Ținutul Secuiesc un brand ce se dorește a fi extins

• publicat la: 14 decembrie 2014
Ținutul Secuiesc un brand ce se dorește a fi extins

Dincolo de proiectele de autonomie inițiate de UDMR și formațiunea păstorită de  Laszlo Tokes, ce vizează strict Ținutul Secuiesc, este important de amintit că   organizațiile radicale maghiare acționează, sub patronajul Budapestei, pentru   obținerea autonomiei și în cazul altor zone din Transilvania, cum este Partium, caz   în care funcționează deja, sub oblăduirea aceluiași „ilustru” Laszlo Tokes, un așa  zis „Comitet pentru autonomia Partium”, care reia pas cu pas modul de acțiune în  cazul Ținutului Secuiesc, inclusiv prin inventarea unui steag al Partiumului (care   să-l flancheze pe cel secuiesc la manifestările tradiționale ale „conaționalilor” noștri).

Din 1990, sub falsa imagine a moderației și negocierilor democratice, UDMR și  Budapesta au reușit să își impună unele dintre obiective în relația cu România.

Astfel, dacă în 1990 nu se vorbea despre conceptul de Ținut Secuiesc, acum acesta a  devenit practic un brand, deși nu există nici din punct de vedere istoric și nici  geografic (căutați să vedeți câți locuitori ai zonei „râvnite” s-au declarat a fi  secui la ultimul recensământ, dacă nu mă înșeală memoria cred că vreo 560 de  persoane).

Proiectul de autonomie urmărește în fapt crearea unui „stat în stat”, în care  decizia politică să fie luată exclusiv pe considerente etnice, caz în care există  pericolul major de a ne confrunta cu o nouă epurare etnică maghiară în județele  Covasna și Harghita, așa cum s-a întâmplat la începutul anilor 90, când sute de mii  de români au părăsit cele două județe (mai ales intelectualii), contribuind la  înclinarea balanței numerice în favoarea etnicilor maghiari din zonă.

Nu ar fi de mirare ca după brănduirea Partiumului să inventeze și un pod sau măcar o   autostradă, cu finanțare de la Budapesta, între cele două regiuni, care să-i  determine în timp (că deh, funcționează se pare tehnica pașilor mărunți) pe cei de  pe traseu să li se alăture în goana după ruperea și mai apoi alipirea întregii Transilvanii la țărișoara (ungurească) mamă.

 

 Simion Toader

comentarii

de Tiberiu Vanca la 14 decembrie 2014 - 14:29

Surprinzător că la Carei de abia acum se află de amănuntul numit „Partium” al ofensivei, nu a ungurilor din interior, ci a Budapestei. Cu peste un an, dacă nu mai bine am urmărit o emisiune televizată titrată şi în româneşte în care „Călăul de la Budapesta”, îl numesc pe Victor Orban vorbea de autodeterminarea şi a „Partium-ului”. Așa, că povestea este mai veche, dar recrudescenţa acesteia de abia acum intră în actualitate. Va trebui să ne avizeze amenințarea proferată de către primarul de Sfântu Gheorghe, supărat că românii (n.n.un anumit prefect) n-au aplaudat intonarea întru ură la o manifestare covăsneană a imnului statului ungar, cum că se vor produce evenimente violente din seria celor din 1990 de la Târgu Mureş. Iar amenințarea se produce într-un climat de maximă slăbiciune a statului român, care are în frunte un „Pămpălău”, ne referim la Victor Viorel Ponta, care pe de o parte își linge rănile unei înfrângeri ruşinoase, iar pe de altă parte este avizat prin temeri de actele penale ce se desprind din activitatea sa prim ministerială. A se vedea măsura de interes, absolut personal, de a împiedica prezenţa la urnea milioane de români, cadoul de sute de milioane de euro făcut unei entităţi statale din est, ne referim la cazahi, şi altele. Cu o astfel de şubrezenie la vârful instituţional al statului, războiul civil ce iacă ne este fluturat de unguri are condiţii propice de a se desfăşura.

Lasati un comentariu