Ministerul Culturii din România girează amplasarea busturilor în Carei pe baza „istoriei şi mentalităţilor locului” ?

• publicat la: 30 ianuarie 2015
Ministerul Culturii din România girează amplasarea busturilor în Carei pe baza „istoriei şi mentalităţilor locului” ?

Primarul municipiului Carei,Kovacs Eugen, apelează la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare din subordinea Ministerului Culturii din România pentru a motiva respingerea amplasării bustului regelui Ferdinand I  pe locul solicitat  de Asociaţiunea Culturală Astra, Despartământul Carei, altul decât cel din jurul Monumentului Ostaşului Român unde Maiestatea Sa  nu a fost prezent niciodată.

Aflat  într-o scurtă vizită la Carei în aprilie 2014, principele Nicolae al României a primit asigurări de la primarul Kovacs că bustul străbunicului său  îşi va găsi locul în parcul castelului ,străbătut în data de 25 mai 1919 potrivit imaginilor de arhivă. Dar nu  este  nici prima şi nici ultima promisiune neonorată a domnului primar.

Dacă în parcul din jurul Castelului Karolyi amplasarea bustului nu a fost dorită de urmaşii grofilor Karolyi,vezi aici, după cum afirma la acea dată primarul Kovacs, de această dată cel care se opune amplasării bustului regelui Ferdinand pe locurile vizitate în 1919 este chiar reprezentantul Ministerului Culturii în teritoriu,directorul Gheorghe Pop Silaghi.

Pe ordinea de zi a şedinţei din data de 30 ianuarie 2015 a figurat şi solicitarea Asociaţiunii culturale Astra, Despărţământul Carei, pentru amplasarea bustului regelui Ferdinand I  al României,  în  părculeţul dintre Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei şi Banca Raiffeisen, pe  locul vizitat de Suveranul României  în data de 25 mai 1919,  când a şi decorat bravi ostaşi ai Armatei Române pentru fapte de vitejie.

Părculeţul cu pricina se află pe Calea 1 Decembrie 1918 şi a fost renovat în urma accesării unui proiect din fonduri europene.

Atitudinea primarulu Kovacs nu reprezintă o surpriză pentru niciun contribuabil careian, cunoscută fiind aversiunea lui faţă de însemnele statului român  pe care le utilizează doar în urma semnalărilor din presă. Până şi pentru curăţarea mormintelor ostaşilor români din Carei a fost nevoie de intervenţia Asociației Civice pentru Demnitate în Europa.aici

Dorind să se eschiveze de la asumarea unei decizii clare în ce priveşte amplasarea bustului regelui Ferdinand al României, primarul solicită implicarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură  Satu Mare, din subordinea Ministerului Culturii, avându-l  ca director pe Gheorghe Pop Silaghi, alias George Vulturescu, prin adresa  Primăriei Carei cu nr. 11840/ 24.09.2014.

Răspunsul din partea instituţiei Ministerului Culturii prin unitatea din teritoriu  are nr. 586 din 29.09.2014.  La sedinţa din 30 ianuarie 2015, primarul Kovacs a citit integral adresa 586, aruncând decizia finală în spatele lui George Vulturescu. Instituţia judeţeană din subordinea Ministerului  Culturii din România ne informează negru pe alb că ţine cont de  „trecutul istoric al locului şi mentalităţilor”.

Personal, reprezentantul Ministerului Culturii în teritoriu, a studiat chiar pe teren amplasamentele monumentelor istorice din oraşul Carei şi  dupa ce a  ţinut seama de „trecutul istoric al locului şi al mentalităţilor” ,  a ajuns la concluzia că …„s-a statornicit un perimetru deja în care sunt amplasate busturi româneşti”  şi musai să mai îngrămădească unul între ele .

În baza acestor recomandări,  poetul George Vulturescu avizează  ca amplasament pentru bustul regelui Ferdinand, suprafaţa din partea dreaptă a Monumentului Ostaşului Român, lângă zona clădirilor, pentru a nu deranja manifestările anuale de la 25 octombrie  dar unde este  putin vizibil. Monumentul Ostaşului Român din Carei este un monument istoric de valoare naţională, de grupa A şi este opera renumitului sculptor  băimărean, Gheza Vida.

Dacă ar fi ales partea din stânga Monumentului Ostaşului Român, la rondourile de lângă trotuar, unde este asigurată o mai bună vizibilitate pentru un bust de o asemenea importanţă, toată lumea ar fi fost de acord, chiar dacă nu era în ton cu istoria locului.aici

Lipseşte din adresa reprezentantului Ministerului Culturii din România specificarea perioadei la care face referire în prima parte a adresei, cea în care se referă la istoria locului şi la mentalităţi. Consilierul Ciută chiar a adresat  o întrebare primarului Kovacs referitor la ce se înţelege prin aceste referiri. Evident , acesta a evitat un răspuns.

Întrebarea îşi are rostul în contextul în care în perioada 1940-1944, muncipiul Carei se afla sub dominaţia hortystă iar  românilor le-au fost maghiarizate numele după care au fost expulzaţi înafara noii graniţe trasate prin Dictatul de la Viena.

V- as întreba, domnule primar, … poate dvs aţi înţeles …  ţinând cont de trecutul istoric al locului şi mentalităţilor vă recomandăm următoarele..   Sper că semnatarul nu s-a informat de pe Facebook,acolo  unde   grupurile locale au împărţit oraşul în zone aparţinând maghiarilor şi românilor. Nu pot să cred aşa ceva! Dar, neaprobând locul propus acum, unde nu cred, nu mai este nici în centru, nici în parc, dar  este pe locul unde s-a deplasat Majestatea Sa, nu cred că ar deranja pe nimeni acest lucru. Şi am o rugăminte, vă rog frumos …încercaţi altceva, faceţi o pauză, nu vă mai bateţi joc de Regele nostru… care este de fapt   Regele României!

Bustul regelui Ferdinand a fost realizat de sculptorul Radu Ciobanu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Satu Mare din anul 1987, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Braşov din 1993, sculptor  recunoscut și apreciat în toată Transilvania, dar și peste hotare, a fost premiat recent de către Primăria Oradea pentru cea mai reusita machetă  care îl înfăţişează pe Ion I.C. Brătianu în picioare, iar pe soclu mai apare şi stema Regatului României. Ceea ce la Oradea este premiat, la Carei este interzis. Bustul lui Ion I.C.Brătianu a fost interzis a fi amplasat pe raza orasului Carei in urma votului consilierilor majoritari UDMR.

La fel şi la şedinţa de azi,30 ianuarie, au votat împotriva amplasării bustului regelui  Ferdinand I al României în zona verde dintre Parchet şi Bancă,consilierii UDMR,PSD şi PLR  care au format o coaliţie.

Buletin de Carei

Nota

Şedinţa poate fi urmărită pe Youtube   accesând  link-ul

comentarii

de andrei la 30 ianuarie 2015 - 20:51

si cand a fost taiata panglica la casa de cultura numai cu udmr a fost facut programul si au adus numai formatii din secuime pt dans pentru ca jeno nu suporta nimic ce este romanesc la fel ca si lajos

de vlad la 30 ianuarie 2015 - 20:56

tulipanii vor sa traiasca in carei cu bani romanesti dar fara romani!
nici bustul lui bratianu nu este voie sa punem in oras si vad ca nimic din ce are comunitatea romaneasca nu este bine primit.

in fiecare saptamana curg tavile cu mancare la castel ca te si miri din ce bani tot plateste primaria atatea chiolhanuri iar cand vine vreo manifestare romaneasca sau ziua nationala primarii se fac ca ploua.

de Horia Mărieș la 30 ianuarie 2015 - 23:07

Relatarea pupincuristului ofical (cel mai nou) al primașului șovin.
Adică relatarea” omului primașului” zis și „a kaplonyi faszika”.
Un nesimțit. Un alt șovin incurabil.

„Iniţiatorii celui de-al şaselea proiect cereau aprobarea ridicării unui bust al Regelui Ferdinand pe strada 1 Decembrie 1918, în părculeţul situat vizavi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei. Doar cei patru iniţiatori ai proiectului de hotărâre au votat pentru aprobarea sa. Dezbaterea proiectului a generat un intens schimb de replici. Primarul Eugen Kovács le-a amintit consilierilor locali că au decis anul trecut ca bustul Regelui Ferdinand să fie amplasat în apropierea Monumentului Ostaşului Român. A fost cerută şi părerea Direcţiei Judeţene de Cultură. Primarul Kovács a citit adresa prin care directorul George Vulturescu a propus ca bustul respectiv să fie amplasat în zona situată în apropierea Monumentului Ostaşului Român şi a Catedralei Ortodoxe.”

de Horia Mărieș la 30 ianuarie 2015 - 23:33

Dacă abinerea la vot a consilierilor UDMR grupați în turma inertă a primașului, cei lipsiți de coloana vertebrală, era de așteptat și din motive legate de „trecutul istoric al locului si a mentalitaților (hai sictir imbecilule de Vulturescu – https://www.facebook.com/FaceFMRadio/photos/a.170635152987479.51613.166677890049872/755178864533102/?type=1&theater ), abținerea romãnilor, adică a consilierior din partea PSD și PLR este halucinantă.

Măi „romãnilor”, vouă chiar nu vă crapă, ca pămãntul foarte uscat, obrazul de rușine, atunci cãnd faceți așa ceva? Pe voi cine mama voastră v-a ales ca să vă odihniți fumdurile în scaunele alea? Voi nu mai aveți memorie de loc? Las că avem noi, mama voastră de tãrfe. O să vă tinem minte nesimțiților trădători de neam. Leprelor.

de rudi la 30 ianuarie 2015 - 23:39

impotemtul ala intelectual care scrie la pagina de la primarie nu a cerut de la primarie adresa de la satumare unde scrie ca in parte dreapta de monument a fost aprobat bustul si nu la biserica ortodoxa????
acum schimba directia dupa ce au citit ce scris buletinul???
nu inteleg de ce romanii nu sunt lasati sa pune unde vor statuile lor. si ei platesc la oras darile si nu cred ca statuile omoara pe cineva din orasul acesta..un primar batut in cap

de pensionar la 31 ianuarie 2015 - 00:01

cu respect va aduc aminta ca anul trecut doar consilierii udemeristi au votat pentru ascnderea bustului in spatele monumentului si a tuielor hortiste.

de Horia Mărieș la 31 ianuarie 2015 - 00:09

Ăsta, finul, numitul Szasz Lorand, e chiar cretin? Ăsta a văzut alt film, la alt cinematograf?
Scrie in GN-V exact ce scrie pupincuristul oficial local pe pagina de fbook a Organizatiei Guvernamentale Primaria Carei.
Sau o fi vice-versa?
Atunci cine trebuie să fie acuzatacum de plagiat? Nici unul nu-l citează pe celălalt.
Atât au invățat amândoi, atâta știu: copy & paste.

de varan la 31 ianuarie 2015 - 00:42

horia maries tu nu esti pupincurist?

de Vasile la 31 ianuarie 2015 - 00:48

Sa le fie rusine. Cum de-i rabda pamantul. udmr sovin, psd vandut si plr de tradatori. Poi ma pieilor de plristi, eu am votat usl si voi uitati asta si va vindeti udmristilor. Mama voastra de vinduti. Mi-e rusine, scarba si lehamite de voi. Iar de psdisti ce sa zici? Tot timpul sau vandut udmrului, niste jeguri si ei dar si cine-i voteaza. Sa va vad eu peste un an si jumate le alegeri. Pur si simplu nu exista alta alternativa numai pnl. De-mi place de nu, doar ei au postura necesara. Nu eram convins dar eu nu mai votez niciodata altceva decat liberalii. Restu lumii mereti in ……..

de Horia Mărieș la 31 ianuarie 2015 - 04:53

@varan la 31 January 2015 – 00:42

Ba da. Dovada este faptul că îi bag mereu în mama lor pe josnicii trădători de neam.
Mă refer la cei patru „românași” psdiști și pnrliști din consiliul local.

@varan: faci parte cumva din gașca celor patru? Dacă da, pe tine te mai bag o dată.

de cioban la 31 ianuarie 2015 - 05:13

bre oilor
la ce va asteptati de la
cel care conduce turma
si nu stie conduce casa lui
si ramane tot dator
….
masina primariei oprita de politia maghiara in vama pt trafic de tigari
soferu facea naveta in ungaria cu masina primariei

de varan la 31 ianuarie 2015 - 05:19

nevasta lui imi dir si consil.jud.trebuia angajata la primarie si promovata de la cartoanele de oua la director economic care ia painea profesorilor si preda la seral da ioc pregatire…

de Magda la 31 ianuarie 2015 - 09:45

in parculetul de langa banca agricola au fost taiati copacii si a fost pus pavaj pe carare. am inteles ca a ttrebuit sa fie aranajat cu lucrari de modernizare.
Acum este aranjat asa cum ati vrut domnule primar si eu nu inteleg de ce va deranjeaza un bust al lui Ferdinand in acest mic parculet?
Cand ati pus statuia lui Florian pe locul unde au dorit liberalii sa puna pe Bratianu ati eliberat repede un aviz desi istoria locului arata ca piata respectiva se numea bratianu.
binea intrebat domnu ciuta ca de care istorie si mentalitati tineti cont?
romanii din carei trebuie doar sa se prezibte la ghiseele de la taxe si impozite si sa accepte tacuti indicatiile si directivele venite de la cabinetul primarului?

de careian la 31 ianuarie 2015 - 10:02

anul trecut in vara primarul afirma ca este de acord cu un bust al regelui in parc mai ales ca a fost si vizitat de rege si regina si am citit ca a promis si principelui nicolae ca se va ridica acel bust in parc.
de ce se tot schimba locatiile si de ce primarul poata acest bust ???
am vazut ca a luat langa el si alti consilieri si atunci ma intreb daca vrea sa prosteasca careienii si sa faca din amplasrea bustului o afacere politica ?
cand a fost propus loc inafara parcului lnaga oteleul nici acolo nu a vrut, nici in fata la biserica ortodoxa si nici in centru langa drum.
de ce sunteti asa complexat de regele ferdinand domnule kovacs ????
credeti ca daca il puneti i8mpreuna cu alina sau cu ionut nu stim ca ei mereu au votat impotriva bustului regelui ?

de gigi la 31 ianuarie 2015 - 11:09

onorabili membrii ai Psd Carei nu va este rusine cu cei doi consilieri locali care fac jocurile primarului? Sunteti de acord cu atitudinea lor?

de luko la 31 ianuarie 2015 - 15:08

ce se mai aude cu masina primariei si treaficul de tigari de la valaj?
soferul vad ca lucra la primarie bine mersi da masina ford a primariei unde a disparut domnilor ca vorbeste lşumea ca a fost preinsa de politica maghiara in vama cu trafic de tigari so voi va ocupati de respins busturi romanesti

de aversa la 31 ianuarie 2015 - 21:22

faptul ca ati sters comentariul de mai jos fara a contrazice ma duce cu gandul la teroristii din franta. si la faptul ca am dreptate.

comentariul sters de ilie si daniela ciuta:

este rusinos ca orice comentariu este sters, modificat sau numele folosit de catre cei care sunt impotriva mafiei PNL si scriu aici este folosit si de postacii mafiei PNL carei.

mi-e rusine ca PNL carei instiga la ura interetnica prin acest portal de stiri.

mi-e jena sa stiu ca sunt din acelasi oras cu mine.

familia redactoare a acestui ziar scrie cu pseudonime ca Vasile mai sus si preaslavesc PNL, facand efectiv propaganda pe fata si mintind cum ca ei ar fi niste oraseni simpli care nu stiu sa scrie „s-au” cu cratima. mi-e efectiv scarba de fariseii PNL care se dau albi, curati, dar nu ne explica de ce doar cei din PSD sunt chemati la DNA, desi baroni PNL exista in tara in acelasi numar ca si baronii PSD, dar ce sa faci daca tu controlezi DNA cu elevii lui basescu, adica PDL-istii.

acum nu va mai e jena de PDL, dragi PNL-isti? acum PSD a ajuns tinta numarul 1? directiva de partid de la ciolannis basistul hitlerist?

Vasile, (in fapt nu e un vasile oarecare, este un postac PNList de pe buletindepnl), ne zici si noua de unde ai scornit-o pe aia ca PSD a tradat? pai nu voi erati cu josbasescu in gura tot timpul cat ati fost in alianta cu PSD? nu voi v-ati dat arama pe fatza parasind alianta USL si sarind in barca lui basescu, mafioti liberali ce sunteti?

stergeti si comentariul asta, dragi redactori impartiali, sau dati dovada de sange in instalatia de gaz si incercati sa replicati? ca doar nu v-am injurat. sau va contrariati doar cand charlie hebdo e impuscat, dar cand cineva manifesta impotriva propagandei voastre mizerabile atunci arma voastra e sa stergeti comentariile? asta intre timp ce voi scrieti cele mai abjecte comentarii, induceti in eroare putinii care va mai citesc si care credeau in voi. contraziceti-ma, nu stergeti. daca aveti cu ce.

de monica la 31 ianuarie 2015 - 21:46

da iti este jena de ce nu pleci sa scapi de jena…sau poate ca jeno te tine cu sumele si spagile primite de la cponstructori…am auzit ca de cand se lucreaza cu marghitenii …dupa fiecare plata prin virament catre marghiteni vine unu cu plicu si intra la biroul lui jena si iese fara plic….si ca sa nu se mai vada afacerea…au mutat birourile de lucru cu publicul la fost cazarma….deaga aversa da nu iti este jena de traficul de influenta practicat de udemeristii din primarie in frunte cu primarii…aud ca la casuta cabana din maramures se afla in sejur…..pe rand…ba calin cu nevasta cu caRNet de membru udemreu …ba alti farisei care apar in fata romanilor ca propavaduitori si in spate se infrupta din banii contribuabilului careian….pe cand organizezi o raita la p[onyvas sa vedem ce e cu migrantii si cu fetitele de care nu scrie finutul si de chefurile pazite cu masinile de granita??
ai curaj sa scrii despre traficul de tigari si promovarile pe baza de nep[otisme si de sifonarile de bani din primarie catre firmele tarri si asssistate si marghitene??
la concret aversa nu cu povesti de adormit copii frustrati ca nu au cu ce iesi la atac inafara de o scula aplecata.

de monica la 31 ianuarie 2015 - 21:47

udmr carei+plrcarei+psdCarei= jaf din banii publici

de lacika la 31 ianuarie 2015 - 21:49

scrieti si de spital unde se angajeaza numai neamurile de udemeristi si lia umbla cu adeziunile pentru pesedei pe la personal ca sa le tina in servici..de ce credeti ca nu vrea sa vina medici buni l;a spital carei???

de liberal la 31 ianuarie 2015 - 22:04

mandru ca sunt liberal si am un presedinte cu care ma pot mandri!!!!
presedintele liberalilor careieni nu are retinere pe salar pentru neplata datoriilor la bugetul de stat si are casa lui si masina lui spre deosebire de primar care este si presedintele UDMR CAREI si care sta pe iunde apuca ca nu are casa lui si nici masina lui si ia pe banii orasului masina fundatiei de promovare a turismului local pe care o foloseste impreuna cu familia sa.
presedintele liberalilor are coloana vertyebrala si nu ia spaga si tot traieste bine pentru ca respecta legile acestei tari si isi plateste la timp toate darile catre ora ssi stat si voi nu puteti sa il santajati cu nimic si aia va doare !
nuca tare domnul ciuta si puteti fluiera a paguba ca voi sunteti plini de bube urat mirositoare.
sa vedem ce faceti la un control mai serios pri8n primarie unde se anajajeaza familii intregi de maghiari ca romanii nu au intrare acolo ca deranjeaza fortbalistu si nu mai poate face politie politica cu geza si iancsika& comp.

de PNL la 31 ianuarie 2015 - 22:55

@aversa :
ia putin aier …esti bine acum ?doua intrebari :comentariul de jos sau de sus? Cu ce a instigat PNL „la ura interetnica prin acest portal de stiri” te rog sa nu ma obosesti povesti,concret OK?

de Victor la 31 ianuarie 2015 - 23:10

dati pace la bietul om ca e sufocat ca se poate citi liber ce prapad fac ei in oras si cum vor sa aduca in carei republika hortista cand roman ii erau redusi la tacere si executau doar ordinele nemesilor!
la castel au loc manifestari unde se incepe cu imnul ungariei sau manifestari numai in limba maghiara unde unu komaromii spune ca romanii sint coloniyati in carei dar uita ca famili8a karolz care a venit din maramures si+a construit casele cu ajutorul localnicilor romani gasiti aici si i+au angajat ca si garda de corp ca erau si viteji si de incredere..mai multa minte aveau ca si baronii astia locali udemeristi care nu stiu decat sa faca separatisme de parca ar fi pus coada la pruna numai ca baiu e ca tot pe basni romanesti fac si nu se descurca din ai lor!

de coriolan la 1 februarie 2015 - 11:57

Draga aversa de ura!
Cuvintele tale sunt izvorate din putul gandirii, put care se afla undeva departe de realitatile acestui oras! Faptul ca liberalii sunt singurii care spun NU raspicat deja flagrantelor derapaje ale primarului si a consilierilor sai, doare la tine!…Na ca sa nu te mai doara, ma ofer sa-ti platesc un consult psihiatric, unde doreste mataluta! Pentru decont, te invit sa ma anunti tot prin BC.

de calin la 1 februarie 2015 - 12:54

daca va uitati la cine face parte din noua alianta politica din consiliul carei nu trebuie sa va mai mirati ca iau astfel de decizii . unul mai ignorant decat altul si unul mai dependent decat altul de bani publici si atunci ?
ce uita acesti pupinkuristi este ca a evoluat si societatea civila si nu mai functioneaza tampirea pe banda rulanta a careienilor numai pentru ca ase vrea primaria !

de Vasile la 1 februarie 2015 - 14:00

Stimate „aversa”,
Defapt „ba Ionut”
Tradator de Ianculesti, tradator de neam si tara, tradator de electorat, tradator al democratiei, tradator de idealuri si doctrine sssssiiiiiii, complice al angajarilor pe criterii de cumetrii (vezi fosta), complice la actiunile impotriva ianculestenilor, complice la deciziile antiromanesti luate de udmristi, complice la toate tradariile politice din psd (da mai zero la a 12, sunt membru psd si rusinat de tine), ai fost, iesti si vei fi un nimeni.
Chiar ne-am saturat de tine prunc ingamfat.

de costica la 1 februarie 2015 - 14:25

sa vorbim putin de baronii atat de dragi aversei.
sa nu ne obosim prea tare si sa mergem pana la bucuresti ca avem din ce alege si la carei.
cel mai mare este jenika zis si coldusu care a fost promovat si sustinut de fotbalistul gropar al echipei victoria carei.
inca dinainte de 2008 se vizitau pentru a punhe la cale acapararea udmr carei si apoi a orasului.
amandoi renumiti ca si traseisti politici au debarcat presedintele udmr beko si au instalat in frunte vinytura jena ce nu se poate lauda ca a locuit prea mult intr-un loc.
de aici si pana la sustinerea ca primar a jenei nu a fost decat un pas p[entru coloratii inciolonati de gheza si dusi frumos la sedinta tulipanilor mai ales ca jena era in criza de timp si banca batea la usa ca sa ia casa in contul datoriilor.. a urmat trecerea casei primare pe numele cuiva din familie si pierderea procesului cu finatele in urma caruia a venit retinerea pe salar.
cum liberalii nu au astfel de personaje e clar ca sunt atacati de cei carora le cade valul de pe figura ce se dorea feciorelnica!
si cum lajos sta in umbra si vegheza cu reteaua sa bine coordonata de trepadusi bine instruiti au urmat aliantele cu judetul de unde curgeau proptelele pentru a inchide ochii la migrantii trecuti pe la ponyvas sau la traficul de tigari pentru care a fost nevoie de politia maghiara ca sa fie descoperit ca se facea cu masina primariei carei. cu tupeu cei doi infractori de la conducerea orasului folosesc toate bunurile orasului in folosul lor!
end prima parte

de Horia Maries la 1 februarie 2015 - 15:44

@Vasile la 1 February 2015 – 14:00

🙂 Stimate “aversa”, = De fapt “bă Ionuț” 🙂

Adevăr grăiți, părinte ???

Foarte interesant.
Incepe să iasă adevarul la iveală.

de Maria la 1 februarie 2015 - 22:02

ca primarul are asemenea apucaturi nu e o surpriya dar e trist ca este ajutat tocmai de un roman aflat la carma culturii judetene…nu ca ar fi pentru prima data cand descoperim cozi de topor
https://www.youtube.com/watch?v=DSTHWgmB-Jc

de tono la 2 februarie 2015 - 09:30

totul este un joc politic al primarului care vrea sa ofere unuia din partenerii de alianta posibilitatea de a pune bustul crezand ca il scoate pe domnul ciuta din cartile lor.
jalnika metoda si deja prea des uzata.
oricum toate amplasamentele au fost propuse de domnul ciuta care a si fost cu primarul prin oras dar acesta vrea oricum numai sa nu fie pus vreun roman in oras ca apoi o incaseaza de la gruparile radicale maghiare al caror marioneta este.

de careian la 2 februarie 2015 - 09:35

Voi chiar nu aveti alte preocupari decat amplasarea intr-un loc sau altul al unei statui? De ce se face arata caz din asta? Intradevar locul e mai mult langa monument . Sau ati dori amplasarea pe terenul de tenis din parc? Eu cred ca „aversa„ vroia sa evidentieze faptul ca pe acest site exista doar articole si comentarii denigratoare la adresa primarului. Se vede ca ati cazut total si ireversibil in capcana subiecivismului,fapt care nu va permite sa nu fiti catalogati altfel decat ceea ce sunteti-un site care relateaza doar punctul de vedere al unei singure persoane si a catorva oameni afiliati ei.

de mira la 2 februarie 2015 - 10:07

dar primarul nu are alta treba decat sa interzica romanilor sa isi puna statuile unde vor in orasul unde platesc taxr si impozite????\
bine ca nu va luati de faptul ca romanii se duc constiincios la casieria locala sa isi plateasca darile in timp ce primarul este dator la bugetul de stat si arre si retinere pe salar pentru ca este rau platinic!\
de ce nu faceti caz de asta si numai de faptul ca sunteti deranjati ca romanii vor sa isi cinsteasca si ei personalitatile lor care oricum sunt si ale intregii tari.

de careian la 2 februarie 2015 - 14:08

Eu nu vreau sa intru in polemica cu nimeni,constat pur si simplu starea de fapt.Eu cinstesc personanitatile indiferent de etnie.D-na mira,parcul din preajma monumentului nu e locatie pe care noi o pretuim? Eu ma mandresc cu Monumentul nostru si chiar cred ca e o locatie ideala pt amplasarea acelui bust.

de Horia Mărieș la 2 februarie 2015 - 15:10

@careian la 2 February 2015 – 14:08

Sunt „careieni” care nu vor înțelege niciodată nimic.
Nu fiindcă sunt proști și neșcoliți și nespălați și gadzso, ci fiindcă nu vor, pe baza „Istoriei si mentalităților locului”.

Să presupunem, prin absurd, că dumneata „careianule” vrei să-ți plantezi în curtea dumitale, o tufă de trandafiriri pe care ai cumpărat-o cu banii dumitale de coșniță de la piață: in colțul dinspre sud-vest al curtii (sau grădinii), fiindcă acolo îți place dumitale, fiindca acolo bate soarele mai oblu.

Faci cerere la Primărie să-ți aprobe ăia lucrătura, dar primașul ti-o refuză. Mai faci o cerere, el refuză din nou.

Tot așă până când îți refuză și a patra cerere, numai fiindcă așa vor mușchii lui și numai fiindcă în părculețul dintre Parchetul de pe lângă Judecatoria Carei și Banca Reiffeisen administratia maghiară horthystă a ridicat după 5 septembrie 1940 un monument pe care scria „Ne-am întors”, în limba maghiară. Dacă vrei și dacă ești foarte nostalgic „careianule”, îti trimit si o poză, așa, doar pentru completarea cunoștiințelor de cultură generală. Foarte, foarte puțini mai țin minte lucru ăsta. Pe monumentul ăla insipid și nesimțit a fost infipt streagul românesc de către ostașii Armatei Române in ziua de 25 octombrie 1944 când a fost eliberată si ultima brazdă de pămãnt românesc de sub ocupație străină horthysto-hitleristă. Pe scurt ” careianule”, primarul tău cel de etnie maghiară, nu vrea să fie scurcat pămãntul din părculețul ăla care a fost atins si sfințit de monumentul horthyst, cu soclul bustului Regelui Ferdinand I al României. Desi regele acela n-a fost român pentru ca primarul Kovacs sa aibă motiv de ură de neam, adică așa cum se manifestă el în permanență.

Na fiam, matale când ai auzi povestea și motivarea asta, nu l-ai scuipa oare cu o flegmă drept între ochi pe primaș, nu l-ai trimite in pustele mongole, nu i-ai spune simolu: „az anyádba!”???.

Eu nu cred că nu i-ai spune, dacă nu te-ar lasa să-ți plantezi trandafirul in curtea ta, exact acolo unde vrei matale.

Eu unul i-aș spune!

Tetszik erteni, kedves és nagyon ártatlan uram?

de Tiberiu Vanca la 2 februarie 2015 - 15:55

Formulaţi acţiune în contencios administrativ. În acţiune precizaţi temeiurile istorice ce motivează amplasarea în parc. Ridicaţi şi obtuzitatea prin care primarul implică în deciziile sale pe acei nimeni în drum de prin Europa, şi cereţi ca instanţa să se pronunţe dacă aceştia au vreun mandat sau autoritate care să influienţeze administrarea Careiului. Veţi câştiga.

de Vasile la 3 februarie 2015 - 03:41

Cei fara argumente pot liberi sa acuze de ultranationalism sau chiar sovinism, iar realistii pot analiza intocmai ce spun cei de la BBS. Daca nu ti se ridica parul pe spate dupa ce vei viziona acest film, sa-mi zici mie maimuta. Iar daca vrei sa contesti adevarul expus, esti un nebun pentru ca BBS nu are interese ieftine. Crede-ma „careianule”, te va lua cu ameteli. Iar dupa ce-ti va urca tensiunea la 300 plus, o sa vrei sa-ti bagi ciorapii pe gatul unor sovini nascuti in Romania, hraniti gratis cu lapte praf de la statul roman, educati tot pe gratis prin gradinitele,primarele, generalele, liceele si chiar facultatile romaniei si ei gandesc si actioneaza impotriva simbolurilor romanesti. Poi sa-i ia mama lui proces verbal pe totii.
Poate tu nu simti insa da, EU VREAU REGELE LA LOC DE CINSTE.

https://m.youtube.com/watch?v=pJRVEcDFrnU

de Vasile la 3 februarie 2015 - 03:58

Auzi bre careiane,
Acest „semizeu”, Regele Romaniei, a reintregit Romania si a fost renegat, dezmostenit (nu-mi gasesc cuvintele) de familia lui. Poi ia gandeste-te tu daca ai fi fost in stare de o asemenea decizie de barbat. Asta om, nu fletele de Bujor si Ciucos. Cam asa scriu istoricii „Dupa razboi, Ferdinand I a devenit Ferdinand cel Loial, Regele care a pus mai presus de el insusi vointa unei natiuni … „. Ba si voi nu-l votati. Asta nu-i Tariceanu, Ponta, Nastase sau Ciorbea. Este eroul nostru national!
Sper ca e posibil, din spusele pr Vanca, acest refuz sa fie chiar ilegal nu doar nedrept.

de Horia Mărieș la 3 februarie 2015 - 09:01

@de Vasile la 3 February 2015 – 03:41

Link-ul ăla cu „Istoria Romãniei – Partea 8 – Ungaria 1” de pe YouTube trebuie postat in BdeC in fiecare zi până când conținutul lui va fi invățat pe de rost de toți „careienii” !

Iar primașului șovin ar trebui să-i punem în birou o plasmă cât peretele de mare pe care să ruleze în buclă, cu sonorul dat la maximum, acest episod. Plasmă care să nu poată fi oprită niciodată. Dau și eu bani din pensie pentru această investiție.
Asta doar pãnă când primașul îsi va pierde definitiv funcția. SPER. Termenul se apropie vertiginos: 11 martie 2015.

http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=3500000000012699

de arizonaboy la 3 februarie 2015 - 09:23

ce avocat are covaci sau ce casa de avocati?

de Horia Mărieș la 3 februarie 2015 - 10:30

@arizonaboy la 3 February 2015 – 09:23

Este de presupus că va avea același avocat (casă de avocați) ca și la procesul pe care l-a pierdut la Curtea de Apel Oradea.

Dosar nr. 496/35/2013
Data inregistrarii 30.12.2013
Data ultimei modificari: 11.06.2014
Sectie: Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal
Materie: Contencios administrativ şi fiscal
Obiect: anulare act administrativ
Stadiu procesual: Fond

Părţi

Nume Calitate parte
KOVACS EUGEN – CU DOMICILIUL PROCEDURAL ALES LA SEDIUL CABINETELOR GRUPATE DE AVOCATURĂ DEMETER & RESLER Reclamant
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE

Probabil că va fi vorba de gruparea formată din avocat Resslet Stefan si avocat Ioan Peteu Demeter din cadrul Baroului Satu Mare.

Unde-s doi (avocați) puterea crește dacă clientul care trebuie apărat de A.N.I. are bani căcălău fiindcă n-are nici un fel de proprire ce are ca beneficiar fiscul (de 30% din salariu).

http://www.avocatura.com/stire/11219/avocatul-stefan-ressler-baroul-satu-mare-principiul-confidentialitatii-este-un-p.html

de dacii la 5 februarie 2015 - 11:43

aversele varanii bestiile andreii si toti postacii de servici unde au disparut fratilor????
ati primit interzis la provocari de frica sa nu se afle si alte detalii picante din marea alianta spoliatoare a careienilor contribuabilili???
nu face sa platiti datoriile lui covaci din sacii de bani ascunsi de fisc daca tot vreti sa pozati in baieti gigel???
liberalii va stau in coasta ca nu puteti cumpara pe niciunul da nici nu puteti demonstra ca sunteti albi si masina primariei carei cu sofer cu tot saltati de politia maghiara e bluf; si nicii ca de ani de zile covaci a cumpoarat masina pentru familie din banii fundatiei locale de promovare a turismului ….si ca din fondul de rezerva al orasuliui a platit pentru dunatv un film cu 6 mii de euroii si acum aduce la primarie pe postul de la protocol pe jujica nora lui nevasta lui caizer

de dacii la 5 februarie 2015 - 11:44

de fapt jujica e nora lui angi sora lui nevasta lui caizer

Lasati un comentariu