Muzeul ţăranului român “Poarta de sub Feleac” e un colț de rai în Ardeal

• publicat la: 2 martie 2015
Muzeul ţăranului român “Poarta de sub Feleac” e un colț de rai în Ardeal

La câțiva kilometri de cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, în colonia Sopor se află cel mai inedit muzeu privat din Ardeal, un adevărat colț de rai al păstrării tradițiilor și valorilor satului ancestral românesc.  Aici, vizitatorii se întorc în timp să vadă cum trăiau străbunicii lor la țară, unde gospodărie era o lume autonomă, în care țăranii produceau toate necesare vieții în casă și curte. Muzeul este organizat în două încăperi din gospodăria lui Gheorghe Căpuşan, amenajată în stil tradiţional, cu o poartă maramureşeană la intrare.

În muzeu sunt prezentate circa 2000 de piese: costume populare din zona Ardealului şi Maramureşului, opinci, război de ţesut, farfurii de lut (blide), icoane pe pereţi, unelte folosite în gospodărie, piese de interior (cuverturi de pat, lompaşe – lămpi cu petrol cum se foloseau în Ardeal), cărţi religioase (o Evanghelie din 1850) şi o căruţă din perioada celui de-al doilea Război Mondial. Exponatele sunt din toată zona Transilvaniei şi provin din gospodării cu specific românesc, maghiar şi săsesc (câteva piese). La „Poarta de sub Feleac” se încearcă reînvierea tradiţiei şezătorilor, acolo au avut loc, până acum, două obiceiuri tradiţionale: o şezătoare şi un tăiat de porc. Muzeul are şi o pagină de Facebook fascinantă, cu mii de prieteni pe care îi ţine la curent cu noile achiziţii tradiţionale.

Gheorghe Căpuşan, un clujean inimos, şi-a amenajat în propria casă un muzeu ţărănesc pe care l-a inaugurat de ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu. Gheorghe Căpuşan (59 de ani) căruia prietenii şi vecini îi zic Ghiţă, şi-a văzut visul de o viaţă cu ochii: deschiderea muzeului amenajat în propria-i gospodărie cu piese culese de-a lungul anilor. De la intrare te întâmpină o poartă maramureşeană şi de pe deal te priveşte bustul de bronz al scriitorului Cornel Udrea, care i-a lăsat colecţia de premii literare şi artistice şi un raft cu aparate de radio vechi.Căpușan deține şi o colecţie de lămpi originale pe care le ţine în săculeţe de cânepă.

Despre Muzeul “Poarta de sub Feleac”, istoricul și directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, are numai cuvinte frumoase: “Este un muzeu de excepție, pe care îl datorăm unor oameni de excepție. Mai mult decât un muzeu, Gheorghe Căpușan și familia lui au reușit să creeze o comunitate vie, adevărată, cu suflet. Cred că ei sunt un model pentru noi toți!”

În cadrul muzeului s-a amenajat o capelă ortodoxă sfințită în care preotul oficiază duminica Liturghie. Primăvara aceasta se va ridica în cadrul muzeului o biserică de lemn și o alee cu busturile scriitorilor ardeleni contemporani.

integral pe napocanews.ro

Lasati un comentariu