Cod roşu pe râul Crasna

• publicat la: 28 mai 2015
Cod roşu  pe râul Crasna

Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram alături de subprefectul judeţului Satu Mare, Altfatter Tamas şi directorul de cancelarie al prefectului, Raul Băbţan  s-au aflat în noaptea de 27 spre 28 mai 2015 în localitatea Craidorolţ pentru a coordona situaţia de urgenţă apărută ca urmare a depăşirii cotei de pericol pe râul Crasna. La faţa locului s-au deplasat şi inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) “Someş” al judeţului Satu Mare, col. Dan Gheorghe, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, col. Vasile Bocea, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Satu Mare, Vasile Andrieş, respectiv directorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, Dănuţ Canta.

La nivel local, membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă coordonaţi de către primarul comunei Craidorolţ, Daniel Balogh au asigurat monitorizarea evoluţiei nivelelor cursului râului Crasna  şi o primă intervenţie, până la preluarea coordonării de către reprezentantul Guvernului în teritoriu. Sub comanda preşedintelui Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă au fost dispuse următoarele măsuri: evacuarea unui număr de 20 persoane (12 adulți și şapte copii la Căminul Cultural; o persoană adultă imobilizată la pat fiind transportată de către un echipaj de ambulanță SMURD la rude), punerea în siguranţă a 1.500 metri de dig, acesta fiind supraînălțat cu 6.000 de saci cu nisip și diguri gonflabile) precum şi evacuarea a 60 de animale, deoarece au fost inundate zece curți și trei anexe gospodărești.

Datorită măsurilor dispuse de prefect şi prin eforturile forţelor şi mijloacelor participante la intervenţie (ISU: 41 de pompieri cu şase  autospeciale; IJJ: 39 de jandarmi cu patru autovehicule; IPJ: şase cadre cu două autovehicule; ANIF: trei persoane; S.G.A.: 25 persoane; SVSU Craidorolț: 20 voluntari și 60 de cetățeni; Electrica SA: un echipaj cu trei angajați;) au fost protejate peste 600 de case.

Pe de altă parte, în cartierul Sătmărel, unde peste 60 de case au fost afectate de furtuna şi grindina din 25.05.2015, în după-masa zilei de miercuri, 27.05.2015, au fost evacuate peste 100 persoane, acestea fiind transportate cu autoturismele Primăriei municipiului Satu Mare la Căminul Cultural din localitate, sub comanda Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare.

În contextul prelungirii avertizărilor hidro-meteorologice pentru mai multe judeţe din Nordul şi Vestul ţării, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA a dispus ca forțele aflate în teren să fie suplimentate cu efective de intervenție din județele limitrofe celor afectate de inundații.

Astfel, detaşamente compuse din 20-30 de pompieri se vor alătura efortului de îndepărtare a efectelor inundațiilor de ieri.

La acest moment sunt în vigoare: o avertizare de Cod Roşu de inundaţii pentru un sector îndiguit al râului Crasna de pe raza judeţului Satu-Mare, valabilă până mâine, la ora 12.00 şi o avertizare de Cod Portocaliu pentru râul Maja din judeţul Satu-Mare, cu valabilitate până astăzi la ora 18.00.  Alte râuri din judeţele Satu-Mare, Bihor şi Arad sunt până mâine la ora 12.00 sub atenţionare de Cod Galben.

Din după–amiaza zilei de ieri şi în cursul nopţii trecute, peste 800 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au acţionat în cele 60 de localităţi din cele 4 judeţe afectate de inundaţii, respectiv Satu-Mare, Maramureş, Sălaj şi Cluj.

De ieri și până astăzi au fost evacuate preventiv 157 de persoane. Toate acestea sunt în siguranţă, unele fiind cazate la rude şi altele în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale.

După finalizarea fazei de intervenţie, imediat ce condiţiile meteo o vor permite, în paralel cu activitatea de înlăturare a efectelor fenomenelor hidro-meteo periculoase, va începe acţiunea de evaluare a pagubelor produse care va fi realizată de autorităţile locale.

Ministerul Afacerilor Interne rămâne mobilizat, având la dispoziție 13.500 de forțe, care pot fi folosite de către structurile care coordonează intervenţiile în plan local.

Lasati un comentariu