Nicolas Simion a câştigat un important premiu în Germania

• publicat la: 9 March 2015
Nicolas Simion  a câştigat un important premiu în Germania

A fost declarat un virtuoz al improvizaţiei. Saxofonistul şi compozitorul de jazz Nicolas Simion a primit de la Radiodifuziunea vest-germană WDR3 Premiul pentru Jazz, secţiunea improvizaţie, ediţia 2015.

Vestea am primit-o chiar de la Nicolas Simion care este un vechi prieten al Jurnalului Naţional. “Am primit de la Westdeutscherundfunk (WDR) din Koln un premiu important care-mi face o mare onoare. Acesta vine în paralel cu recentul Premiu al Uniunii Compozitorilor care mi-a fost acordat de asemenea pentru anul 2014”, a spus Nicolas Simion. Referindu-se la cei care pornesc acum la drum pe calea muzicii în general, a jazzului în special, el a precizat: “Îţi trebuiesc nişte ani de zile de muncă, iar rezultatul…nu se ştie, însă e frumos să poţi cânta la un instrument şi să mai şi poţi improviza, fie şi numai pentru tine, ca un hobby”.

Meritele românului laureat recent în Germania au fost subliniate şi de dr. Bernd Hoffman  – redactor şef al postului WDR3 – Jazz, unul dintre iniţiatorii competiţiei. “La secţiunea Improvizaţie câştigătorul Premiului WDR este în acest an Nicolas Simion. De ce? Pentru că este cel mai bun!… Nicolas Simion ne-a trimis diferite materiale, de altfel am primit pentru întregul concurs multe înscrieri, de la circa 100 de muzicieni. Juriul a avut mai mulţi membri -  Lucas Schmid, Karsten Mützelfeldt şi Waldo Riedl, cel care conduce clubul de jazz Domicil din Dortmund…La Secţiunea Improvizaţie s-au înscris circa 40 de muzicieni”, a spus Hoffman.

Cu această ocazie, Nicolas Simion a ţinut şi un frumos recital, acompaniat de un grup de muzicieni şi bineînţeles, a improvizat şi cu această ocazie, aşa cum ştie el atât de bine; a cântat jazz cu puternice influenţe româneşti. Pentru cei care nu ştiu, precizăm faptul că Nicolas Simion este unul dintre cei mai respectaţi muzicieni de jazz născuţi în România, fiind recunoscut în special pentru hotare, el fiind stabilit în strâinătate din 1989, domiciliul actual fiind (de mai mulţi ani) în Koln. De-a lungul prodigioasei sale cariere, el s-a întâlnit sau a colaborat cu muzicieni de jazz de mare valoare cum sunt: Leo Wright, Idris Muhammad, Art Farmer, Jim Pepper, Harry Sokal, legendarul trompetist balcani (din fosta Iugoslavie) Gusko Goykovich sau Christian Muthspiel. Cu acesta din urmă a realizat importante înregistrări. De asemenea, Simion a cântat şi a realizat  numeroase compact discuri cu pianistul de jazz român Jancy Korossy, considerat regele pianului din România, dar şi cu alţi muzicieni valoroşi, inclusiv din afara jazzului, cum este compozitorul şi dirijorul Sabin Păutza (cu care are de asemenea compact discuri) şi mulţi alţii.

Premiul pentru muzică de jazz oferit recent de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor a fost oferit pentru interesantul proiect “Jocul copiilor, jazz combo”, concretizat într-un CD special, extraordinar de apreciat. Prin intermediul fundaţiei – Asociaţia Culturală Seven Dreams, Braşov, Nicolas Simion repune în valoare filiere uitate ale folclorului naţional, adevărate tezaure de autenticitate, muzică populară tradiţională românească.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu