„Arma cuvântului este cea mai frumoasă armă”

• publicat la: 9 februarie 2015
„Arma cuvântului este cea mai frumoasă armă”

Vineri, 6 februarie 2015, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a avut loc o seară literară şi muzicală cu oameni de cultură din două oraşe legate prin râul Someş, Bistrita si Satu Mare.

Delegația Centrului Cultural Municipal Bistrița a sosit pe meleaguri  sătmărene la invitatia scriitorilor  de la Centrul de Creatie Satu Mare.

In deschidere, Felician Pop, consilierul preşedintelui CJ Satu Mare, Adrian Ştef, si-a exprimat speranţa în consolidarea relaţiilor de colaborare între cele două instituţii de cultură.

”Avem să mulțumim mult culturii bistrițene pentru cei doi mari oameni de cultură originari de pe plaiuri bistritene, Dariu Pop, ctitor de școală și om de cultură și Vasile Scurtu, fost viceprimar al Sătmarului interbelic, doi bistrițeni care au făcut cultură la nivel înalt în Satu Mare.  Colaborând, ne vom cunoaște mai bine, vom face proiecte împreună”, a afirmat  Felician Pop.

Prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistrița, s-a declarat onorat de această vizită la Satu Mare. ”Am început în urmă cu ceva timp ideea unor colaborări în această sferă atât de frumoasă a culturii. Am plecat de la poezie, literatură, sperăm să extindem această latură a literaturii atât de variată şi cu alte genuri, motiv pentru care şi astăzi ne-am gândit să venim nu doar cu partea scrisă”, a spus directorul Centrului Cultural Municipal George Coşbuc Bistriţa, Dorel Cosma.

O impresionantă expoziţie fotografică a fost prezentată de artistul fotograf Ovidiu Lazăr, inginer de profesie, care a surprins peisaje  montane de o frumuseţe aparte.

A fost prezentată apoi revista ”Conexiuni”, o interesantă revistă de cultură, cu apariție trimestrială, al cărei director este dr. Dorel Cosma. Nu a fost uitată nici  expoziția de afișe care se referă la manifestările culturale din Bistrița din anul trecut, aproximativ 60 de afișe, care vorbesc despre o bogată activitate culturală.

Dr. Elena M. Cîmpan, redactor al revistei, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a vorbit despre activitatea Societăţii Scriitorilor Bistriţeni,al cărei presedinte este, societate care numără 30 de membri și despre festivalul care se organizează anual la Bistrița în preajma zilei lui Rebreanu.

Potrivit  poetului  si jurnalistului  Menuţ Maximinian, director al ziarului ”Răsunetul”, “arma cuvântului este cea mai frumoasă armă pe care  o avem la îndemână în exprimare” ,redând apoi câteva dintre creatiile sale lirice despre iarnă.

Au mai fost citite poezii de către  Victoria Fătu Nalaţi, distinsă cu un important premiu pentru poezie la Paris și un alt premiu din partea UNICEF, apoi a urmat Ștefan Vescari, autor a trei volume de versuri. Momentele lirice au fost  intercalate cu interventii muzicale sustinute de maestrul  Florin Vlad acompaniat la clape de Savu Alex, din creatiile lui Chopin, Ceaikovski sau Alois Weber iar la final, piesa ”Mai am un singur dor” pe versurile poetului naţional Mihai Eminescu.

O seară reuşită, unde sufletele sătmărenilor şi bistritenilor  deopotrivă au vibrat la unison pe altarul culturii româneşti.

 

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu