Proiecții-eveniment la Carei cu filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait

• publicat la: 14 April 2015
Proiecții-eveniment la Carei cu filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, filmul inspirat de destinul tragic al procurorului Cristian Panait, de la a cărui dispariție s-au împlinit 13 ani, luna aceasta, va avea două proiecții speciale la Centrul Cultural Carei, în Sala Deak Endre, joi, 16 aprilie, de la 17.00 și 19.30. La proiecția de seară, spectatorii vor avea ocazia să discute despre cazul controversat care a inspirat scenariul și despre provocările din timpul producției cu regizorul Tudor Giurgiu și actorii Emilian Oprea, Andreea Vasile și Alin Florea.

Biletele costă 8 lei și pot fi achiziționate în avans miercuri, 15 aprilie, de la Castelul Karolyi, în intevalul 9:00- 15:00, și în ziua spectacolului de la Sala Deak Endre, începând cu ora 16:00.

Bine primit de critică și de public, De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și a câștigat recent Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sofia. De ce eu? a fost văzut până în prezent de peste 50.500 de spectatori, în cinematografele din România.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani. Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Lasati un comentariu