Un român a câştigat marele premiu la concursul de cercetare Intel ISEF din SUA

• publicat la: 18 mai 2013
Un român a câştigat marele premiu la concursul de cercetare Intel ISEF din SUA

Românul Ionuţ Budişteanu, în vârstă de 19 ani, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat marele premiu, în valoare de 75.000 de dolari, la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), ce a avut loc la Phoenix, în SUA, conform unui comunicat al organizatorilor.

Budişteanu, care este elevul în clasa a XII-a, a fost premiat pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer.

Elevul român a spus, potrivit Mediafax, că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă. În 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese în întreaga lume, pentru 87 la sută dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budişteanu, folosind inteligenţa artificială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piaţă.

Ionuţ Budişteanu, care nu se află la prima participare în acest concurs prestigios, a primit premiul cel mare Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în memoria cofondatorului Intel.

Românul s-a clasat pe locul I şi la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP).

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Dimitriu Gabriela la 19 mai 2013 - 18:09

Felicitari!

Lasati un comentariu