritul principal, zic eu, aparține in întregime lui Marius Mold, sau prin extensie, familiei Mold.
Restul, oficialitátile, în frunte cu primașul Eugen Kovacs Jenö, doar au íncercat sá se dea rotunzi, au íncercat, ca de obicei, sá fure meritelemsi realizárile altora. Niste profitori, niste hahalere.

Eu le zic simplu celor din familia Mold, pe care nu-i cunosc de nici un fel, sub nici un aspect, nu știu și nu mă interesează banii lor daca i-au făcut cinstit (fiindcă dacă nu au fost făcuți in mod cinstiiți, statuia aia se va darâma singură foarte curând) că pentru gestul lor au tot respectul meu, indiferent de ce mai spun alți cârcotași pe la diverse colțuri. Și spun treaba asta foarte sincer, chiar dacă unii o să mă injure (ca de obicei). Nu mă mai interesează nici acest aspect, ăla cu înjurăturile care mi se adresează pe aici pe la comentariile din BdeC, am devenit imun la ele.

Sf. Florian este patronul pompierilor.
Dezamăgirea mea legată de faptul că pompierii adevărați din Carei n-au participat sau n-au fost invitați la acest eveniment, este o cu totul altă discuție.

Dar apropo de pompieri:

Şeful pompierilor intră in remiza de pompieri, incet, relaxat, cu mainile in buzunare, fredonand usor o melodie veselă:

– Baieti, echipati-va incet, incet, sistematic, spalati masina cu foarte multa grija, sa arate noua, atentie la toate detaliile, sa fiti prezentabili si ingrijiti, luati ceva apa, nu multa, faceti-va siesta, beti o cafea si apoi mergeti la incendiu cu grija, fara sa aveti viteza mare, fara sa starniti praful, fiti atenti la stopuri, la trafic, la tot…
Arde cladirea Guvernului României de ceva vreme (mai precis începând cu ziua de 16 noiembrie 2014) și ăia, în frunte cu premierul Ponta, sunt blocati cu totii inăuntru… ! Vanghelie nu mai vrea să-i scoată!

Lasati un comentariu